Valtakunnalliset sarjat

HIFK tavoittelee valonpilkahduksia kauteensa Suomen Cupissa – välierässä vastaan asettuu cupissa menestymään tottunut FC Inter

Keskiviikkona 31.8. pelataan Suomen Cupin välierät. Niistä ensimmäinen potkaistaan käyntiin klo 18.00 Helsingin Bolt Arenalla, kun HIFK hakee piristystä vaikeaan sarjakauteensa FC Interin isäntänä.

HIFK ja FC Inter kohtaavat Suomen Cupin välierissä.

HIFK ja FC Inter kohtaavat Suomen Cupin välierissä.

30.8.2022 klo. 08:55

Suomen Cup on tarjonnut HIFK:lle onnistumisia vaikeaan kauteen

HIFK:n onnistumiset ovat kalenterivuonna 2022 olleet vähissä. Veikkausliigakauden 20 sarjaottelusta on irronnut vain yksi voitto ja kourallinen tasapelejä. Sarjassa säilyminen vaatisi joukkueelta kovia urotekoja kauden viimeisissä otteluissa, ja samalla kilpakumppanien tulisi kompuroida pahemman kerran. Haasteet eivät ole rajoittuneet vain kentälle, vaan seura on kamppaillut myös talousosastollaan.

Suomen Cup on kuitenkin tuonut toivoa helsinkiläisseuralle ja sen kannattajille. HIFK:n cup-taival on sisältänyt näyttäviä voittoja alasarjalaisista sekä hienoja taisteluvoittoja Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueista. Nyt HIFK pelaa Suomen Cupin välierissä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1959.

HIFK aloitti matkansa Suomen Cupissa sen kolmannella kierroksella, jolloin vastaan arvottu nelosdivisioonaa pelaava SUMU/sob jäi liigajoukkueen jalkoihin lukemin 0–10. Jo neljännellä kierroksella HIFK:lle arvottiin vastaan toinen Veikkausliigajoukkue, FC Honka, jota vastaan jatkopaikka piti kammeta rangaistuspotkukilpailun kautta. Viidennellä kierroksella HIFK kohtasi espoolaisen kolmosdivisioonajoukkueen SexyPöxyt, ja tarjosi alempisarjalaiselle oppitunnin 0–7 voiton myötä. Neljännesvälierissä HIFK kohtasi toisen IFK:n Maarianhaminassa, josta se haki kovan taistelun päätteeksi jatkopaikan jälleen rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Eikä kahta rangaistuspotkukilpailua ilman kolmatta – puolivälierissä HIFK pudotti Suomen Cupista viimeisenkin Veikkausliigan ulkopuolelta mukana olleen joukkueen PK-35:n rangaistuspotkukilpailussa.

Maalintekovastuu on jakautunut Suomen Cupissa HIFK:n kohdalla laajalle. Viidessä ottelussa jopa kymmenen eri pelaajaa on päässyt nauttimaan maalinteosta. Suurimpia onnistujia tilastojen valossa ovat olleet neljän maalin Didis Lutumba-Pitah sekä kolme maalia viimeistelleet Eero Markkanen, Aatu Kujanpää ja seuran heinäkuussa jättänyt Keaton Isaksson. Heinäkuussa HIFK:n riveihin liittynyt ex-Huuhkajatähti Roman Eremenko tehnee Suomen Cup -debyyttinsä keskiviikon välierässä.

HIFK:n kesä on sujunut mollivoittoisesti. Edellinen voitto tuli kesäkuussa pelatussa Suomen Cupin puolivälierässä PK-35:sta. Voittoa on seurannut yhdeksän ottelua Veikkausliigassa, jotka ovat tuoneet kolme tasapeliä ja kuusi tappiota. Yhdeksässä ottelussa maalinteko on ollut vaikeaa ja HIFK on onnistunut heiluttamaan vastustajien verkkoa vain neljästi. Samalla omassa päässä on soinut 19 kertaa. Välieräotteluun helsinkiläiset kaipaisivatkin kipeästi Suomen Cupin otteluista tuttua maalivirettään ja voittamisen kulttuuria. 

FC Inter välierissä kolmatta vuotta peräkkäin

FC Interille Suomen Cupin kovien panosten pelit ovat tulleet lähihistoriassa tutuiksi. Viime vuonna joukkue hävisi välieräottelunsa HJK:lle, mutta vuotta aiemmin se eteni finaaliin saakka. Tuolloin finaalissa cup-haaveet kuitenkin kaatuivat jälleen Klubiin. Mestaruutta Inter on juhlinut 2000-luvulla kahdesti, viimeksi vuonna 2018. Viimeisen viiden vuoden aikana Inter on siis esiintynyt Suomen Cupin välierissä neljästi, joka on useammin kuin mikään muu joukkue.

HIFK:n tapaan Interin Suomen Cup on sisältänyt maali-iloittelua ja rangaistuspotkuja. Turkulaiset aloittivat cupinsa viidennellä kierroksella omaa reservijoukkuettaan FC Inter II:sta vastaan, ja osoitti paremmuutensa peräti lukemin 10–0. Sekä neljännesvälierissä että puolivälierissä Inter pääsi osoittamaan luonteensa lujuutta rangaistuspotkukilpailuissa. Neljännesvälierissä kaatui ensin SJK ja puolivälierissä turkulaiset pääsivät maksamaan kalavelkansa aiemmilta vuosilta HJK:lle.

Interin riveistä maalinteossa ovat onnistuneet useimmin nuoret Otto Lehtisalo sekä Markus Arsalo, jotka molemmat ovat osuneet kolmesti. Lehtisalo pelaa syyskautta kuitenkin lainalla Miesten Kakkosen SalPassa, eikä häntä nähdä Suomen Cupin välierässä. Myös Joonas Lepistö on onnistunut pelaamissaan kahdessa ottelussa kahdesti maalinteossa.

FC Inter saapuu välieräotteluun allaan kaksi tiukkaa tappiota Veikkausliigassa. Reilu viikko sitten Inter kärsi 1–0 tappion AC Oululle, joka teki ottelun voittomaalin vajaamiehisenä viisi minuuttia ennen ottelun loppua. Menneenä viikonloppuna Inter menetti 1–0 johtonsa KuPSia vastaan, joka teki 1–2 voittomaalin 90+5 minuutilla. Nähtäväksi jääkin, ovatko tiukat tappiot saaneet Interin miehistön takaraivoissa aikaan pelkotiloja vai ovatko tappiot tuoneet turkulaisten koneistoon entistä isompia ja sisukkaampia vaihteita. 

Keskinäisissä otteluissa vaihtelevia tuloksia

HIFK ja FC Inter ovat kohdanneet kalenterivuonna 2022 kolmesti: tammikuussa HIFK voitti Liigacupissa 1–0, toukokuun sarjaottelu päättyi 2–2 tasapeliin ja elokuun alussa pelattu toinen sarjakohtaaminen merkittiin turkulaisten hyväksi 3–0. FC Interin Tommi Jyry on ollut kentän hahmo kesän keskinäisissä kohtaamisissa tekemällä otteluissa yhteensä kolme maalia. 

Selvittääkö Mixu Paatelaisen HIFK tiensä Suomen Cupin finaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1959, vai eteneekö FC Inter Olympiastadionille mittelemään cupin voitosta jo kolmatta kertaa viimeisen viiden vuoden aikana?

Ottelu pelataan Helsingissä Bolt Arenalla 31.8. klo 18.00 alkaen ja on katsottavissa suorana lähetyksenä Ruutu+ Urheilu -palvelussa.

Suomen Cup
Miesten Suomen Cup

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit