Kausiennakko: EIF haluaa nousta Veikkausliigaan

Tämän kauden sijoitustavoite: 1.–2.

Mehdi El Moutacim on EIF:n luottomiehiäKuva: Patric Westerlund

7.4.2022 klo 09:18

Perustettu: 1905 (jalkapallojaosto 1907)
Kotikenttä: Tammisaaren keskuskenttä
Kapasiteetti: 1 200
Päävalmentaja: Mikko Manninen
Ykkösessä kaudesta 2015
Sijoitus Ykkösen maratontaulukossa: 37.

Edustusjoukkueen viime kauden budjetti: 390 000 euroa
Edustusjoukkueen viime kauden pelaajabudjetti: 125 000 euroa
Viime kauden sijoitus: 5.
Viime kauden paras maalintekijä: Stanislav Efimov, 10 maalia
Viime kauden yleisökeskiarvo: 555

Edustusjoukkueen tämän kauden budjetti: 415 000 euroa
Edustusjoukkueen tämän kauden pelaajabudjetti: 147 000 euroa

EIF lähti viime kauteen sarjanousu mielessään, mutta joukkue jäi lopulta sarjataulukon viidenneksi. Mainion aloituksen jälkeen koitti heikompi ajanjakso, ja kesä-heinäkuun seitsemästä pelistään EIF voitti vain yhden. Syyskuussa Guillem Santesmases sai väistyä päävalmentajan paikalta, kun matka kärkikahinoihin oli kasvanut tavoittamattomaksi.

Täksi kaudeksi vetovastuun otti FC Hakasta saapunut Mikko Manninen. Manninen kertoo seuranneensa EIF:ää tiiviisti syksystä alkaen, kun keskustelut mahdollisesta päävalmentajapestistä käynnistyivät – päävalmentajan mukaan selkeimmän parannuksen on tapahduttava siinä, että joukkueen oma pää pysyisi tulevalla kaudella paremmin puhtaana.

Manninen toteaa kotiutuneensa Tammisaareen hyvin. EIF tunnetaan yhteisöllisyydestään, ja etenkin vapaaehtoisten toiminta on tehnyt Manniseen suuren vaikutuksen. Yksi vapaaehtoisten voimannäyte nähtiin Ykköscupin semifinaalin alla, kun paikalliset jalkapalloihmiset tekivät keskuskentän jäisestä ja lumisesta tekonurmesta pelikelpoisen.

– Olemme joutuneet talvella antamaan aika paljon tasoitusta siinä, että keskuskenttä oli pitkään jään peitossa, ja Tammisaaresta löytyy vain pieni halli. Ykköscupin ottelut sekä harjoituspelit olivat maaliskuun puoliväliin mennessä ainoat ison kentän tapahtumamme, Manninen avaa.

Haastavista olosuhteista huolimatta EIF voitti Ykköscupin lohkonsa puhtaalla pelillä. Kilpailun puolivälierissä joukkue kukisti KPV:n, mutta finaalipaikka jäi haaveeksi, kun TPS haki selvän voiton siipirikkoisen EIF:n vieraana. 

– Tulokset olivat minulle positiivinen yllätys siihen nähden, että talviharjoitusolosuhteemme ovat haasteelliset. Viime viikkojen treenipeleissä (IFK Mariehamn ja FC Haka) oli paljon hyviä juttuja, vaikka hävisimme kummankin ottelun. Huomasimme, kuinka tehokkaasti liigajengit rokottavat virheistä, Manninen sanoo.

– Puhuimme joukkueen kanssa Maarianhaminassa tavoitteistamme ja olimme yhtä mieltä siitä, että haluamme olla kärkikahinoissa. Turha meidän olisi lähteä pelaamaan tätä sarjaa, jos emme haluaisi nousta Veikkausliigaan.

Ainakin paperilla EIF:n voi laskea yhdeksi nousijasuosikeista. Moni viime kauden luottomiehistä vaihtoi maisemaa, mutta muun muassa Stanislav EfimovMehdi El MoutacimValdrin Rashica sekä William Lindqvist rustasivat jatkopahvit. Xhevdet Gelan kaltaisten konkareiden lisäksi EIF kiinnitti monta omaa kasvattiaan.

Uusista pelaajista etenkin Adam Larssonilta voi odottaa talvikauden perusteella paljon. Mikkelistä saapuneet Iiro Äijö sekä Yassin Daoussi ovat erinomaisia Ykkösen pelaajia – aivan kuten viime kaudet IF Gnistania edustanut Nnaemeka Anyamele. Larssonia lukuun ottamatta ulkomaalaisvahvistukset ovat Ykkösen seuraajille toistaiseksi tuntemattomia nimiä, mutta Mannisella on suuret odotukset uusia pelaajiaan kohtaan.

– Saimme pidettyä viime kauden joukkueesta lähes kaikki ne pelaajat, jotka halusimmekin. Olemme tehneet hyviä hankintoja ja etsimme vielä yhtä hyökkääjää. Kaikki uudet pelaajamme vahvistavat joukkuetta – uskon, että ryhmä on parempi kuin viime vuonna, Manninen toteaa. 

– Karl Madianga on kärsinyt loukkaantumisista, mutta kunnossa ollessaan hän on varmasti sarjan parhaimpia keskikenttäpelaajia. Toppari Bruno Miguel tuo alakertaamme paljon kovuutta. Anyamele ja Kevin Moihedja ovat ehtineet olla mukanamme vasta hetken, mutta he ovat selkeästi pelimiehiä. Meillä on onneksi vielä pari viikkoa aikaa lyödä jengi täyteen iskuun.

Saapuneet pelaajat: Iiro Äijö (MP), Bruno Miguel (FC Van), Adam Larsson (AFC Eskilstuna, laina), Yassin Daoussi (MP), Karl Madianga (Dundee FC), Jakob Gottberg (Ytterhogdals IK), Nnaemeka Anyamele (HIFK), Kevin Moihedja

Lähteneet pelaajat: Zacharias Ekström (lopettanut), Riku Selander (AC Oulu), Olli Jakonen (TPS), Jarkko Heimonen (MP), Robin Sid (IFK Mariehamn), Akseli Ollila (ASD Sasso Marconi), Juuso Liukkonen (ASD Calcio Biancavilla), André Österholm (Östersunds FK), Tuukka Andberg (IF Gnistan), Roope Sevón (lopettanut), Jonathan Jäntti

SEURAA HEITÄ

Uusi vahvistus: Adam Larsson, 22
AFC Eskilstunasta lainattu ruotsalainen on ollut talvella ja keväällä suorastaan huimassa maalivireessä. Harjoitusotteluissa maaleja mättänyt Larsson viimeisteli viidessä Ykköscupin ottelussa neljä osumaa, ja hän on takuulla merkattu mies, kun sarjapelit alkavat. Larsson, Efimov sekä Rashica muodostavat kenties Ykkösen pelätyimmän hyökkäyspään kolmikon.

Tähtipelaaja: Stanislav Efimov, 28
Armenian pääsarjasta Tammisaareen saapunut Efimov pelasi upean debyyttikauden ja paukutti EIF:lle kymmenen osumaa. Miltei kaikki maaleista olivat hyvin näyttäviä, ja viimeistään heinäkuussa kaikille Ykkösen seuraajille oli selvää, millainen laukaus venäläisellä on. Onnistuuko Efimov tekemään vielä kovemmat tehot tulevalla kaudella?

Nuori lupaus: Oliver Pettersson, 18
Pettersson on U19-maajoukkueen runkomiehiä, ja hän oli mukana myös maaliskuun EM-jatkokarsintaturnauksessa. Puolustaja loisti etenkin Suomen päätöspelissä Saksaa vastaan – hänet valittiin joukkueen parhaaksi pelaajaksi, kun Minihuuhkajat voitti futisjättiläisen. Viime kaudella Pettersson sai vastuuta 20 sarjapelissä, ja tulevalle kaudelle vastuu kasvanee entisestään.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit