Kanerva: "Haluan nähdä taistelevan ja voitontahtoisen joukkueen"

Huuhkajat kohtaa Pohjois-Makedonian torstaina Skopjessa. Kello 19.00 alkava ottelu on katsottavissa Elisa Viihde Viaplay -palvelussa ja V Sport -kanavilla.

Päävalmentaja Markku Kanerva Huuhkajien harjoituksissa Skopjessa.

Päävalmentaja Markku Kanerva Huuhkajien harjoituksissa Skopjessa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

16.11.2022 klo 19:02

Suomi on leireillyt Skopjessa maanantaista lähtien. Valmistautuminen torstain otteluun on ollut päävalmentaja Markku Kanervan mukaan poikkeuksellisen haastavaa. Loukkaantumiset ja muut estymiset tekivät jo joukkueen kokoamisesta vaikean.

– On ollut yksi valmentajaurani haastavimmista valmistautumisista, jos ajatellaan joukkueen kokoamista. Yksi syy siihen on se, että emme ole MM-kisajoukkue ja nämä eivät ole kansainvälisiä pelipäiviä. Muun muassa Richard Jensen olisi tullut joukkueeseen, mutta hänen seurajoukkueensa peli oli siirretty tälle viikolle ja seura ei päästänyt häntä tulemaan, Kanerva kertoi keskiviikkona medialle.

Loukkaantumisilta ja vaivoilta ei olla myöskään vältytty Pohjois-Makedoniassa. Usean pelaajan pelikunto oli kysymysmerkki vielä ottelun aattona.

– Täällä on ollut pieniä vaivoja. Tuomas Ollilalla on ollut vähän flunssaa, mutta hän harjoitteli kyllä tänään. Valitettavasti Kaan Kairinen on vähän vatsataudissa ja Leo Väisäsellä nivunen vaivaa hieman. Meillä on kuitenkin riittävästi hyviä pelaajia siihen, että saamme huomenna hyvän pelin aikaan, Kanerva sanoi.

Joukkueet eivät päässeet tiistaina harjoittelemaan ottelustadion National Arena Todor Proeskilla.

– Etukäteen oli jo tiedossa, että ottelustadion on sellaisessa kunnossa, että kumpikaan joukkue ei harjoittele siellä. Odotin harjoituskentiltämme vähän enemmän, mutta olemme saaneet kuitenkin suunnitellut treenit vedettyä läpi, Kanerva totesi.

"Odotan heiltä vahvoja esityksiä ja hyviä näyttöjä"

Huuhkajien matkassa on peräti viisi mahdollista A-maajoukkuedebytanttia: Arttu Hoskonen, Diogo Tomas, Tuomas Ollila, Niilo Mäenpää ja Anssi Suhonen. Kanervn mukaan näyttöpaikkoja on luvassa reilusti.

– Ajatuksena on antaa peliminuutteja uusille pelaajille ja vähemmän pelanneille. Mutta se ei poissulje sitä, että lähdemme hakemaan hyvää tulosta.

Pohjois-Makedonia- ja Norja-ottelut ovat todella tärkeitä mahdollisuuksia pelaajille, jotka haluavat vakuuttaa valmennusjohdon osaamisestaan ennen ensi vuonna käynnistyviä EM-karsintoja. Kanerva haluaa nähdä debytanteilta rohkeutta.

– Kentälle päästessään odotan heiltä vahvoja esityksiä ja hyviä näyttöjä. Se, miten onnistuu, määrittelee kaikkien pelaajien kohdalla tulevaisuutta. Ei tämä mikään kerrasta poikki -systeemi ole pelaajien kohdalla, mutta näyttöpaikan tullessa odotamme, että pelaajat tuovat rohkeasti omat parhaat ominaisuutensa esille ja ennen kaikkea osoittavat pystyvänsä pelaamaan joukkueelle. Näiden kahden matsin aikana tullaan varmasti näkemään debyyttejä A-maajoukkuetasolla.

Niilo Mäenpää Huuhkajien harjoituksissa Skopjessa.

Keskikenttäpelaaja Niilo Mäenpää on yksi mahdollisista Huuhkaja-debytanteista.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Suomi ja Pohjois-Makedonia ovat kohdanneet aiemmin viisi kertaa. Suomi on voittanut otteluista kolme, yksi on päättynyt tasapeliin ja yksi Pohjois-Makedonian voittoon. Torstain kotijoukkue teki keväällä jättiyllätyksen, kun se tiputti Italian MM-jatkokarsinnoissa.

Joukkue oli myös kesän 2021 EM-lopputurnauksessa. FIFA:n rankingissa Pohjois-Makedonia sijalla 65 eli 9 sijaa Suomea perässä. Joukkueen ehkä isoin tähti on Fenerbahcea edustava laitapelaaja Ezgjan Alioski.

– Pohjois-Makedonia on hyvä joukkue. Puolustuspelimme joutuu varmaan tietynlaiseen puntariin. Pohjois-Makedonialla on yksilötaitoa, vauhtia ja fysiikkaa, mutta sieltä löytyy myös heikkouksia, joita pyrimme hyödyntämään. Toivottavasti kenttä saadaan sellaiseen kuntoon, että se mahdollistaa sen sujuvan syöttöpelin, joka on hyökkäyksissämme aika oleellista.

Haastavasta valmistautumisesta huolimatta Kanerva odottaa näkevänsä torstain ehjän joukkue-esityksen

– Näissä otteluissa on mahdollista kokeilla eri pelaajia, mutta myös ryhmityksellisiä asioita. Haluan nähdä taistelevan ja voitontahtoisen joukkueen. Se on aina tietyllä tavalla hankalaa, kun kokoonpano elää ja tulee uusia pelaajia. Kuinka yhteispeli lähtee toimimaan näin lyhyellä valmistautumisajalla? Mutta fiksut pelaajat pystyvät aika nopeasti sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen – ja sellaisia tästä joukkueesta löytyy, päävalmentaja kommentoi.

Suomi kohtaa Pohjois-Makedonian Skopjessa torstaina 17. marraskuuta. Ottelu pelataan National Arena Todor Proeskilla Suomen aikaa kello 19.00. Marraskuun maaottelut ovat katsottavissa Elisa Viihde Viaplay -palvelussa ja V Sport -kanavilla.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit