Futsalmaajoukkueen taustoista löytyy osaamista ja laji-intohimoa

Jokaisen Palloliiton maajoukkueen taustalta löytyy paljon suomalaista superosaamista valmennukseen, fyysiseen valmistautumiseen, huoltoon, erikoisosaamiseen ja näin on myös U19 futsalmaajoukkueen tilanne. Nuorille lajitaitureille tarjotaan parhaat mahdolliset edellytykset kehittyä turvallisessa ympäristössä futsalissa lajin huipulle.

Tuomas Linjamäki osallistuu erikoistilannevalmentamiseen

Tuomas Linjamäki osallistuu erikoistilannevalmentamiseenKuva: Marko Demidoff

29.10.2022 klo 08:26

U19 futsalmaajoukkueen päävalmentaja Kerkko Huhtanen on päässyt vuosien varrella valitsemaan oman tiiminsä. Tuomas Linjamäki tuli mukaan maajoukkuevalmennukseen keväällä 2017.

– Tuomas tuli opiskelemaan Jyväskylään liikuntatieteelliseen terveystieteitä fysioterapian maisteriohjelmaan ja tuli silloin KaDyyn pelaamaan, jota valmensin. Hän suoritti Jyväskylässä Futsal C -koulutuksen (2014), ensimmäisten suomalaisvalmentajien joukossa, eli oikeastaan osoitti orientoituneisuuttaan valmennustyöhön jo tuolloin. Tuomas on jatkanut lajivalmennustyötä Lapualla. Tuomas on siis pääsarjapelaaja- ja lajivalmentajataustaa omaava fysioterapeutti, mikä vaikutti siihen, että kysyin häntä nuorten maajoukkuetoimintaan keväällä 2017 mukaan; ensin U21-futsalmaajoukkueen matkaan Pietarin turnaukseen ja sittemmin U19-futsalmaajoukkueen toimintaan, kun se virallisesti käynnistettiin.

– Kun maajoukkueiden taustaryhmiä ei kuitenkaan voi Suomessa - tai muuallakaan - ylettömästi paisuttaa, on hyödyllistä, että taustaryhmän spesialisteilla on muutakin osaamista kuin vain oman tehtävänkuvansa edellyttämä ammatillinen osaaminen. Vahva lajitausta on eduksi Tuomakselle maajoukkueen fysioterapeutin tehtävissä, mutta tekee hänestä myös monikäyttöisemmän henkilön osana valmennusryhmäämme. Tällä hetkellä Tuomaksen fysioterapiatyön ohella tekemäksi lajivalmennustehtäväksi maajoukkueessamme on vakiintunut erikoistilannevalmentaminen, johon hänellä on perehtyneisyyttä ja, mikä olennaista, myös intohimoa.

Tuomas Linjamäki on U19 futsalmaajoukkueen fysioterapeutti

Tuomas Linjamäki on U19 futsalmaajoukkueen fysioterapeuttiKuva: Marko Demidoff

Maajoukkue rakentaa pelaajille osaavan harjoitteluympäristön

Linjamäki on osa maajoukkueen pelaajien parhaaksi rakennettua kokonaisuutta. Hän toimii joukkueen fysioterapeuttina ja osallistuu erikoistilanteiden valmennukseen.

– Pelaajat tulevat erilaisista seurajoukkueista ja se luo pientä haastetta kollektiivisuuden luomiseen. Pääsääntöisesti pelaajat kuitenkin sopeutuvat hyvin maajoukkueympäristöön ja osa pelaajista sisäistää hyvin nopeastikin heiltä vaadittavia asioita. Valmennusjohto pyrkii osaltaan varmistamaan sen, että pelaajilla on seura-arjessa mahdollisuus toteuttaa mahdollisimman laadukasta harjoittelua, johon sisältyy myös Marko Demidoffin tarjoama fyysisen valmennuksen tuki pelaajille.

Maajoukkue kasaa kokoon motivoituneiden nuorten pelaajien joukon.

– Vaikuttaa siltä, että enenevässä määrin nuoret ovat kiinnostuneita omasta fyysisestä suorituskyvystään ja ovat valmiita tekemään töitä sen kehittämiseksi. Täällä Montaigun turnauksessa olemme päässeet lähietäisyydeltä näkemään maajoukkueen tämän ikäluokan (s.2004/2005) kärkeä sekä taito- että fyysisten ominaisuuksien osalta. Tämä motivoi pelaajia varmasti entisestään parantamaan omia ominaisuuksiaan tasoerojen kuromiseksi.

– Olemme painottaneet pelaajille myös sitä faktaa, että harjoitus- ja pelileireille täytyy tulla hyvässä kunnossa. Turnausmuotoisissa karsintaformaateissa kuormitus on kovaa ja pelaajien täytyy sietää rasitusta, jotta heidän potentiaalinsa saadaan hyödynnetyksi joukkueelle. Karsinnoissa on myös usein hyvin niukka varalla oleville reservipelaajille, joten meidän täytyy myös tästä näkökulmasta pyrkiä minimoimaan riski, että joukkueeseen valituksi tullut pelaaja ei pystyisi pelaamaan suunnitelman mukaisesti.

Joukkueen fysioterapeuttien työ ei rajoitu vain leireihin tai turnausmatkoihin.

– Pelaajien ollessa paremmassa kunnossa myös fysioterapeuttisten interventioiden määrä vähenee. Aikaisemmin muistelen olleen aika paljon ongelmia esim. lonkan lähentäjien ja takareisien sekä nilkkojen kanssa mutta viimeiseen pariin vuoteen näiden kanssa on joutunut työskentelemään paljon vähemmän. Tuki jatkuu leirien ulkopuolellekin ja pelaajilla on aina mahdollisuus arjessakin konsultoida joukkueen taustoja. Yhdessä keksitään sitten tarvittavat hoitopolut ongelmien ratkaisemiseksi.

 

Linjamäki vetämäsä nuorten futsalmaajoukueen alkulämmittelyä Ranskan turnauksessa

Linjamäki vetämäsä nuorten futsalmaajoukueen alkulämmittelyä Ranskan turnauksessaKuva: Marko Demidoff

Maajoukkuetoiminta on Linjamäelle hyvä tauotus arjelle, pelaajakehitystyö motivoi panostamaan

– Aikaisempi oma peliura auttaa melko paljon ymmärtämään pelaajien sielunmaisemaa ja myös lajin vaatimuksia sekä fyysiseltä että henkiseltä kantilta. Pyrimme kuuntelemaan pelaajien palautetta mahdollisimman paljon, jotta saataisiin optimoitua sopiva oheisharjoittelu joukkueen tarpeisiin.

– Omalta peli- ja valmennusuralta olen pyrkinyt poimimaan tietysti parhaaksi kokemani käytännöt, joita soveltaa. Tarkoituksenamme on pitää vaatimustaso ylhäällä, mutta sopivan rennolla asenteella.

– Maajoukkuetoiminta tauottaa omalla kohdallani mukavasti siviilityötäni ja olen toistaiseksi saanut kiitettävästi työantajan siunauksen reissaamiselleni. Erityisesti hyvä työporukka maajoukkueessa, mutta myös suomalainen futsalpelaajakehitystyö motivoi laittamaan itseään likoon suomalaisen futsalin eteen. Taustatiimiimme kuuluu kolme valmentajaa, huoltaja ja kaksi fysioterapeuttia, joiden kaikkien toimenkuva on ydinosaaminen huomioiden räätälöity joukkuetta palvelevaksi. Tiimi toimii mielestäni sulavassa symbioosissa ja jäsenten mielipiteitä kysytään taajaan ja meitä kuunnellaan.

Maajoukkue sitouttaa tekemiseen vahvasti. Linjamäki on ollut mukana futsalmaajoukkueen toiminnassa yli viisi vuotta.

– Ajallisesti en osaa arvioida työpanoksen määrää. Leireillä pyrin antamaan joukkueen käyttöön kaiken sen mitä minulla on tarjota. Arjessa toki esim. erikoistilannepelaamisen nyansseja pyrin kehittämään jatkuvasti paremmalle tolalle, mutta en koe kuormittuneisuutta tästä ajankäytöstä millään tavalla, maajoukkuetoiminta on erittäin mielekästä.

 

Juha Ojanperä, Tuomas Linjamäki ja Jerry Keski-Korhonen kuuluvat joukkueen taustoihin

Juha Ojanperä, Tuomas Linjamäki ja Jerry Keski-Korhonen kuuluvat joukkueen taustoihinKuva: Marko Demidoff

Linjamäki on mukana myös erikoistilanteiden valmennuksessa.

Linjamäki pelasi kaudet 2013-2016 Futsal-Liigaa Kampuksen Dynamossa ja palasi sen jälkeen pelaajana ja valmentajana kotikonnuille Etelä-Pohjanmaalle ja Lapuan Ponnistuksen riveihin.

– Omalla pelaajaurallani koin vahvuudekseni erilaisten erikoistilanteiden toteuttamisen. Toinen vahvuuteni liittyy kentällä kommunikoimiseen ja nämä vahvuusalueet tukevat futsalpelissä toisiaan. Olen nyt noin vuoden verran enemmän osallistunut joukkueen erikoistilannevalmennukseen ja etenkin hyökkäyspään erikoistilanteiden suunnittelemiseen. Haastavinta hyökkäyspään erikoistilanteiden toteuttamisessa on saada pelaajat samaan rytmiin ja ajoitukseen, jolloin pystytään saattamaan hetkellisesti vastustaja suboptimaaliseen positioon kentällä ja toisaalta tilaa ja aikaa oman joukkueen maalintekoyritykseen korkean odottaman maalintekopaikasta.  A-maajoukkueen jalanjäljissä pyrimme tekemään erikoistilannepelaamisestamme vaarallisen aseen erityisesti näissä kovissa peleissä, joissa emme pääse maalintekopaikoille järjestelmällisten hyökkäystemme avulla niin usein.

Tuomas Linjamäki on osa U19 futsalmaajoukkueen valmennustiimiä erikoistilannevalmentajana

Tuomas Linjamäki on osa U19 futsalmaajoukkueen valmennustiimiä erikoistilannevalmentajanaKuva: Marko Demidoff

Huomenna pelataan vielä yksi peli Ranskassa Montaigu Futsal Cupissa.

– Toivottavasti huomisessa Portugali-pelissä näkisimme muutaman onnistumisen erikoistilanteista.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit