FC Kirkkonummi saapuu Helmareiden juhlaotteluun usean joukkueen voimin - "Tosi kiva päästä joukkuekavereiden kanssa taas peliin"

Helmarit kohtaa Kroatian Helsingin Bolt Arenalla perjantaina 27. lokakuuta kello 18.45. UEFA Nations Leaguen ottelu on naisten A-maajoukkueen 50-vuotisjuhlapeli. Katsomossa tuhansien ihmisten joukossa on lukuisia juniorijoukkueita ja seuroja. Muun muassa FC Kirkkonummen nuoret pelaajat ovat vahvasti läsnä.

FC Kirkkonummi T2014

23.10.2023 klo 15:21

Helmareiden juhlaotteluun on myyty jo yli 7000 lippua. Paikalla tulee olemaan merkittävä määrä joukkuelipun ostaneita seuroja ympäri Suomea. Suosittujen joukkuelippujen myynti tapahtumaan päättyy tiistaina 24.10.

Kerroimme aiemmin FC Santa Claus Junioreiden T12-13 -joukkueesta, joka matkustaa liki tuhannen kilometrin matkan peliin. Myös lähialueen seuroja on tulossa paikalle sankoin joukoin, jotkut niistä useamman joukkueen voimin. Yksi tällaisista seuroista on FC Kirkkonummi.

Seuran T2008–2010- ja T2014-joukkueet tulevat ainakin olemaan Bolt Arenan lehtereillä juhlaottelussa. Seurassa on noin 300 tyttö- ja naispelaajaa kokonaisuudessaan. Kunnan tyttöjen ja naisten jalkapallo keskittyivät aiemmin AC Kirkkonummen piiriin, mutta seura yhdistyi FC Kirkkonummen alaisuuteen vuonna 2018.

FC Kirkkonummen junioripäällikkönä ja viestintävastaavana toimii entinen ammattijalkapalloilija sekä A-maajoukkuepelaaja Tia Hälinen.

- Koko peliurani alkoi Kirkkonummella. Olen pelannut juniorivuodet Kirkkonummella ja lähtenyt sieltä pelaamaan ensin ympäri Suomea ja sitten ulkomaille. Piiri- ja aluejoukkuetoiminta vei minut junnumaajoukkueisiin ja niistä aina naisten A-maajoukkueeseen asti, kertaa Hälinen.

Tia Hälinen pelasi Subway Kansallisessa Liigassa kaudella 2021Kuva: Kalevi Hämäläinen

Uudessa pestissään hän ei ole ehtinyt toimia vielä kovinkaan pitkään.

- Tämä tuli esiin aika yllättäen ja kaikki tapahtui nopeasti. Olen kerennyt olemaan töissä noin kuukauden verran. Minulla on monipuolinen rooli, sillä hoidan seurakoordinaattorin hallinnollisia tehtäviä toimistolla ja lisäksi teen töitä junioripäällikkönä meidän 5v5-peliryhmien kanssa.

- Olen viihtynyt erittäin hyvin, jopa yllättävänkin hyvin. Meillä on hyvä, pieni ja tehokas työtiimi. Itse rakastan tehdä töitä lasten kanssa.

Hälisen mukaan parasta työssä ovat energiset ja innokkaat pikkufutarit, jotka heittäytyvät tekemiseen sekä antavat kaikkensa. Hänen mielestään on ihana päästä auttamaan heitä ja nähdä ilo lasten kasvoilla, kun he tajuavat oppivansa tai onnistuvansa.

- Meillä itseasiassa loppui eilen syyslomaleiri ja tultuani kotiin itkin sitä, kuinka siistiä tuo lasten jalkapallomaailma on. Itsellä tuli kova ikävä jalkapalloa, ja sitä tunnetta, minkä sain pelaamisesta ja harjoittelusta. Ymmärsin eilen, että nyt lapset välittävät sitä minulle, Hälinen sanoo.

Hänen mukaansa FC Kirkkonummi kamppailee silti samojen haasteiden kanssa kuin moni muu seura. Poikapelaajia on edelleen huomattavasti enemmän. Hälinen uskoo sen olevan monien asioiden summa, mikä ei muutu hetkessä. Pojat saattavat hänen mukaansa yleisemmin tykästyä jalkapalloon, mutta tyttöjä tulisi kannustaa ja rohkaista kokeilemaan lajia.

- Kaikkien lasten ei tarvitse tykätä jalkapallosta, mutta yhdenkään lajin ulkopuolelle jääneen tyttöpelaajan syynä ei saa olla ennakkoluulo siitä, ettei jalkapallo kuulu tytöille, painottaa Hälinen.

- Paljon sanotaan, että "uskaltakaa unelmoida". Minä haluan sanoa tytöille, "uskaltakaa tavoitella!".

Monen nuoren pelaajan tavoitteiden tai niiden unelmien kärkisijoilla on usein A-maajoukkue. Helmareiden merkitys on Hälisen mielestä tyttöpelaajille äärimmäisen merkittävä.

- On tärkeää, että esikuvia löytyy "läheltä", jotta ne tuntuvat todellisilta. En ehkä aina itse edes ymmärrä, kuinka suuri vaikutus meillä naispelaajilla voi olla. Huomasin sen kuitenkin hyvin nopeasti, kun kävin katsomassa pienten tyttöjen treenejä kentällä. He ovat niin innoissaan ja saavat siitä lisää virtaa ja inspiraatiota!

FC Kirkkonummen T2008-2010 -joukkue Barcelona Cupissa

Emma Koiviston tsemppivideo merkitsi joukkueelle paljon

Helmarit ja esikuvat, tavoitteet ja unelmat. Kaikki nämä jossain määrin ovat läsnä 27. lokakuuta monelle juniorille katsomoissa. A-maajoukkue kannustetaan voittoon ja nuoret pääsevät lähietäisyydeltä ihastelemaan suosikkipelaajiensa edesottamuksia.

FC Kirkkonummen T2008-2010-joukkue on käynyt jo aiemmin lukuisissa Helmareiden ja myös Huuhkajien peleissä. Edullisia joukkuelippuja pidetään suuressa arvossa niin pelaajien kuin joukkuejohdon ajatuksissa, koska näin on mahdollista nähdä esikuviaan omien joukkuekavereiden kanssa.

Joukkueen sisällä toivotaan tietysti Helmareiden voittoa, mutta monet näkevät A-maajoukkueen ottelutapahtumat myös opettavaisina. Omien pelipaikkojen huippupelaajien esityksiä seurataan herkeämättä.

Myös suosikkipelaajat jakautuvat pitkälti sen mukaan, millä pelipaikalla kukin nuori pelaaja itse esiintyy. T2008-2010-joukkueen yleisin suosikki vaikuttaisi kuitenkin olevan Emma Koivisto, joka lähetti ryhmälle tsemppivideon Barcelona Cupiin.

FC Kirkkonummen T2014 on yksi ikäluokkansa suurimmista tyttöjen joukkueista Suomessa.

- Parhaimmillaan pelaajia on ollut ringissä 54. Suuri pelaajamäärä on mahdollistanut myös tytöille laadukkaan omantasoisen harjoitteluympäristön ja pelitapahtumat. Toimintaa löytyy kaikille, niin tavoitteellisille pelaajille kuin tytöille, jotka haluavat hauskana harrastuksena pelata futista pari kertaa viikossa, kertoo joukkueen vastuuvalmentaja Saana Ilmolahti.

- Kun osa tytöistä tarvitsi kovempia pelejä, siirryimme syksyllä yhdellä peliryhmällä kokonaan pelaamaan poikien sarjaan. Tyttöjen saaminen mukaan lajin pariin on ollut meille tärkein tavoite. Sujuva joukkueen arki ja laaja vanhemmista koostuva valmentajajoukko ovat mahdollistaneet harrastamisen lajin parissa, johon on helppo rakastua.

T2014-joukkue on ollut tuttu näky myös Stadi Cupissa ja Subway Kansallisen Liigan peleissä Tulevaisuuden Tähdet -ohjelman kautta.

T2014-joukkue viettää paljon aikaa yhdessä myös pelikenttien ulkopuolella. Kuvassa joukkue vierailulla Korkeasaaressa.

"Parasta futiksessa on melkein kaikki!"

Pitkään koripalloa harrastanut Viivi Teerikangas (kuvassa alla mitali kaulassa) aloitti jalkapallon reilu vuosi sitten. Hän hurahti lajiin täysin. Oman maalivahdinpaitansa hän sai keväällä ja se on ollut kovassa käytössä.

"Fudis on kivaa, koska saa olla kavereiden kanssa, pelata ja olla maalivahtina. Siitä tulee hyvä tunne.

Mun lempipelaaja on Tinja-Riikka Korpela, koska se on hyvä maalivahti. On kiva mennä katsomaan Helmareiden peliä, koska haluan nähdä taitavia pelaajia." - Viivi, 9 vuotta.

Isabella Ilmolahti (kuvassa alla hyppäämässä) aloitti jalkapallon 6-vuotiaana, kun joukkue perustettiin syksyllä 2020. Hän pelaa jalkapalloa käytännössä päivittäin ja haaveilee pelaavansa Helmareissa joku päivä.

"Parasta futiksessa on melkein kaikki futikseen liittyvät asiat ja muutenkin joukkuekavereiden kanssa pelaaminen. Mun lempipelaaja Helmareissa on Linda Sällström, koska se on tosi hyvä hyökkäämään ja pelaa vähän samalla tyylillä, kun minä. Kesällä pääsin ensimmäistä kertaa katsomaan Helmareiden peliä livenä. On tosi kiva päästä joukkuekavereiden kanssa taas peliin." - Isabella, 9 vuotta.

Eeva Kahlos (kuvassa alla kikkailemassa pallon kanssa) aloitti jalkapallon 7-vuotiaana. Hänen mielestään joukkueen pitäisi harjoitella seitsemän kertaa viikossa.

"Futis on paras harrastus! Kivaa on kaverit, puolustaminen ja potkuvalmennus. On kivaa mennä kavereiden kanssa Helmareiden peliin. Lempipelaajani on ehkä Natalia Kuikka, koska itsekin tykkään puolustamisesta." - Eeva, 9 vuotta.

Enni Porrassalmi (kuvassa alla Viivin reppuselässä) on pelannut jalkapalloa nyt kaksi vuotta.

"Mä tykkään futiksesta, kun sieltä saa kavereita ja kaikkihan siellä on kivaa. Tykkään peleistä ja tehdä maaleja. Lempipelaaja Helmareista on Linda Sällström. Isona haluan pelata Helmareissa myös!" - Enni, 9 vuotta.

FC Kirkkonummi on Bolt Arenalla kannustamassa Helmareita siis useamman joukkueen voimin ja iloa täynnä. Kenties kannustushuutojen sekaan eksyy myös T2014-joukkueen pelejä edeltävä huudahdus.

"FCK on kultaa!"

FC Kirkkonummi T2014

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit