“Halusin pystyä itse antamaan kaiken mahdollisen tähän” – Naisten futsalmaajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen avaa Suomen valmistautumista EM-karsintoihin

Naisten futsalmaajoukkue aloittaa EM-karsintaurakkansa 19. lokakuuta Ruotsia vastaan. Joukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen uskoo, että joukkue on valmis haastamaan niin Ruotsin, Belgian kuin Espanjankin.

Jaakko Laitinen ohjeistamassa joukkuettaan.

Jaakko Laitinen ohjeistamassa joukkuettaan.Kuva: Ⓒ Heini Lehtipuu /heinilehtipuu

19.10.2022 klo 09:33

Naisten futsalmaajoukkue pelaa 19.-22. lokakuuta Vantaalla EM-kisapaikasta. Suomen EM-karsintalohkossa pelaavat Suomen lisäksi Ruotsi, Belgia ja maailman top-maihin kuuluva Espanja. Vaikka haaste on kova, maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen lähtee luottavaisena luotsaamaan joukkuettaan pelikentille.

– Nyt on luottavainen fiilis, työ on tehty hyvin ja olemme pystyneet valmistautumaan näihin peleihin pysyen hyvin aikataulussa. Kaikki on hoitunut suunnitelmallisesti. Joukkueen sitoutumista ja antautumista projektille ei voi kyllin kiittää, pelaajien tahtotila pelata kotikentillä on todella korkealla, Laitinen sanoo.

Joukkueen motivaatio on suuressa roolissa, sillä maajoukkueen karsintoihin ja seurajoukkueiden valmistautuminen kauteen vaatii pelaajilta sitoutumista. Laitinen muistuttaakin, että todellinen työ pelaajien kanssa tehdään seurajoukkuekentällä.

–  Paras lopputulos saadaan tekemällä yhteistyötä seurajoukkueiden kanssa, päätyö tehdään kuitenkin arjessa harjoitellen ja pelaten. Olen aina valmis käymään avointa keskustelua liigavalmentajien kanssa ja uskon että sitä on pystytty myös käymään tässä vuosien varrella. Haluan vaihtaa ajatuksia kaikkien kanssa, Laitinen kertoo.

Laitinen valmensi itsekin pitkään naisten Futsal-Liigassa pelaavaa Ilves FS:n joukkuetta. Sekä maajoukkueen että seurajoukkueen valmentaminen on työlästä, sillä harjoittelu seurajoukkueissa on ympärivuotista. Naisten futsalmaajoukkueen valmentajan pesti ei ole ainakaan vielä päätoiminen, joten Laitinen joutui tekemään päätöksiä voidakseen panostaa täysillä maajoukkueen kisapaikan tavoitteluun.

–  Tässä hetkessä oli hyvä ratkaisu siirtyä maajoukkuevalmennukseen täydellä panoksella ja luopua seurajoukkuevalmennuksesta. Keväällä kun kartoitin miten paljon tulee olemaan tapahtumia, ja kun tavoitteet ovat korkealla, niin halusin pystyä itse antamaan kaiken mahdollisen tähän, Laitinen toteaa. 

Naisten EM-kisat edelleen kapea neljän joukkueen turnaus

Suomen naisten futsalmaajoukkue osoitti jo viime karsinnoissa olevansa lähellä Euroopan huippua. Ei tarvita sinivalkoisia linssejä voidakseen todeta, että Suomi kuuluu Euroopan kahdeksan parhaan maan joukkoon. Joukkueen vahvuuksiin kuuluu erityisesti fyysinen puoli.

– Suomen joukkue on vahva ja fyysinen. Yksi painopisteemme harjoittelukaudella on ollut se, että on saatu tuotua mukaan henkilökohtaista fysiikkavalmennusta ja tähän panostetaan jatkossakin. Pelaajat ovat valmiita ja ovat mahdollisimman kovassa kunnossa. Hyvällä fysiikalla kestää kovaa harjoittelua ja pelaaja kestää pelissä loppuminuuteille asti – silloin ne pelit ratkeavat. Tähän kun lisätään taktiset elementit niin uskon, että olemme oikealla tiellä, Laitinen summaa. 

Vaikka Suomi ehdoitta kuuluu Euroopan eliittiin, on tie lopputurnaukseen silti erittäin haastava. Jokaisesta neljästä karsintalohkosta jatkoon etenee vain yksi joukkue, ja Suomen lohkosta löytyy koko Euroopan kovin vastustaja. 

– Nyt on kolmas kerta, kun järjestetään naisten EM-kisat ja Espanja on voittanut kahdet edelliset kisat. Lauantain ottelu onkin varmasti peleistä kovin. Ajatukset ovat täysin siinä, miten voimme tehdä valmennuksen osalta kaikkemme ja tukea pelaajien onnistumista. Pelirupeaman päätavoite on Espanjan kohtaamisessa lauantaina, kotikentällä ja kotiyleisön edessä.

Naisten EM-kisoihin etenee vain neljä joukkuetta. Turnausmuotoa on kritisoitu vahvasti, sillä neljän maan final four -malli ei palvele lajin kehitystä tarkoituksenmukaisella tavalla. 

– Jossain vaiheessa karsintojen  siirtyminen turnausmuotoisuudesta yksittäisiin otteluihin veisi lajia todella paljon eteenpäin ja tasa-arvoistaisi pelaamista miesten vastaavien pelien kanssa. Lopputurnaukseen pitää saada enemmän kuin neljä joukkuetta, Laitinen painottaa.

Jaakko Laitinen & Juha Helander

Jaakko Laitinen ja valmennustiimiin kuuluva Juha Helander.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Karsintaturnaus tuo huippufutsalin suomalaisten ulottuville

Laitinen on erittäin tyytyväinen, että Suomi sai mahdollisuuden emännöidä EM-karsintaturnausta tänä vuonna. Tämä mahdollistaa paitsi joukkueelle parhaan mahdollisen tuen, myös suomalaisille futsalfaneille upeita kokemuksia. 

– Suomeen saadun turnauksen arvo on myös se, että saadaan tarjoilla yleisölle Euroopan kovinta futsalia. Lajin huippumaan Espanjan pelit tarjoavat suomalaisille mahdollisuuden nähdä lajia kovimmillaan. Suomen omien pelien lisäksi pelataan kolme muutakin kohtaamista ja se tarjoaa futsalharrastajille sellaisia tapahtumia, mitä ei ole Suomessa ennen nähty, Laitinen iloitsee. 

Miesten puolella futsalmaaottelut ovat vetäneet mukavasti yleisöä, ja Laitinen toivookin, että suomalaiset saapuvat sankoin joukoin kannustamaan myös naisten futsalmaajoukkuetta. 

– Haluaisin tarjoilla suomalaiselle yleisölle upeaa futsalviihdettä ja elämyksiä.  Ei tämän tasoisia pelejä ole Suomessa paljoa nähty. Naisten joukkueessa tehdään yhtä kovaa työtä. valmistautuminen on ollut todella intensiivistä keväästä asti. Kaksissa edellisissä karsinnoissa on oltu ihan yhden pelin päässä jatkosta. Puhutaan karsintaturnauksesta, mutta tämä on meille paljon enemmän. Vastustajat, jotka meillä on vastassa, ovat ihan kovimmasta päästä ja pääsemme todella mittaamaan osaamistamme.

Lisäarvoa turnaukseen tuo se, että naisten maajoukkue ei ole pelannut historiansa aikana kuin kolme ottelua koti-Suomessa. Nyt EM-karsintaturnauksessa Suomi pääsee pelaamaan kolme peliä lisää kotiyleisön edessä.

– Olemme tyytyväisiä siihen mahdollisuuteen, että voimme näyttää kotona miten peli kulkee. Jokaisen katsojan tuki tuo meille ison jutun, ison lisäarvon ja pelaajat ovat ansainneet kaiken mahdollisen. Nyt jos koskaan kannattaa tulla paikan päälle katsomaan viihdyttäviä otteluita. Tämä on todella iso ja upea tapahtuma ja tulemme antamaan kaikkemme ja taistelemaan jokaisesta pallosta, Laitinen päättää.

Suomen  ottelut EM-karsinnoissa:

Ke 19.10. klo 19:00 Ruotsi – Suomi
To 20.10. klo 19:00 Suomi – Belgia
La 22.10. klo 17:00 Suomi – Espanja

Ottelut pelataan Vantaan Energia Areenalla. Liput otteluihin myy lippu.fi ja otteluita voi seurata myös Yle Areenan välityksellä. 

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit