Kurinpitopäätös Stadin derbyn tapahtumista

Palloliiton kurinpitovaliokunta on käsitellyt 5.9.2022 pelatun Veikkausliigan ottelun HJK - HIFK tapahtumia. HJK:lle määrättiin 3000 euroa sakkoa ja HIFK:lle 2000 euroa sakkoa. Lisäksi HJK:n kannattajakatsomo määrätään suljettavaksi ottelussa HJK – FC Inter ja HIFK:n kannattajakatsomo määrätään suljettavaksi ottelussa HIFK – IFK Mariehamn.

Kurinpitovaliokunta on käsitellyt Stadin derbyn tapahtumia.

26.9.2022 klo 14:59

HJK

Ottelun delegaattien raportilla ja siihen liitetyllä kuvamateriaalilla on näytetty, että HJK:n kannattajat ovat tuoneet ottelutapahtumaan, pitäneet siellä hallussaan ja käyttäneet ottelussa merkittävän määrän pyroteknisiä tuotteita. HJK:n kannattajat ovat käyttäneet runsaasti pyroteknisiä tuotteita ainakin kahtenatoista eri kertana ottelutapahtuman aikana ja heittäneet yhden pyrotuotteen kenttäalueelle.

Lisäksi HJK:n kannattajat ovat syyllistyneet muihinkin järjestyshäiriöihin, kuten poistuneet kentälle ainakin kahteen kertaan ottelun aikana, rynnänneet sisääntulotarkastuksen läpi ja käyttäneet tifoa paloviranomaisten määräysten vastaisesti. Ottelu on jouduttu keskeyttämään HJK:n kannattajien kentälle ryntäyksen seurauksena noin kymmeneksi minuutiksi. HJK ei ole vastineessaan kiistänyt delegaattien raportissa esitettyjä seikkoja.

Delegaattien raportissa on selostettu HJK:n tehneen toimenpiteitä ottelun järjestyshäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi esimerkiksi asianmukaisilla turvatarkastuksilla, ottelua edeltäneillä turvapalavereilla sekä tiiviillä yhteistyöllä viranomaisten kanssa ja löytämällä HJK:n kannattajakatsomon rakenteista kymmeniä pyroteknisiä tuotteita.

HJK on vastineessaan tuonut esiin keinoja, joilla seura on pyrkinyt ennaltaehkäisemään ja muuten valmistautunut järjestyshäiriöihin. HJK on muun muassa ennen ottelua etsinyt ja löytänyt kannattajakatsomonsa rakenteista merkittävän määrän sinne piilotettuja pyroteknisiä tuotteita. Myös HIFK:n kannattajilta on onnistuttu WC-tiloista takavarikoimaan merkittävä määrä pyrotuotteita ennen ottelun alkua. Seura on lisäksi varautunut ottelutapahtumaan vaaditulla määrällä järjestyksenvalvojia, joista suuren osan se on sijoittanut kannattajakatsomonsa eteen, jotta kentälle tuloihin on pystytty reagoimaan tehokkaasti. Ainakin toinen kannattajien kentälle ryntäys onkin onnistuttu keskeyttämään yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Kurinpitovaliokunnan mukaan rangaistuksen mittaamisessa on otettava huomioon, että turvallisuusmääräysten rikkominen on ollut kuluvalla jalkapallokaudella sekä ottelutapahtumassa toistuvaa ja erittäin laajamittaista.

Ottaen huomioon HJK:n kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden toistuvuus, laajuus, vakavuus, järjestelmällisyys sekä piittaamattomuus sovellettavia sääntöjä kohtaan, kurinpitovaliokunta pitää oikeasuhtaisena seuraamuksena 3.000 euron sakkoa ja HJK:n kannattajakatsomon (Bolt Arenan katsomolohkot 141–148) sulkemista ottelun HJK – FC Inter 2.10.2022 ajaksi. Kurinpitovaliokunta pitää katsomolohkojen sulkemista perusteltuna ottaen huomioon, että selvästi HJK:lle aiemmin määrätyillä sakkorangaistuksilla ei ole ollut toivottua vaikutusta seuran ja sen kannattajien käyttäytymiseen.

Kurinpitovaliokunta korostaa lopuksi, että jos HJK:n kannattajat edelleen rikkovat turvallisuusmääräyksiä 2.10.2022 järjestettävässä ottelussa tai muissa otteluissa, kurinpitovaliokunta joutuu harkitsemaan yhä ankarampia rangaistuksia, mukaan lukien 16.10.2022 järjestettävän ottelun HJK – KuPS määräämistä pelattavaksi rangaistusmääräysten 3.1.4. mukaisesti ilman katsojia.

HIFK

Ottelun delegaattien raportilla ja siihen liitetyllä kuvamateriaalilla on myös näytetty, että HIFK:n kannattajat ovat tuoneet ottelutapahtumaan, pitäneet siellä hallussaan ja käyttäneet ottelussa runsaasti pyroteknisiä tuotteita useina eri kertoina ottelutapahtuman aikana. Lisäksi HIFK:n kannattajat ovat sytyttäneet tuleen varastamansa HJK:n kannatuslakanan, joka on käynnistänyt HJK:n kannattajien laajamittaisen kentälle poistumisen. HIFK ei ole vastineessaan kiistänyt delegaattien raportissa esitettyjä seikkoja.

HIFK on vastineessaan tuonut esiin keinoja, joilla seura on pyrkinyt ennaltaehkäisemään järjestyshäiriöitä. Seura on muun muassa käynyt omien kannattajiensa kanssa jatkuvaa keskustelua turvallisuusasioista. HIFK on lisäksi ilmoittanut kannattajilleen jo alkuvuodesta ketkä eivät ole tervetulleita otteluihin aikaisemman käytöksen perusteella, ja ilmoittanut asian näille henkilöille.

Vastineensa mukaan HIFK tekee turvallisuusasioiden tiimoilta säännöllisesti yhteistyötä muiden joukkueiden, viranomaisten sekä Palloliiton kanssa. HIFK on myös vastineessaan kertonut osallistuneensa ottelupäivänä 12 HIFK:n kannattajan kiinniottoon stadionin pohjoispäädyssä pyroteknisten tuotteiden hallussapidon johdosta. Kiinniotetut henkilöt poistettiin stadionilta ja pyrotuotteita takavarikoitiin samassa yhteydessä noin 100-200 kappaletta.

Rangaistuksen mittaamisessa on toisaalta huomioitava se, että turvallisuusmääräysten rikkominen on ollut ottelutapahtumassa toistuvaa ja laajamittaista. Kurinpitovaliokunta toteaa pyrotuotteiden käytön sekä muiden järjestyshäiriöiden toistuvuuden HIFK:n otteluissa ja sen kannattajien toimesta olevan erittäin vakavalla tasolla. HIFK:n toimenpiteet kannattajiensa hillitsemiseksi ovat selvästi olleet riittämättömiä sekä käsiteltävässä ottelussa että koko kauden aikana.

Ottaen huomioon HIFK:n kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden toistuvuus, laajuus, vakavuus, järjestelmällisyys sekä piittaamattomuus sovellettavia sääntöjä kohtaan, kurinpitovaliokunta pitää oikeasuhtaisena seuraamuksena 2.000 euron sakkoa ja HIFK:n kannattajakatsomon (Bolt Arenan katsomolohkot 113–120) sulkemista ottelun HIFK – IFK Mariehamn 8.10.2022 ajaksi. Kurinpitovaliokunta pitää katsomolohkojen sulkemista perusteltuna ottaen huomioon, että selvästi HIFK:lle aiemmin määrätyillä sakkorangaistuksilla ei ole ollut toivottua vaikutusta seuran ja sen kannattajien käyttäytymiseen. Kurinpitovaliokunta on harkinnassaan ottanut huomioon, että HIFK:n seuraava kotiottelu on jo 28.9.2022, mikä merkitsee, että HIFK:lla ei olisi ollut riittävää aikaa toteuttaa katsomolohkon sulkemista kyseiseen otteluun.

Kurinpitovaliokunta korostaa lopuksi, että jos HIFK:n kannattajat edelleen rikkovat turvallisuusmääräyksiä jatkossa, kurinpitovaliokunta joutuu harkitsemaan vielä ankarampia rangaistusseuraamuksia kuin katsomolohkojen sulkeminen, kuten HIFK:n kotiotteluiden määrääminen pelattavaksi ilman katsojia.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit