Kurinpitovaliokunta määrää HJK:n kannattajakatsomot suljettaviksi joukkueen kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa Veikkausliigakaudella 2023

Kurinpitovaliokunta on käsitellyt 16.10.2022 pelatun Veikkausliigan ottelun HJK–KuPS tapahtumia. Bolt Arenan molemmat kannattajakatsomot määrätään suljettaviksi HJK:n kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa Veikkausliigakaudella 2023. Lisäksi HJK:lle määrätään 4000 euroa sakkoa.

Kuvituskuva maaliverkko

Kuvituskuva.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

18.11.2022 klo 09:36

Päätöksessä todetaan, että HJK:n kannattajat ovat käyttäneet runsaasti, yli kaksikymmentä kappaletta, pyroteknisiä tuotteita ottelutapahtuman aikana. Pyrotuotteita on ottelutapahtuman aikana käytetty useampaan eri otteeseen. Kannattajat ovat myös heittäneet yhden pyrotuotteen kohti järjestyksenvalvojaa osuen järjestyksenvalvojaan niin, että pyrotuote on polttanut jäljen järjestyksenvalvojan vaatteisiin. Tuotteiden käytöstä syntynyt savupilvi on levinnyt kenttäalueelle ja ottelu on jouduttu keskeyttämään noin puolentoista minuutin ajaksi.

HJK:n kannattajat ovat syyllistyneet ottelussa useisiin muihinkin järjestyshäiriöihin. Ottelun aikana noin kymmenen kannattajaa on tullut katsomosta kenttätasolle KuPS:n maalin taakse. Ottelun päättymisen jälkeen noin 50 HJK:n kannattajaa on rynnännyt kentälle, mitä on pidettävä erityisen moitittavana turvallisuusmääräysten rikkomisena. Kannattajat ovat edenneet keskelle kenttää ja päässeet kontaktiin pelaajien kanssa. Kentälle ryntäämisen yhteydessä kannattaja on kaatunut päin mainosaitaa, ja mainosaitoja on kaadettu.

HJK:n kannattajien menettely merkitsee merkittävää ja laajamittaista turvallisuusmääräysten rikkomusta. Koska HJK on ottelun järjestäjänä ankarassa vastuussa ottelutapahtumasta sekä omien kannattajiensa toiminnasta, HJK:lle voidaan määrätä turvallisuusmääräysten rikkomisesta rangaistus.

HJK on vastineessaan eritellyt toteuttamiaan turvallisuusjärjestelyitä sekä ennaltaehkäiseviä ja reaktiivisia toimia. Vastineen mukaan HJK ja Securitas toteuttavat tarkat turvatarkastukset ottelutapahtumassa ja tarkastavat katsomot ja kamerat ennen ottelutapahtumaa, jotta pyrotuotteiden tuominen ja käyttäminen ottelutapahtumassa saataisiin estettyä. Ottelutapahtumassa on kuulutettu asiaankuuluvat kuulutukset soihdutusten johdosta. Ottelutapahtumassa on ollut paikalla järjestyksenvalvojia enemmän kuin yksi sataa katsojaa kohti. HJK ei ole vastineessaan esittänyt, että se olisi löytänyt soihtuja sanotuissa tarkastuksissa.

Kurinpitovaliokunta on päätöksessään todennut seuraavaa:

HJK:n toimenpiteet kannattajiensa hillitsemiseksi ovat selvästi olleet riittämättömiä sekä käsiteltävässä ottelussa että koko kauden aikana. Kurinpitovaliokunta huomauttaa, että seura olisi voinut itsenäisesti hillitä kannattajiensa käytöstä tehokkaammilla toimenpiteillä, kuten esimerkiksi sulkemalla tiettyjä katsomonosia. Tällaisiin tai muihin tehokkaisiin toimiin HJK ei ole ryhtynyt. (…) Rangaistuksen mittaamisessa on siis otettava huomioon, että turvallisuusmääräysten rikkominen on ollut kuluvalla jalkapallokaudella sekä ottelutapahtumassa toistuvaa ja erittäin laajamittaista. (…) Päätöksessä 54/2022 kurinpitovaliokunta on ilmoittanut HJK:lle joutuvansa harkitsemaan sakkorangaistusten ohella myös muita seuraamuksia, kuten katsomo-osien sulkemista, jos HJK:n kannattajat rikkovat turvallisuusmääräyksiä myös jatkossa. (…) Kurinpitovaliokunta korostaa lopuksi, että jos HJK:n kannattajat edelleen rikkovat turvallisuusmääräyksiä 2.10.2022 järjestettävässä ottelussa tai muissa otteluissa, kurinpitovaliokunta joutuu harkitsemaan yhä ankarampia rangaistuksia, mukaan lukien 16.10.2022 järjestettävän ottelun HJK – KuPS määräämistä pelattavaksi rangaistusmääräysten 3.1.4. mukaisesti ilman katsojia.

Edellä todettu huomioiden kurinpitovaliokunta katsoo, että koska vakavia turvallisuusmääräysten rikkomuksia on jälleen ilmennyt, on selvää, että HJK:n toimenpiteet kannattajiensa hillitsemiseksi ovat edelleen olleet riittämättömiä sekä käsiteltävässä ottelussa että koko kauden aikana. HJK on osoittanut suhtautuvansa välinpitämättömästi kannattajiensa määräystenvastaiseen toimintaan kutsumalla turvallisuusmääräyksiä toistuvasti rikkoneet kannattajansa seuraamaan edellä mainittua 2.10.2022 järjestettyä ottelua toiseen katsomonosaan kannattajakatsomon ollessa suljettu.

Ottaen huomioon HJK:n kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden toistuvuus, laajuus, vakavuus, järjestelmällisyys sekä kannattajien piittaamattomuus sovellettavia sääntöjä kohtaan, kurinpitovaliokunta pitää oikeasuhtaisena seuraamuksena HJK:n menettelystä 4000 euron sakkoa ja Bolt Arenan molempien kannattajakatsomoiden (Bolt Arenan katsomolohkot 113–120 sekä 141–148) sulkemista HJK:n kahden ensimmäisen kotiottelun ajaksi Veikkausliigakaudella 2023, myöhemmin julkaistavan aikataulun mukaisesti. Kurinpitovaliokunta pitää katsomolohkojen sulkemista perusteltuna ottaen huomioon, että selvästi HJK:lle aiemmin määrätyillä rangaistuksilla ei ole ollut toivottua vaikutusta seuran ja sen kannattajien käyttäytymiseen.

Kurinpitovaliokunta korostaa lopuksi, että jos HJK:n kannattajat edelleen rikkovat turvallisuusmääräyksiä jatkossa, kurinpitovaliokunta joutuu harkitsemaan vielä ankarampia rangaistusseuraamuksia kuin katsomolohkojen sulkeminen, kuten HJK:n kotiotteluiden määrääminen pelattavaksi kokonaan ilman katsojia.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit