Helmareiden kisat päättyivät tappioon lohkovoittaja Saksaa vastaan

Helmareiden EM-kisataival päättyi lauantaina Milton Keynesissä 0-3 tappioon Saksaa vastaan.

Suomi kohtasi Saksan EM-kisojen päätösottelussaan Milton Keynesissä Stadium MK:lla.Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen

17.7.2022 klo 00:33

Suomen putoaminen jatkosta lohkonsa viimeisenä oli varmistunut jo ennen Saksa-ottelua. Saksan lohkovoitto oli myöskin selvillä jo ennen ottelua, joten varsinaista kilpailullista panosta Helmareiden EM-kisojen päätösottelussa ei ollut.

Suomen pelaajista sivussa kokoonpanosta koronatartunnan takia olivat Tinja-Riikka KorpelaAnna WesterlundTuija Hyyrynen ja Sanni FranssiJenny Danielsson oli sivussa lihasvamman takia. Sen sijaan takareisivammasta aiemmin kärsinyt Adelina Engman teki paluun kokoonpanoon. Suomen maalilla EM-kisadebyytin teki Katriina TalaslahtiNora Heroum tuli uutena pelaajana puolustuslinjaan, ja keskikentälle avaukseen nousi Heidi KollanenLinda Sällströmin parina hyökkäyksessä aloitti Juliette Kemppi.

Helmareiden avaus Saksaa vastaan

Saksa otti alkuvihellyksestä lähtien pallonhallinnan itselleen ja ottelun painopiste oli Suomen päädyssä koko ensimmäisen jakson ajan. 7. minuutilla Sara Däbritz pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta laukaus suuntautui Suomen maalin yli katsomoon. 11. minuutilla Saksa mursi Suomen puolustuksen vastaiskusta syötöllään, mutta Emma Koivisto ennätti viime hetkellä väliin ja esti Klara Bühlin laukauksen.

Saksa sai ottelun ensimmäisen jakson aikana viisi kulmapotkua, joista neljännen 13. minuutin kohdalla Talaslahti nyrkkeili pois maalilta. Samassa tilanteessa Talaslahti törmäsi Eveliina Summaseen ja oli hetken hieman ulkona tilanteesta. Suomen puolustus kuitenkin esti isomman vaaratilanteen.

18. minuutilla Däbritz pääsi yrittämään uudestaan maalintekoa, mutta Talaslahti torjui laukauksen itsevarmasti. 25. minuutilla Summanen laittoi pallon saksalaispelaajan jalkojen välistä ja perään pystypallon ylös juoksevalle Kempille, joka ei kuitenkaan päässyt viimeisen saksalaispuolustajan ohitse.

26. minuutilla Saksa sai jälleen vaarallisen maalipaikan, kun Däbritzin syöttö löysi maalin edustalta Alexandra Poppin, joka ohjasi pallon jalallaan ohi etutolpan. Jatkotilanteesta Popp yritti ohjata Marina Hegeringin laukausta päällään, mutta taas niukasti maalin ohi.

31. minuutin kohdalla Suomelta nähtiin lupaava hyökkäys, kun Engman liikkui terävästi pystyyn ja keskitti vapaaksi itsensä löytäneelle Sällströmille rangaistusalueelle. Sällströmin haltuunotto ei kuitenkaan onnistunut ja saksalaispuolustaja ehti väliin.

Lopulta Saksa onnistui maalinteossa 40. minuutilla. Giulia Gwinn keskitti oikealta maalin edustalle, josta Sophia Kleinheren puski pallon Suomen maaliin.

Katriina Talaslahti teki Saksa-ottelussa EM-kisadebyyttinsä. Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Tauolla Suomi vaihtoi puolustukseen Emma Koiviston tilalle Anna Auvisen, joka näin teki arvokisadebyyttinsä 35-vuotiaana. Auvinen otti topparin paikan ja Elli Pikkujämsä siirtyi puolustamaan laitaan.

Saksa aloitti ottelun toisen jakson räväkästi, kun 48. minuutilla Popp teki Saksan toisen maalin. Maali syntyi jälleen keskityksen jälkeisestä puskusta.

63. minuutilla Suomi ei saanut purettua Saksan keskitystä. Nicole Anyomi pääsi väliin ja laukoi tilanteeksi jo 0-3.

Summanen hankki keltaisen kortin taklaamalla Däbritzin ja tuli heti perään vaihtoon 65. minuutin kohdalla. Samalla myös Kollanen vaihdettiin pois ja kentälle tilalle tulivat Ria Öling ja Essi Sainio. Pian tämän jälkeen Engmanin tilalle vaihdettiin Olga Ahtinen. Suomi käytti viimeisen vaihtonsa 80. minuutin kohdalla, kun Sällströmin tilalle kentälle tuli Amanda Rantanen.

86. minuutilla Saksan hyökkääjä pääsi laukomaan läheltä pienestä kulmasta. Talaslahti torjui laukauksen kulmaksi. Talaslahti hoiti Saksan 13. kulmapotkun helposti.

Toisella jaksolla Suomi nosti prässitasoaan ja pelasi rohkeammin, peli olikin tasaisempaa. Vaarallisille maalipaikoille Suomi ei kuitenkaan päässyt.

EURO 2022 | B-lohko
Suomi – Saksa 0-3 (0-1)
40' Sophia Kleinherne 0-1
48' Alexandra Popp 0-2
63' Nicole Anyomi 0-3