Maajoukkueet

Jesse Joronen valmiina tavoittelemaan nousua Serie A:han – ”Äärettömän kova sarja tulossa”

Jesse Joronen aloittaa jo neljännen kautensa Italiassa. Seurasiirron jälkeen pelit jatkuvat tulevalla kaudella Serie B:n kärkiseuroihin lukeutuvassa Veneziassa.

Jesse Joronen Romania-ottelussa kesäkuussa 2022.

Jesse Joronen Romania-ottelussa kesäkuussa 2022.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen /Juha Tamminen

14.8.2022 klo. 12:14

Sarjakausi Italiassa on aluillaan. Uraa saapasmaassa jo neljättä kauttaan tekevä Jesse Joronen kertoo kuulumisistaan Venetsian maisemista.

- Kuuluu oikein hyvää. On ollut työntäyteinen kesä. Preseasonilla on tehty kovasti hommia sen eteen, että joukkue hitsautuu yhteen ja olemme valmiita kauden alkuun, joka pyörähtää sunnuntaina käyntiin kotiottelulla Genoaa vastaan. On oikein hyvät ja odottavat fiilikset, hän sanoo.

Miehen kesälomasta ei lopulta venähtänyt kovin pitkää.

- Ennen kuin työt täällä päässä alkoivat, ehdin ottaa pari viikkoa iisimmin. Oli oikein mukavaa. Oli parit ystävien häät ja lomamatka vaimon kanssa. Ihan hyvin sain levättyä. Nyt jaksaa taas painaa kauden loppuun asti, hän vakuuttaa.

- Preseason alkoi heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Silloin olimme täydessä työn touhussa ja sitten ollaan menty aikamoista haipakkaa tähän päivään asti. Nyt työmäärä alkaa tasaantua, niin kuin kuuluukin ennen kauden alkua.

Toiset häät, joihin Joronen viittaa, olivat Joel Pohjanpalon. Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videopätkissä näkyi kesällä, kuinka Joronen itse asiassa ikään kuin ”vihki” Pohjanpalon ja hänen vaimonsa.

- Toimin epävirallisesti seremoniamestarina. Kysyin heiltä tärkeät kysymykset. Olen totta kai erittäin otettu tästä kunniasta, että he antoivat minulle tällaisen vastuun, sanoo Joronen ääni täynnä lämpöä.

Uusi seura, uudet haasteet

Joronen kantoi kolme viime kautta Brescian paitaa. Tällä kaudella torjuntavastuuta tulee siis Venezia FC:n veräjällä. Siirto on saanut 29-vuotiaaseen Joroseen selvästikin uutta virtaa.

- Olen todella innostunut tästä uudesta projektista. Tämä on kunnianhimoinen ja tavoitteellinen seura, joka haluaa tehdä asiat oikein, päästä eteenpäin ja ennen kaikkea kehittyä kokonaisvaltaisesti. Meillä on esimerkiksi valmistumassa syksyn aikana uusi treenikeskus, joka on ihan viimeisen päälle. Seuran toimistot tulevat myös sinne, ja sitten meillä on sellainen set-up, jolla pystyy kilpailemaan infrastruktuurillisestikin Italiassa, hän innostuu.

Mitkä sitten ovat näitä ”oikeita asioita”, joita Joronen kertoo Venezian tekevän?

- Urheilullinen menestys mutta nimenomaan kestävällä tavalla: pelaajien kehittämisen, seuran kehittämisen ja seuratoiminnan kehittämisen kautta urheilullista menestymistä. Siihen tulee kaupallinen menestys myöskin mukaan, mutta se ei ole sitä, mistä itselleni palkkaa täällä maksetaan, vaan nimenomaan siitä urheilullisesta menestymisestä ja kulttuurin kehittämisestä. Ne ovat niitä oikeita asioita: pelaajakehitys, otteluiden voittaminen ja seuran kokonaisvaltainen kehittäminen, hän luettelee.

Seurasiirrot eivät ole Joroselle missään nimessä uusi asia. Tällä kertaa siirto tapahtui kenties koko uran vähimmällä vaivalla.

- Tämä siirto oli sinällään hieman helpompi nimenomaan sen takia, että olen pelannut täällä Italiassa jo kolme vuotta. Kulttuuri ja kieli ovat tutut. Muuttolaatikoita ei tarvinnut viedä kuin kaksi tuntia autolla, joten ei ollut sinällään niin vaikeaa. Totta kai on uusi seura, uudet ihmiset, pelikaverit, kollegat ja uusi tapa tehdä töitä.

- Itse sain todella hyvän koulun Englannissa, kun kävin paljon lainalla. Totuin siihen, että saman tien pitää olla käytettävissä ja valmis ja altis uusien ihmisten kanssa toimimiselle. Itse olen sen verran sutjakka Etelä-Karjalan poika, että kyllä asiat ovat aina järjestyneet hyvin! Siinä ei ole ollut mitään ongelmaa. Totta kai tykkään siitä, että on uusia haasteita ja uudet ihmiset, joiden kanssa tehdä ja sen takiahan tätä tehdään, Joronen kertoo.

Venezian tilanne on suomalaisnäkökulmasta ainutlaatuinen sen ansiosta, että edustusjoukkueessa on peräti kaksi sinivalkoista torjujaa: Joronen ja Niki Mäenpää.

- Totta kai se helpottaa, että Niki oli valmiiksi täällä. Sain tietää seurasta hänen kauttaan, ja kun preseasonia on menty, sain tietää pikkujuttuja, joita on tehty ja mitä on tapahtunut. Se auttaa suhteuttamaan omaa toimintaa kuhunkin hetkeen.

Kun Jorosen puheita uusien haasteiden vastaanottamisesta kuuntelee, huomaa, että hän on todellakin ollut vuosien varrella valmis ottamaan uudet asiat vastaan aina oppina.

- Totta kai. Mikä tahansa asia voi varmasti opettaa jotain. On tietenkin inhimillistä, että ihmiset haluavat, että itsellä olisi aina kiva ja mukava olo. Se tarkoittaisi, että ollaan mukavuusalueella, jolla sitä kehitystä ei tapahdu paljoa. Se, että ajaa itseään alueille, jotka ovat pikkaisen epämukavia ja yrittää suoriutua siellä mahdollisimman hyvin, kehittää kaikista eniten. Itse tykkään siitä haasteesta erittäin paljon, sanoo äärimmäisestä pedanttisuudestaan tunnettu Joronen.

Nousu ja pisteitä Huuhkajille

Venezia putosi viime kauden päätteeksi Serie A:sta jäätyään pääsarjan jumboksi. Joronen kertoo Italian kakkostason olevan tällä kaudella todella kovatasoinen, eikä peittele omaa haluaankaan nousta.

- Serie B:ssä on varmasti kymmenen seuraa, joilla on tavoite nousta Serie A:han tänä vuonna! Täällä puhutaan Serie A2:sta eikä Serie B:stä, koska joukkueiden kaliiberi ja paukut ovat äärimmäisen kovat. Meillä on joukkueen sisäiset tavoitteet, emmekö ujostele niitä. Olemme siinä samassa 6-10 joukkueen ryhmässä taistelemassa ja sitä kohti tehdään töitä sen vaatimalla tavalla. Äärettömän kova sarja on tulossa ja sen takia äärimmäisen kiva, koska koko ajan on kovia pelejä ja kaikki pelit ovat äärimmäisen tärkeitä, hän sanoo.

Italia on alkavan kauden päätteeksi maa, jossa Joronen on pelannut Suomi pois lukien urallaan pisimpään. Onko Italia siis jollain tapaa muodostumassa simpeleläislähtöisen maalivahdin jalkapalloilulliseksi kodiksi?

- Tietyllä tapaa kodilta tämä tuntuu jossain määrin. En tiedä, onko se jalkapalloilullinen koti, koska en ole nähnyt kaikkia jalkapalloilullisia tahoja! On vaikea silloin päättää, mutta tällä hetkellä tuntuu erittäin kotoisalta, hän sanoo.

Syyskuun loppu tuo tullessaan myös UEFA Nations Leaguen lohkovaiheen kaksi viimeistä ottelua. Kun Huuhkajat kokoontuu, on aina kyse isoista asioista ja tapahtumista.

- Se on juuri näin. On oikeastaan yksi siisteimmistä asioista maajoukkueessa, että aina pelataan jostain! Vaikka se olisi mikä tahansa ottelu, niin minimissään on aina Suomen paita päällä, mikä on ääretön kunnia-asia, Joronen sanoo.

Huuhkajat on Nations Leaguen B-liigan lohkossa 3 kolmannella sijalla, ja pisteitä on neljästä ottelusta kasassa neljä. Romania hengittää pisteen päässä lohkon jumbosijalla. Pisteiden tarve on Jorosellakin kirkkaasti tiedossa.

- Se on lähtökohta jokaiseen tapahtumaan. Totta kai se, miten olemme pelanneet aikaisemmin, vaikuttaa siihen, miten kova tarve niille on. Lähtökohta on jokaiselle tapahtumalle, oli vastassa ketä tahansa, että pisteitä lähdetään ottamaan, kun Nations Leagueta tai karsintoja pelataan. Se on lähtökohta meidän tekemisellemme ja valmistautumisellemme, Joronen linjaa.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit