Eveliina Summasella ja Tottenhamilla nousujohteinen alkukausi

Tammikuussa Tottenhamiin siirtynyt Eveliina Summanen aloitti ensimmäisen täyden kautensa lontoolaisjoukkueen riveissä tänä kesänä. Summanen on isossa roolissa joukkueessa ja pääsi kokemaan myös Englannin Superliigan ennätysyleisön tällä kaudella.

Eveliina Summanen Pohjois-Irlantia vastaan.

Eveliina Summanen nauttii isoa roolia Tottenhamissa.Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen /Juha Tamminen

31.10.2022 klo 22:57

Tottenham on viidestä pelistään voittanut kolme ja viikonloppuna kaatui Brighton selvästi 8-0. Summasen mukaan kausi on alkanut aika lailla odotetulla tavalla.

- Kausi on mennyt ihan odotusten mukaisesti pelien osalta. Olemme pelanneet nousujohteisesti ja saaneet toteutettua omaa pelisuunnitelmaamme ottelu ottelulta paremmin. Omalta osaltani kausi on mennyt oikeastaan joukkueen kaavan mukaisesti ja oma vire paranee koko ajan. Ihan positiivisen nousujohteinen kausi tähän mennessä, Summanen arvioi kauden alkua.

Summanen siirtyi viime talvena Tottenhamiin. Ensimmäisissä peleissä hän tuli pääasiassa vielä vaihdosta sisään, mutta hiljalleen hän vakiinnutti paikkansa avauskokoonpanossa. Tällä kaudella Summanen on ollut avauskokoonpanossa jokaisessa ottelussa. Kesän jälkeen saapuminen tuttuun ympäristöön oli ongelmatonta, kun kuviot olivat tuttuja jo alkuvuodesta.

- Se oli helpompaa erityisesti kentän ulkopuolella. Myös joukkueeseen tullessa pelaajat olivat tuttuja eikä itse ollut se uusi pelaaja. EM-kisojen takia preseason jäi vähän lyhyeksi, mutta ei se juuri haitannut, että pääsi nopeasti taas kilpailullisten pelien pariin. Ei tarvinnut odotella hirveän kauaa niin kuin skandimaissa yleensä.

Vaikka EM-kisojen takia kesä oli pelillisesti normaalia raskaampi, niin siitä saatu oppi ja kokemus kantaa myös seurajoukkueen pariin.

- Tietenkin, kun pääsee pelaamaan parhaimpia vastaan, niin se kehittää. Siinä näkee missä se huipputaso menee ja mitä pitää tehdä sen saavuttaakseen. Kyllä sieltä sai otettua mukaan asioita.

Englanti juhli kotikisoissaan mestaruutta ja se päätti samalla englantilaisen jalkapallon kuivan kauden. EM-kisat paistattelivat isolla kisojen aikana paikallisessa mediassa ja kiinnostunut on siirtynyt myös yleisöön. Alkukauden aikana Superliigassa on nähty hienoja katsojalukuja.

- Tuntuu, että kaikilla joukkueilla on kiinnostus noussut. Meidänkin peleissä on enemmän yleisöä kuin viime kaudella. Jalkapallo oli täällä nousussa jo ennenkin, mutta EM-kisat toivat sellaisen pienen lisäbuustin siihen.

Summanen ja Tinja-Riikka Korpela saivat olla osana Superliigan yleisöennätystä, kun Arsenalin ja Tottenhamin välistä Pohjois-Lontoon derbyä oli Emirates Stadionilla seuraamassa 47 367 katsojaa. Arsenal voitti ottelun 4-0, joka jätti Tottenhamille happaman maun hienosta tapahtumasta huolimatta.

- Olihan se siistiä, mutta emme olleet kotijoukkue, niin emme välttämättä saaneet siitä ihan samalla tavalla irti. Ei sitä pelatessa ajattele kuinka paljon on yleisöä muuten kuin, ettei aina kuullut joukkuekavereita. Tuloksellisesti peli ei tietenkään ollut hyvä, ja se oli varmasti huonoin pelimme tällä kaudella.

Pohjois-Lontoon paikallisottelu on miesten puolella yksi Englannin isoimmista otteluista eikä se naisissa tee poikkeusta. Summanen myöntää, että ottelun ympärillä on erilainen kuhina kuin normaalissa sarjapelissä.

- Kyllä siitä puhuttiin joukkueen sisällä ennen peliä ja sen huomasi ihan peliin valmistautuessa. Pelissä oli myös erilainen tunnelma ja jännitys. Myös median kiinnostus oli derbyn osalta isompaa ja ylipäänsä kiinnostusta on enemmän tapahtumaa kohtaan.

Helmarit uuden äärellä

EM-kisojen jälkeen Helmareiden joukkueessa on tapahtunut muutoksia. Anna Auvinen lopetti maajoukkueuransa ja Essi Sainio sekä Tuija Hyyrynen jalkapallouransa. Samalla jo syksyn MM-karsintaotteluissa joukkueessa nähtiin uusia kasvoja. EM-kisojen jälkeen myös Marko Saloranta otti viestikapulan Anna Signeulilta ja toimii joukkueen päävalmentajana tällä hetkellä. Summanen näkee muutokset luonnollisena osana prosessia ja muutokset tuovat mukanaan myös aina jotain uutta.

- Aina tulee muutoksia, mutta näen sen positiivisena asiana. Kilpailu pelipaikoista kovenee ja se on vain hyvä asia. Joukkueeseen tulee varmasti paljon uusia pelaajia, ja näen sen myös hyvänä asiana.

Summanen myöntää, että maajoukkueen jättäneet pelaajat jättävät ison aukon, jota ei välttämättä pystytä yksi yhteen paikkaamaan.

- Kokeneet pelaajat, jotka ovat lopettaneet maajoukkueessa tai uransa, jättävät ison aukon eikä heille välttämättä löydy samanlaista korvaajaa. Me olemme saaneet heiltä oppia ja nähneet sen mitä se vaatii pelata huipulla. Nyt on meidän vuoromme jakaa oppia eteenpäin, muistuttaa Summanen.

Helmarit kokoontuu yhteen taas marraskuussa Espanjan harjoitusleirille. Leirillä joukkue pelaa myös harjoitusottelun Walesia vastaan.

- On kiva kokoontua taas ja on tärkeä päästä hiomaan yhteispeliämme. Varsinkin nyt, kun kaikki alkaa ikään kuin alusta. Voimme hioa peliä tulevaa ajatellen ja nähdä mitä kehitettävää meillä on. On kiva päästä taas koolle ja henkilökohtaisesti nämä ovat aina hienoja tapahtumia, iloitsee Summanen.

Joukkue vietti pitkän ajan yhdessä kesällä EM-kisojen merkeissä. Summasen mukaan Helmareissa ei kuitenkaan ole vaaraa, että seuraan kyllästyisi.

- Ei sellaista ole ollut missään vaiheessa. Joukkueessa on aina hyvä ja rento ilmapiiri. Sehän vain paranee aina mitä enemmän vietämme aikaa yhdessä, heittää Summanen.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit