Miesten Futsal-Liiga: Kansainvälisesti verkostoitunut Čizmar vie FC Kemin kauteen vahvassa mitaliputkessa

Vahvaa työtä miesten futsalin eturintamassa useita vuosia tehnyt FC Kemi lähtee uuteen liigakauteen hieman uudistuneena, mutta yhä vahvalla miehistöllä. Päävastuun valmennuksesta ottaa pelaaja-valmentaja Boris Čizmar seuraikoni Markku Kalermon jäätyä sivuun. FC Barcelonassa hiljattain oppia hakenut Čizmar vannoo kansainvälistymisen ja lajin jatkuvan opiskelun nimiin. Mieluisa paluumuuttaja kemiläisille on Ville Uimaniemi, joka kolkutteli maajoukkueen portteja jo 17-vuotiaana ja palaa nyt FC Kemiin kahden vuoden tauon jälkeen.

FC Kemin supertähti Enderson Suarez taiteilee

FC Kemin supertähti Enderson Suarez taiteileeKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

21.9.2022 klo 22:01

Vahvaa työtä miesten futsalin eturintamassa useita vuosia tehnyt FC Kemi lähtee uuteen liigakauteen hieman uudistuneena, mutta erittäin vahvalla miehistöllä. Päävastuun valmennuksesta ottaa serbialainen pelaaja-valmentaja Boris Čizmar Markku Kalermon jäätyä sivuun. Muutamaa kovan luokan lähtijää ei ole suorilla hankinnoilla toistaiseksi paikattu, mutta useat profiilipelaajien jatkosopimukset ja Ville Uimaniemen paluu punapaitan ilahduttavat kemiläiskannattajia ja tuovat jatkuvuutta toimintaan.

FC Kemi kiitteli Markku Kalermon pitkästä työstä kemiläisen futsalin eteen keväällä 2022

FC Kemi kiitteli Markku Kalermon pitkästä työstä kemiläisen futsalin eteen keväällä 2022Kuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Kahta runkosarjan voittoa seurasivat kevään playoff-pettymykset

Kahdella edelliskaudella FC Kemi voitti runkosarjan, mutta kausi päättyi pettymykseen ja himmeämpiin mitaleihin. 2020–21 finaalisarjassa pidemmän korren veti KaDy, joka vei finaalisarjan nimiinsä voitoin 1–2. Viime kaudella 2021–22 FC Kemi selvisi jälleen paalupaikalta välieriin, mutta espoolainen GFT väänsi välieräsarjassa itsensä finaaleihin voitoin 2–3. Seuran ensimmäinen Suomen mestaruus oli aivan realistinen tavoite vahvan kauden päätteeksi, mutta vielä ei ollut sen aika. FC Kemi sai edellisen kauden SM-hopean jatkeeksi pronssiset mitalit voitettuaan kotihallissaan pronssiottelussa Akaa Futsalin, joka puolestaan jäi pitkästä aikaa ilman mitalia.

Seuralegendat saavat Kemissä arvoisensa jäähyväiset

Jokaista playoff-kevättä on Kemissä vietetty myös tunteikkaiden jäähyväisten merkeissä: Keväällä 2021 astui pelaajalegenda Keijo Huusko sivuun päänäyttämöltä, keväällä 2022 oli pitkäaikaisen päävalmentajan Markku Kalermon viimeinen ottelu. Upeaa työtä Kemin peräsimessä tehnyt Kalermo päätti valmentajauransa pääsarjatasolla kahteen hienoon kauteen ja kahteen SM-mitaliin.

Gutierrez siirtyi Vieskaan, Uimaniemi palaa FC Kemin paitaan

Pelaajapuolella FC Kemi on menettänyt vajaan kentällisen kärkinimiään: lähtijöitä olivat Vieskaan siirtynyt Henry Gutierrez (Venezuela), Xande (Uruguay/Brasilia) sekä ykkösmaalivahti Tornike Bukia (Georgia) ja Kohosen veljeksistä nuorempi, Santeri, jonka osoitteena on nyt naapuriseura Tornion Palloveikot.

Vesa Lilja haastaa lajilegenda Aution

Vesa Lilja haastaa lajilegenda AutionKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Merkittävin paluumuuttaja on 22-vuotias Ville Uimaniemi, joka pukee FC Kemin paidan ylleen kahden vuoden tauon jälkeen. Jo hyvin nuorena maajoukkuerinkiin noussut Uimaniemi onkin yksi alkavan liigakauden mielenkiintoisimpia nimiä. Jatkosopimuksista merkittävimpiä ovat esimerkiksi Enderson Suárezin, Tuukka Pikkaraisen ja Vesa Liljan sekä Taneli Kohosen jatkopaperit. 

Kaksi maajoukkuetaituria vastakkain; Tuukka Pikkarainen ja Sergei Korsunov

Kaksi maajoukkuetaituria vastakkain; Tuukka Pikkarainen ja Sergei KorsunovKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Marokkolaiskaksikko vahvistaa FC Kemiä jatkossakin

Aivan kauden alla FC Kemi tiedotti myös marokkolaiskaksikko Soufiane Boriten ja Anass Nasserin jatkosta seurassa. Borite on myös Marokon maajoukkueen vakiokasvo, joka pelasi vuoden 2021 futsalin MM-kisoissa Liettuassa edeten aina puolivälieriin. Toki samoissa kisoissa pelasi myös Enderson Suárez Venezuelan paidassa - jopa Boriten Marokkoa vastaan! Tuukka Pikkaraisella kansainvälistä kokemusta löytyy aina EM-kisojen 2022 puolivälieristä asti, kuten koko Suomen silloisella maajoukkueella.


Čizmar ammentaa oppia maailman huipuilta

FC Kemiin vuonna 2019 siirtynyt Boris Čizmar on kokenut pelaaja-valmentaja, jolle on kertynyt tieto-taitoa futsalista useasta maasta. Viimeksi Čizmar vieraili elokuussa FC Barcelona Futbol Salan organisaatiossa Espanjan Kataloniassa.

Boris Čizmar taitaa lajin kentällä ja sen reunalla

Boris Čizmar taitaa lajin kentällä ja sen reunallaKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Boris Čizmar, mitä reissussa tehtiin, millaista tieto-taitoa jäi käteen? Jatkuuko yhteistyö?

– Matkustin FC Barcelonan vieraaksi parantaakseni tieto-taitoani lajista. Olen 20-vuotisen urani aikana ollut mukana mm. EM- ja MM-lopputurnauksissa ja hankkinut runsaasti kansainvälisiä kontakteja. Olen käynyt useita keskusteluja ympäri maailmaa valmentajien ja pelaajien kanssa; olemme yhdessä analysoineet monia pelin osa-alueita ja taktisia puolia. 

– Saatuani UEFA B -lisenssin ja osallistuttuani useisiin kansainvälisiin valmentajaseminaareihin - joista viimeisin pidettiin meillä Kemissä - halusin jatkaa hakemaan oppia maailman parhaimmistolta. José Venancio auttoi minua järjestämään vierailun FC Barcelonan luona yhdessä maailman parhaista ja ammattimaisimmista futsal-organisaatioista. Opin vierailuni aikana todella paljon Barcelonan henkilökunnalta, erityisesti päävalmentaja Jesus Velascolta, mutta myös apuvalmentajilta ja muilta seuran työntekijöiltä.

– Oli erityisen kiinnostavaa nähdä, miten koko seuraorganisaatio nuorisojoukkueista B-joukkueen kautta edustusjoukkueeseen on yhtenäinen. Barcelonan neljäs Champions Leaguen mestaruus ei tullut sattumalta, vaan järjestelmällisen työn tuloksena. Tässä järjestelmällisessä mallissa on paljon opittavaa, ja suomalainenkin futsal voisi hyötyä tulevaisuudessa vastaavan tieto-taidon levittämisestä futsalin kasvaessa Suomessa.

– Yhteydet suurempiin seuroihin voivat auttaa suomalaisia keräämään tietotaitoa ja parantamaan pitkällä tähtäimellä suomalaisen futsalin tasoa. Myös suomalaispelaajien lähtö maailmalle suurempiin seuroihin on jo tätä päivää ja voi kasvaa tulevaisuudessa. Yksi tällaisista osoitteista ja yhteistyöakseleista voi olla jatkossa Kemi–Barcelona.

– Meillä on myös uusi yhteistyömuoto virolaisen FC Cosmos Tallinnin kanssa. Pelasimme kaksi ystävyysottelua heidän kanssaan loppukesästä; on hienoa luoda yhteyksiä paitsi suuriin futsalmaihin myös naapurimaidemme futsalystävien kanssa, Čizmar muistuttaa.

Kalermo sivuun, Čizmarin rooli muuttuu

Aiemmat kolme vuotta Boris Čizmar on toiminut pelaaja-valmentajana päävalmentaja Markku Kalermon aisaparina; nyt hänen on aika astua päävastuuseen. Čizmar jatkaa yhä myös parkettien puolella pelaajan roolissa.

Olet aiemmin ollut kolme vuotta joukkueen pelaaja-valmentaja ja tuonut FC Kemin pelaamiseen ja harjoitteluun runsaasti uusia teemoja, mutta Markku Kalermo on kantanut päävastuun. Mikä muuttuu nyt kun Kalermo lopetti hienon valmentajauransa keväällä 2022?

– Markku Kalermo on ollut joukkueen henkinen johtaja kentän ulkopuolella, itse olen otteluissa pyrkinyt antamaan panokseni kentän puolella. Markusta on tullut hyvä ystäväni futsalin kautta, ja hän jatkaa onneksemme taustajoukoissa analyytikkona. Näen oman työni jatkumona sille kehitystyölle, jota Markun kanssa olemme tehneet yhdessä viimeiset kolme vuotta. Aloitimme projektimme vuonna, jolloin FC Kemin sijoitus liigassa oli 10.; siitä lähtien olemme olleet järjestään kolmen parhaan joukossa. Olemme jo saavuttaneet paljon, mutta vielä enemmän on tehtävää jäljellä. 

– Toivon, että FC Kemin kannattajat jatkavat tukenamme tälläkin kaudella. Ilman kannattajia meillä ei olisi näitä saavutuksia eikä samanlaista motivaatiota kuin heidän kanssaan. Lupaan tehdä kaikkemme, että kemiläiset eivät pety, vaan voivat olla ylpeinä rinnallamme jatkossakin. 

– Tavoitteemme alkavalla kaudella on päästä playoffeihin ja finaaleihin. Meillä alkaa nyt kolmen vuoden projekti (2022-2025), jonka päätteeksi tavoitteenamme on voittaa Suomen mestaruus.

Mad Max kohtasi FC Kemin puolivälierissä keväällä 2022

Mad Max kohtasi FC Kemin puolivälierissä keväällä 2022Kuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Ville Uimaniemi palaa uudella motivaatiolla liigakentille

Ville Uimaniemi piti jo nuorella iällä kaksi vuotta taukoa liigafutsalista. Keväällä 2020 korona katkaisi liigakauden, jolla FC Kemi oli matkalla vahvasti eteenpäin; viimeisessä voittoputkessa Uimaniemi teki kahdessa viimeisessä ottelussa maalin ja FC Kemi oli vahvasti matkalla vähintään kohti mitalipelejä. Kauden 2019–20 koronakeskeytyksen jälkeen Uimaniemi huilasi kokonaisen kauden, mutta viime kaudella veri veti jo futsalkentille. Uimaniemi pelasi 2021–22 Kakkosta KePS:n paidassa, ja hyvää jälkeä tuli tuloksellisesti. 

Ville Uimaniemi palaa jalkapallokentiltä takaisin futsalparketille

Ville Uimaniemi palaa jalkapallokentiltä takaisin futsalparketilleKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Uimaniemi nousi jo B-juniori-iässä (2014–15) FC Kemin edustusjoukkueen rinkiin ja koviin liigapeleihin, missä käyrä oli nousujohteinen. 2017–18 hän nousi maajoukkueeseen vasta 17-vuotiaana.

Mitkä seikat saivat koronavuonna 2020 sinut laittamaan futsalkengät naulaan?

Entä palaamaan takaisin?

– Henkilökohtainen motivaatio laski tuolloin. Olin armeijassa sen kauden, mikä osaltaan vaikeutti myös harjoittelua. Nyt vain jotenkin tuntui oikealta lähteä uudestaan liigapeleihin mukaan. Vaikea sitä on oikein muuten sanoa, Uimaniemi pohtii.

Miltä FC Kemin harjoittelu ja meno näyttävät kahden vuoden tauon jälkeen kentän puolella? Vieläkö pysyt Tuukka Pikkaraisen ja kumppanien vauhdissa vanhaan malliin?

– Harjoittelu ei sinänsä ole niin paljoa muuttunut minun poissaollessani kahden vuoden aikana. Pojat ovat kyllä kehittyneet huimasti siitä mitä muistan edelliseltä kaudeltani, mutta onneksi perässähän pysyy aina. Reenit ovat olleet mieluisia ja rankkoja, Uimaniemi nauraa.

Tavoitteena mitalipelit ja ehjänä pysyminen

Mitkä ovat FC Kemin uudistuneen joukkueen tavoitteet tälle kaudelle? Entä omat tavoitteesi pelaajana?

– Joukkueen tavoitehan on päästä mitalipeleihin, ja mieluiten finaaliin. Omia isoja henkilökohtaisia tavoitteita ei toistaiseksi ole, mutta tavoite on pysyä ehjänä ja antaa joukkueelle parhaani mukaan kaikkeni, maajoukkueenkin portteja kolkutellut Uimaniemi toteaa vaatimattomana.

Enderson Suarez osaa ottaa yleisönsä

Enderson Suarez osaa ottaa yleisönsäKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit