Kausiennakko: TPS on jälleen ennakkosuosikkien joukossa

Tämän kauden sijoitustavoite: nousu Veikkausliigaan

TPS eteni Ykköscupissa aina finaaliin astiKuva: Ⓒ Tara Jaakkola /SPL

18.4.2022 klo 09:28

Perustettu: 1922
Kotikenttä: Veritas Stadion
Kapasiteetti: 8 072
Päävalmentaja: Jonatan Johansson
Ykkösessä kaudesta 2021
Sijoitus Ykkösen maratontaulukossa: 16.

Edustusjoukkueen viime kauden budjetti: 1 000 000 euroa
Edustusjoukkueen viime kauden pelaajabudjetti: 300 000 euroa
Viime kauden sijoitus: 3.
Viime kauden paras maalintekijä: Joakim Latonen, 11 maalia
Viime kauden yleisökeskiarvo: 1 481

Edustusjoukkueen tämän kauden budjetti: 1 000 000 euroa 
Edustusjoukkueen tämän kauden pelaajabudjetti: 310 000 euroa
Tämän kauden sijoitustavoite: nousu Veikkausliigaan

Syksyn 2020 päätteeksi Ykköseen pudonnut TPS haki pikaista paluuta pääsarjaan, mutta kausi alkoi todella yskähdellen. Tepsi voitti vain yhden kuudesta ensimmäisestä pelistään, ja ensimmäistä voittoputkea jouduttiin odottelemaan aina elokuulle asti. Kun peli lähti kulkemaan, oli joukkue miltei pysäyttämätön – elo-syyskuun kymmenessä ottelussaan turkulaisryhmä kärsi ainoastaan yhden pistemenetyksen.

Lopulta nousu jäi haaveeksi viime metreillä. Turkulaiset olivat vielä lokakuun alussa kiinni suorassa nousussa – kun joukkue nappasi viimeisestä kolmesta pelistään vain yhden pisteen häviten pahimmille kilpakumppaneilleen, jäi karsijan paikkakin saavuttamatta.

– Oli tietysti pettymys, ettemme nousseet Veikkausliigaan. Pelimme ei ollut valmista vielä kesällä, ja alkukautemme oli myös tuloksellisesti huono. Kun saimme hyvän vaiheen päälle, olimme valitettavasti jo aika kaukana kärjestä. Loppukaudessa oli paljon hyviä juttuja, mutta parannettavaa on paljon, päävalmentaja Jonatan Johansson toteaa.

– Pettymyksistä pitää päästä nopeasti yli, ja aloitimmekin uuden joukkueen rakentamisen heti kauden jälkeen. Olemme saaneet kasaan hyvän sekä tasapainoisen ryhmän, ja pystymme harjoittelemaan viimeiset kaksi viikkoa niin, että kaikki ovat mukana. 

Tuorein vahvistus Johanssonin miehistöön on Veikkausliiga-legenda Demba Savage. Ennen gambialaista TPS ehti hankkia muun muassa Simo RoihanDaniel RantasenAati Marttisen ja Anthony Annanin. Roiha ja Rantanen pelasivat erinomaisen kauden Ykkösessä – Roiha viimeisteli juuri sen maalin, joka vei nousukarsintapaikan Tepsin nenän edestä.

TPS solmi useita tärkeitä jatkosopimuksia, ja muun muassa kauden parhaaksi maalivahdiksi äänestetty Jere Koponen jatkaa joukkueen tolppien välissä. Lainapelaajista Joonas Sundman siirtyi Tepsiin pysyvästi, mutta tärkeitä maaleja viimeistelleet Ilari Mettälä ja Serge Atakayi palasivat seuroihinsa. Juhani PikkaraisenAtte Sihvosen sekä Joakim Latosen pelit jatkuvat niin ikään Veikkausliigassa.

– Pelaajahankinnoilla olemme ennen kaikkea yrittäneet paikata niitä aukkoja, joita jäi, kun meiltä lähti pelaajia. Olisimme tietenkin halunneet pitää runkopelaajistamme kiinni, mutta on hienoa, että muutama heistä pääsi liigaan. Haluamme kehittää pelaajia eteenpäin, Johansson sanoo.

– Meillä on tällä kaudella hyvä yhdistelmä nuoria ja kokeneita pelaajia. On todella tärkeä asia, että meillä on kova kilpailutilanne – viime kaudella meillä ei ollut hirveästi vaihtoehtoja tietyille pelipaikoille, mutta nyt kilpailu on kovempaa. Se näkyy myös treeneissä kuten myös se, että joukkueessa on paljon johtajuutta.

Johansson korostaa, että täysiä pistepotteja täytyy tällä kaudella tulla heti avauskierroksista alkaen. Ykköscupissa Tepsi eteni aina loppuotteluun saakka, joten joukkueen nykyvire vaikuttaa varsin hyvältä. Harjoituspeleissä TPS on voittanut muun muassa sarjatasoa ylempänä tahkoavan HIFK:n.

– Talvikausi on mennyt pelillisesti ja tuloksellisesti hyvin, mutta kauden lopussa merkitsee vain se, kuinka pärjäämme sarjassa. Uskon, että Ykkösestä ja etenkin alkukaudesta tulee jälleen tasainen. Monet ottelut tulevat olemaan pienestä kiinni – tasaisista peleistä on vain raavittava voitot.

Saapuneet pelaajat: Simo Roiha (RoPS), Joonas Lakkamäki (MuSa), Olli Jakonen (EIF), Daniel Rantanen (PK-35), Aati Marttinen (FC Inter), Joonas Sundman (SJK), Anthony Annan (FC Inter), Linus Rönnberg (Ilves), Demba Savage (FC Honka)

Lähteneet pelaajat: Juhani Pikkarainen (VPS), Oskari Jakonen (SalPa), Eliecer Espinosa (Carabobo FC), Kabamba Kalabatama, Santeri Aaltonen, Elmo Heinonen (SalPa), Alim Moundi (Peimari United), Atte Sihvonen (FC Haka), Joakim Latonen (IFK Mariehamn)

SEURAA HEITÄ

Uusi vahvistus: Daniel Rantanen, 23
Rantanen palasi viime kaudeksi kasvattajaseuraansa PK-35:een ja osoitti jälleen kuuluvansa Ykkösen huippupelaajiin. AC Oulussa tehot jäivät laihoiksi, mutta viime kaudella keskikenttämies viimeisteli mukavat viisi osumaa – maaleihin johtaneita syöttöjä ja keskityksiä kertyi vielä enemmän. Rantanen tuo Tepsiin rutkasti erikoistilanneosaamista, ja alku uudessa seurassa on ollut hyvin lupaava.

Tähtipelaaja: Kasper Hämäläinen, 35
63 A-maaottelun konkari valittiin kauden 2021 parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Hämäläinen pelasi ensimmäisen ottelunsa heinäkuussa, ja miehen mukaantulo siivitti joukkueen hyvään vireeseen – TPS hävisi ”Kapen” kanssa vain yhden runkosarjaottelun. Komean uran Euroopan kentillä tehnyt Hämäläinen on tärkeä hahmo myös kentän ulkopuolella, ja hän toimii malliesimerkkinä seuran nuorille pelaajille. 

Nuori lupaus: Jasper Jalonen, 16
Kolmannen polven tepsiläinen debytoi viime kaudella Ykkösessä ja pelasi lopulta viidessä sarjapelissä. Ykköscupissa Jalonen sai vastuuta joka kamppailussa ja tahkosi täydet minuutit kolmessa ottelussa. U17-maajoukkueen runkopelaajaa kohtaan on osoitettu kiinnostusta monesta eurooppalaisesta seurasta – voisiko tämä olla nuorukaisen läpimurtokausi miesten peleissä?

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit