Kurinpitopäätöksiä Veikkausliigan otteluiden tapahtumista

Palloliiton kurinpitovaliokunta ja kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja ovat käsitelleet Veikkausliigan otteluiden tapahtumia.

kuvitus maaliverkko ylärima

kuvitus maaliverkko ylärima

20.7.2022 klo 12:17

HJK – AC Oulu 18.6.2022

Delegaatin kurinpitoraportilla sekä sen ohessa toimitetulla kuvamateriaalilla on näytetty, että HJK:n kannattajat ovat tuoneet ottelutapahtumaan, pitäneet siellä hallussaan ja käyttäneet ottelussa useita pyroteknisiä tuotteita. Ottelun erotuomari on joutunut keskeyttämään ottelun kahdesti järjestyshäiriöiden takia. HJK on myöntänyt edellä kuvatut tapahtumat.

Ottaen huomioon HJK:n tuottamuksen aste sekä HJK:n kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden laajuus, vakavuus, järjestelmällisyys sekä piittaamattomuus sovellettavia sääntöjä kohtaan, sekä aikaisempi ratkaisukäytäntö, kurinpitovaliokunta pitää 3000 euron sakkorangaistusta HJK:lle oikeasuhtaisena seuraamuksena.

 

HIFK – VPS 18.6.2022

Delegaatin kurinpitoraportilla sekä sen ohessa toimitetulla kuva- ja videomateriaalilla on näytetty, että HIFK:n kannattajat ovat tuoneet ottelutapahtumaan, pitäneet siellä hallussaan ja käyttäneet ottelussa useita pyroteknisiä tuotteita. Pyroteknisten tuotteiden runsaan käytön lisäksi kannattajat ovat ampuneet kynttilämallisia ilotulitteita kentän ja muiden katsomoidenkin suuntaan. Ottelu on jouduttu keskeyttämään pyroteknisten tuotteiden käytön vuoksi. Lisäksi yksi HIFK:n kannattaja on juossut kentälle, ja yksi VPS:n kannattaja on laskeutunut kentän ja katsomoalueen väliselle alueelle.

Ottaen huomioon HIFK:n tuottamuksen aste sekä HIFK:n kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden laajuus, vakavuus, järjestelmällisyys sekä piittaamattomuus sovellettavia sääntöjä kohtaan, sekä aikaisempi ratkaisukäytäntö, kurinpitovaliokunta pitää 3.500 euron sakkorangaistusta HIFK:lle oikeasuhtaisena seuraamuksena.

Kurinpitovaliokunta pitää aikaisemman ratkaisukäytännön mukaisena ja VPS:n menettelyn moitittavuuteen nähden oikeasuhtaisena seuraamuksena 600 euron sakkorangaistusta.

 

FC Inter - FC Lahti 22.6.2022

Erotuomariraportin mukaan FC Lahden pelaaja Alan Henrique on punaisen kortin saatuaan protestoinut kentältäpoistoa ja kieltäytynyt poistumasta kentältä. Puoliaikojen välisellä tauolla Henrique on odottanut erotuomaristoa erotuomarikopin ulkopuolella ja jatkanut siellä epäasiallista sekä uhkaavaa käytöstä erotuomareita kohtaan. Henrique on olennaisilta osin myöntänyt erotuomariraportissa kuvatun menettelyn. Vastineessaan Henrique on pahoitellut käytöstään todeten kuitenkin, että hänen tarkoituksenaan ei ole ollut toimia uhkaavasti erotuomareita kohtaan. Henrique on lisäksi perustellut käytöstään hetkellisellä ottelutilanteesta johtuneella tunteiden kuumenemisella.

Tapahtunutta kokonaisuutena arvioiden kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo päätöksessään kahden ottelun lisäpelikiellon aikaisemman ratkaisukäytännön mukaiseksi ja Henriquen menettelyn moitittavuuteen nähden oikeasuhtaiseksi lisärangaistukseksi.

 

FC Lahti – FC Inter 2.7.2022

Asiassa toimitetuilla raporteilla ja videomateriaalilla on näytetty, että FC Interin valmentaja Xavier Calabuig on menetellyt ottelussa epäasiallisesti ja väkivaltaisesti. Calabuig on huutanut epäasiallisen huudon, jonka johdosta hänet on poistettu tekniseltä alueelta. Lyhyen protestoinnin jälkeen Calabuig on poistunut tekniseltä alueelta, mutta on poistuessaan käynyt lyömässä vastustajajoukkueen joukkueenjohtajaa kasvoihin.

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja toteaa päätöksessään, että Calabuigin väkivaltainen käyttäytyminen vastustajajoukkueen joukkueenjohtajaa kohtaan on tapahtunut tekniseltä alueelta poistamisen jälkeen, joten Calabuig ei ole saanut kyseisestä menettelystään vielä ollenkaan rangaistusta.

Tapahtunutta kokonaisuutena arvioiden kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo kolmen ottelun toimitsijakiellon aikaisemman ratkaisukäytännön mukaiseksi ja Calabuigin menettelyn moitittavuuteen nähden oikeasuhtaiseksi rangaistukseksi hänen jo saaman automaattisen rangaistuksen lisäksi.

 

AC Oulu – VPS 2.7.2022

Tarkkailijan raportilla sekä asiassa esitetyllä videomateriaalilla on näytetty, että AC Oulun kannattajat ovat tuoneet, pitäneet hallussaan ja käyttäneet ottelutapahtuman välittömässä läheisyydessä pyroteknisiä tuotteita. AC Oulun kannattajat ovat asettaneet ainakin yhden savun palamaan stadionin muurin päälle. Kannattajat ovat myös heittänet stadionin sisäpuolelle, muurin ja pelikentän väliselle alueelle, palavan soihdun sekä kaksi paukkupommia. Lisäksi stadionin välittömässä läheisyydessä on räjäytetty kaksi paukkupommia. AC Oulu ei ole kiistänyt delegaatin raportissa esiin tuotuja seikkoja.

Ottaen huomioon ottelutapahtumassa tapahtuneen järjestyshäiriön luonne, aikaisempi kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan ratkaisukäytäntö sekä AC Oulun menettely ja järjestyshäiriöiden toistuvuus, AC Oululle määrätään turvallisuusmääräysten rikkomisesta 2.000 euron sakko.

 

HIFK – Ilves 4.7.2022

Kurinpitovaliokunnalle toimitettujen raporttien ja niiden mukana toimitetun videomateriaalin perusteella HIFK:n Beto Pimparel on käyttäytynyt epäasiallisesti erotuomaristoa kohtaan sekä ottelun aikana että sen jälkeen. Raporttien mukaan Pimparel on punaisen kortin saatuaan kritisoinut erotuomaristoa voimakkaasti ja voimasanoin tehostettuna. Pimparel on kohdistanut erotuomaristoon kritisointia vielä kahteen kertaan kentältä poistumisensa jälkeen, ensin palatessaan takaisin kentän laidalle hieman poistumisensa jälkeen, ja toisen kerran pukukoppikäytävässä, jossa Pimparel on ottelun päättymisen jälkeen odottanut erotuomariston saapumista.

Tapahtunutta kokonaisuutena arvioiden kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo päätöksessään, ettei kurinpidollinen varoitus ole riittävä seuraamus Pimparelin menettelyyn ja sen voimakkuuteen nähden. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo yhden ottelun lisäpelikiellon aikaisemman ratkaisukäytännön mukaiseksi ja Pimparelin menettelyn moitittavuuteen nähden oikeasuhtaiseksi rangaistukseksi.

Asiassa toimitettujen raporttien sekä videomateriaalin perusteella maalivahtivalmentaja Roberto Rivelino on mennyt kentälle ja käyttäytynyt epäasiallisesti erotuomareita kohtaan kritisoimalla erotuomarin päätöstä poistaa Pimparel kentältä. Rivelinon käyttämiä tarkkoja ilmaisuja ei ole kuvattu, mutta neljännen erotuomarin raportin mukaan kritisointi on sisältänyt voimasanan.

Tapahtunutta kokonaisuutena arvioiden kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo kurinpidollisen varoituksen aikaisemman ratkaisukäytännön mukaiseksi ja Rivelinon menettelyn moitittavuuteen nähden oikeasuhtaiseksi rangaistukseksi.

 

VPS – IFK Mariehamn 9.7.2022

Ilmoituksen mukaan VPS:n kannattajakatsomossa olleet katsojat ovat huudelleet epäasiallisesti IFK Mariehamnin pelaajalle. Ilmoituksen mukaan huutelu on ollut jatkuvaa ja loukkaavaa, ja se on kohdistunut tietyn pelaajan henkilökohtaisiin asioihin. VPS ei ole kiistänyt huutoja, mutta on todennut, että heidän tietoonsa ei ole tullut muita ilmoituksia huutelusta.

Katsojien huutelu on ollut asiatonta, jatkuvaa ja herjaavaa. Epäasiallinen huutelu on kohdistunut yhden pelaajan henkilökohtaisiin asioihin ja loukannut tätä. Edellä mainitut seikat, aikaisempi ratkaisukäytäntö sekä VPS:n menettelyn moitittavuus huomioon ottaen kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja pitää 500 euron sakkorangaistusta oikeasuhtaisena seuraamuksena VPS:lle.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit