Maajoukkueet

Kaan Kairinen pelaa elämänsä kautta Norjassa – ”Minulla on tosi hyvä rooli joukkueessa”

Keskikenttäpelaaja Kaan Kairisella on menossa todella hyvä kausi Norjan pääsarjan Lilleströmissä.

Kaan Kairinen MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan.

Kaan Kairinen MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen /Juha Tamminen

20.8.2022 klo. 19:47

Kaan Kairinen nauttii suuresta vastuusta tällä hetkellä Norjan pääsarjan Elitserienin Lilleströmissä. Sitkeä jalkavamma on saatu hoidettua kuntoon, ja peliaikaa tulee säännöllisesti.

- Alkukauden vaikea loukkaantuminen on selätetty. Vihdoin pääsee pelaamaan täysiä matseja ja joukkueenakin menee hyvin, vaikka viime peleistä on tullut vähän heikompia tuloksia. Kaiken kaikkiaan kuuluu tosi hyvää, hän kertoo Norjasta käsin.

Kairista haitannut vamma vaivasi jo viime kauden puolella.

- Yksinkertaisesti selitettynä vasemmassa jalassa oli jännevaiva, joka vaivasi pelaamista viime kaudesta lähtien. Yritimme kaikki maailman hoidot keksiä, mutta lopulta mikään ei auttanut. Päädyimme alkuvuodesta leikkaushoitoon. Se oli loppujen lopuksi hyvä päätös. Nyt jalka on täysin kunnossa ja myös täysin kivuton, hän sanoo.

Kairinen on ollut avauskokoonpanossa kuudessa peräkkäisessä liigaottelussa. Sitä ennen ja pelikuntoon toivuttuaan vastuuta tuli jo viidessä edeltävässä pelissäkin vaihtojen myötä. Hän myöntää, että oman nimen näkeminen avauskokoonpanossa hivelee mieltä viikosta toiseen.

- Totta kai se tuntuu aina todella hyvältä. Se ei ole mikään itsestäänselvyys näinkin kovassa seurassa, jossa pelaan. Ollaan Norjan huipulla. Ei ihan kärjessä, mutta taistellaan kärkipaikoista. Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Paljon hyviä pelaajia taistelee samoista pelipaikoista, joten totta kai se on huikea fiilis, ja sitä varten on tehty paljon töitä – ja tehdäänkin – että se paikka pysyisi.

- Tietenkin pari ekaa matsia pitkän pelitauon jälkeen olivat ruosteisia, mutta nyt on ollut todella nousujohteista. Mitä enemmän saan pelejä ja minuutteja alle, sitä paremmalta tuntuu. Selkeästi on nousujohteista, hän sanoo.

Oikea paikka kehittyä

Kairinen kertoo Lilleströmin tarjoavan todella mielenkiintoisen haasteen tällä hetkellä. Töitä pitää ja saa paiskia oikein kunnolla.

- Pelaamme 3-4-3 -systeemillä. Siinä on kaksi keskikenttämiestä, ja olen niistä toinen. Se on aika dynaaminen (rooli). Roolia on puolustussuuntaan, ja myös hyökkäyssuuntaan pelinrakentelua ja myös hyökkäysten päättämistä. Siinä saa liikkua laajalla säteellä ja tehdä monia asioita. Sopii itselleni todella hyvin, hän kertoo.

- Norjassa on aika intensiivistäkin peliä välillä. Siinä saa juosta ja mennä päästä päähän. Se on kyllä hauskaa. Tilanteita tulee paljon, ja niitä saa olla puolustamassa ja päättämässä toisessa päässä.

Kaikesta päätellen Kairinen on löytänyt itselleen nyt juuri oikeanlaisen ympäristön.

- Ehdottomasti! Olen kyllä nauttinut ajastani täällä ja tulen varmasti nauttimaan. Minulla on tosi hyvä rooli joukkueessa ja tunnen joukkueen ja seuran tosi hyvin. Täällä on tällä hetkellä todella hyvä olla, hän sanoo.

Pohjoismainen arkielämä tarjoaa tutuhkon kaltaisen ympäristön elää.

- Eipä se mitenkään erilaista ole. Meillä on ollut hirveästi pelejä, nyt on ollut kaksi peliä viikossa. Emme ole hirveästi ehtineet harjoitella. On ollut peli, palautumista, pieni valmistava harjoitus ja taas uuteen peliin. Sitä en ole ennen Suomessa kokenut, ja on aika raskasta, mutta muuten en sanoisi, että arki olisi kovinkaan erilaista, kun kausi on käynnissä.

Takavuosina Norjasta mainittiin Mestareiden liigassa säännöllisesti pelannut Rosenborg, mutta tällä hetkellä takavuosien suurseura on liigassa vasta neljäntenä. Lilleström on kolmantena tasapistein toisena olevan Bodö/Glimtin kanssa. Viimeksi mainituilla on eroa kärjessä olevaan Moldeen viisi pistettä.

Bodö/Glimt oli viime kauden norjalainen eurosensaatio, mistä saa lisäkäsitystä siitä, millaisella tasolla Norjan kärki operoi.

- En tiedä, mihin vertaisin, mutta kovalta tuntuu, kun pelataan Norjan kärkijoukkueita vastaan. Siinä on Molde, Bodö/Glimt, Rosenborg ja Viking ja aina vastassa hyviä yksilöitä ja hyvä joukkue ylipäätään. Kuten sanoin, niissä peleissä mennään kyllä lujaa päästä päähän ja juostaan paljon. Paljon on fyysistä peliä. Norjalaiset on tunnettuja siitä, että he ovat todella kovassa fyysisessä kunnossa, oli laji mikä tahansa. Huippujoukkueissa on vielä norjalaiset huippupelaajat, jotka ovat huippukunnossa. Siinä saa oikeasti vääntää kovaa, Kairinen valottaa.

Kyseessä on siis monella tapaa eteenpäin vievä paikka ja liiga.

- Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä. Missään nimessä ei tunnu siltä, että olisi liian helppoa! Tuntuu, että täällä pystyy kehittymään. Olen kehittynyt jo, tulen kehittymään ja se on vain hyvä juttu.

Maajoukkue ja mestaruus

Lilleström on viisinkertainen Norjan mestari. Seuran edellisestä vuonomaan liigatittelistä on 33 vuotta, ja mestaruus olisi kaiken mennessä nappiin vielä otettavissa. Elitserienin kautta on jäljellä vielä 12 kierrosta.

- Kyllä siitä ihmiset Lilleströmissä ja ympäristössä juttelee, mutta emme ole joukkueen sisällä ihan hirveästi kiinnittäneet siihen huomiota. Yritämme vain keskittyä seuraavaan peliin, parantaa omaa suoritusta ja kehittää itseämme. Jos tässä vaiheessa alkaa katsoa liikaa taulukkoa, voi käyrä lähteä alaspäin, Kairinen tuumaa.

Kairinen suo itselleen kuitenkin luvan ajatella ainakin yhtä muuhun kuin liigapeleihin liittyvää asiaa: tulevan syksyn maajoukkuevalintoja.

- Totta kai sitä odotan ja toivon todella – kuten varmasti kaikki toivovat – että olisi joukkueessa. Itselläkin on vierähtänyt hetki aikaa siitä, kun viimeksi olin mukana juuri tuon loukkaantumisen takia. Toivon tietysti, että olisin taas ryhmässä mukana. Yritän tehdä kaikkeni täällä Norjassa sitä varten, että pelit sujuisivat hyvin ja olisin käytettävissä, sanoo viisi A-maaottelua pelannut pelaaja.

Kairisen edelliset minuutit Huuhkajissa tulivat viime syksyn EM-karsintojen alussa. Sitä seuraavat pelit hän on joutunut jännittämään sivusta.

- Eihän se ideaalia omalla tavallaan ole, koska haluaisin olla kentällä vaikuttamassa niihin peleihin. Mutta aina niitä on kiva seurata ja katsoa, kun Huuhkajat pelaa. Siinä on aina spesiaalia, kun oma maa pelaa. Tietenkin aina on mielellään itse mukana vaikuttamassa, hän sanoo.

Nations Leaguen B-liigassa pysyminen vaatii Huuhkajilta pisteitä.

- Se on totta kai iso tavoite. Nyt on tulossa kaksi tiukkaa peliä Romaniaa ja Montenegroa vastaan. Ehdottomasti haluamme niistä tulokset ja että saisimme kerättyä niistä mahdollisimman monta pistettä. Se on kyllä todella tärkeää, ja näen sen täysin mahdollisena, hän sanoo.

Kairinen on pelannut sekä kilpailullisia että ystävyysotteluita Huuhkajissa. Hän ei näe eroa näiden otteluiden merkityksissä itselleen.

- Omasta kokemuksestani: silloin kun olin mukana, niin ensin pelasimme yhden harjoituspelin ja sitten kaksi MM-karsintapeliä, niin oli sellainen fiilis, että oli mikä tahansa peli tai ketä vastaan tahansa, niin mentiin ja yritettiin tehdä tulos. Itse sain sellaisen vaikutelman, että ei ole merkitystä, mikä peli on, onko se ystävyysottelu, karsintaottelu tai ihan mikä tahansa ottelu, siihen mennään hakemaan tulosta. Se on vain hyvä juttu, että jokaiseen peliin valmistaudutaan samalla tavalla, hän vakuuttaa.

Täydessä keskittymisessä kaikkiin otteluihin on kyse myös tapahtuman ja kaikkeen siihen liittyvän kunnioituksesta.

- Maajoukkuepelit eivät ole niitä, joita pelataan viikoittain. Maajoukkuehetket ja -pelit ovat spesiaalihetkiä, kun pelataan kerran tai kaksi vuodessa. Ei ainakaan hirveän montaa kertaa. Se on sellainen tilaisuus, jota ei halua heittää hukkaan ja sitä varten tekee kaikkensa, kun pukee paidan päälle ja yrittää auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon. Se on sellainen ylpeyden hetki, Kairinen linjaa.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit