Ennakko: Suomen Cupin titaanien taistossa kohtaavat Åland United ja HJK

Suomen Cupin finaalissa 2022 kohtaavat kaikkien aikojen menestynein Cup-seura HJK sekä kaksinkertainen hallitseva mestari Åland United.

Westerlund ja Sainio

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Åland United ja HJK.

1.10.2022 klo 16:00

HJK ja Åland United ovat tällä hetkellä Kansallisessa Liigassa peräkkäin kakkosena ja kolmosena. Kuopion Palloseura varmisti mestaruuden jo viikko sitten. Myös HJK on varmistanut jo hopeisen mitalin. Åland Unitedilla sen sijaan on vielä jännitettävää: jäljellä on kaksi ottelua, joista toinen takana tiukasti parin pisteen päässä kärkkyvää PK-35 Vantaata vastaan. Tällä hetkellä kuitenkin molemmat joukkueet ovat Kansallisen Liigan puolella kiinni mitaleissa.  

Selvää on, että kummallekin joukkueelle maistuisi himmeämpien mitalien kaveriksi myös kultaiset mestaruusmitalit Suomen Cupista. HJK on kaikkien aikojen menestynein joukkue Suomen Cupissa, ja Åland United puolestaan on hallinnut Suomen Cupissa koko 2020-luvun – tarkoittaen siis kahta viimeisintä mestaruutta putkeen. Voidaankin turvallisesti todeta, että vastakkain asettuvat kaksi Suomen Cup -titaania. Viimeksi nämä kaksi Suomen Cupin suurta kohtasivat finaalissa vuonna 2019. Tuolloin HJK vei pidemmän korren Emmaliina Tulkin 15. peliminuutilla syntyneellä maalilla. 

HJK:ssa vuoden 2019 mestaruusjoukkueesta edelleen mukana on nykyinen kapteeni ja seuralegenda Essi Sainio. Åland Unitedista vuoden 2019 finaalissa pelasivat maajoukkueikoni Anna Westerlund, Monica Hagström, Signy Aarna sekä Pille Raadik.  

 

Åland United iskee erikoistilanteissa ja on vaarallinen suunnanmuutoksissa 

Åland United on pelannut Steve Beeksin luotsaamana nousujohteisen kauden. Joukkueen viimeisin tappio on kesäkuulta, mutta tasapelejä on tullut suhteellisen tiuhaan, mistä syystä ahvenanmaalaiset eivät ole pystyneet varmistamaan paikkaansa Kansallisen Liigan mitalikolmikossa. Viimeisin tasapelin on syyskuun puolivälistä juurikin finaalivastustaja HJK:n kanssa. 

Åland Unitedilla on selkeät vahvuudet, joita se hyödyntää tehokkaasti. Vahva erikoistilannepelaaminen, hyvä suunnanmuutospeli sekä tehokas viimeistely ovat ahvenanmaalaisten valttikortteja. Puolustuksen johtohahmot Anna Westerlund ja Sanni Ojanen luovat vahvan pelaamisensa lisäksi pelotetta juurikin erikoistilanteissa.  

Åland Unitedin paras maalintekijä kaudella 2022 on ollut yhdysvaltalaishyökkääjä Kit Loferski. Hyökkääjä on viimeistellyt Kansallisessa Liigassa 10 osumaa. Kovaa nousua sarjan hyökkääjien eliittiin on loppukaudesta tehnyt myös 07-syntynyt superlupaus Olivia Ulenius. Mielenkiintoinen Ahvenanmaan oma kasvatti on raivannut tiensä ÅU:n pelaavaan kokoonpanoon ja lunastanut paikkansa. 15-vuotias Ulenius on viimeistellyt liigassa kuusi maalia. Maalintekovastuuta on jakanut myös Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Jacqueline Hand.  

 

HJK palaamassa loistoonsa nuoren sukupolven myötä 

HJK:lla oli mitalien suhteen pieni suvantovaihe, mutta näyttää siltä, että HJK on jälleen ottamassa paikkaansa suomifutiksen huipulla. Joukkue on kokenut melkoisen nuorennusleikkauksen, mutta uusi sukupolvi on todella osoittanut potentiaalinsa. Hyökkäyskolmikko Oona Sevenius, Ria Karjalainen ja Veera Hellman ovat kaikki olleet hyvässä vireessä. Eniten maaleja on mättänyt Sevenius, joka pääsi Kansallisessa Liigassa jo 15 maalin rajapyykkiin.  

HJK on viime vuosina ollut tunnettu vahvasta laitapelaamisestaan, minkä monet pelkäsivät kärsivän Nea Lehtolan siirryttyä pelaamaan Tanskaan. Toisin kuitenkin on käynyt, sillä nuoret pelaajat Ilona Walta ja Jasmin Mansaray ovat osoittautuneet koviksi paikkaajiksi. 

HJK on tällä kaudella ollut Kansallisessa Liigassa Kuopion Palloseuran selkein haastaja. On siis selvää, että joukkueessa on potentiaalia. Yhtä selvää on se, että Kansallisen Liigan mestaruuden karattua käsistä Suomen Cupin mestaruuden arvo ei ole HJK:n pelaajien ja taustojen silmissä ainakaan laskenut. Jos ei lasketa monista mestaruuksista nauttinutta kapteeni Essi Sainiota ja pari muuta kokeneempaa pelaajaa, suurella osalle joukkueesta Suomen Cupin finaali on ensimmäinen todellinen tilaisuus päästä nostamaan mestaruuspokaalia. Nälkää tuskin siis helsinkiläisten tekemisestä tuskin tulee puuttumaan. HJK:n päävalmentaja Jonne Kunnas myöntää, että Cupin mestaruus olisi kauden kohokohta. 

– Voitolla olisi iso merkitys, se olisi kruunu hyvin sujuneelle kaudelle. Olemme pelanneet kokonaisuudessaan hyvän ja vahvan kauden, josta esimerkkinä se, että pystyimme jo tässä vaiheessa varmistamaan hopeiset mitalit. Suunta on oikea myös KuPS:n kiinniottamisessa, Kunnas sanoo.  

 

Joukkueissa odotukset korkealla 

HJK:n päävalmentajalla on muutenkin korkeat odotukset otteluun. Klubi ja Åland United ovat olleet läpi kauden tasainen taistelupari.  

– Isot odotukset otteluun. Uskon, että tulee kokonaisuudessaan tasainen ottelu. Panokset saattavat tietenkin tuoda jonkinlaista varovaisuutta otteluun, mutta uskon, että näiden joukkueiden kohdalla niin ei tapahdu. Molemmat joukkueet tuntevat hyvin toisensa ja pelaavat erilaisilla vahvuuksilla, joka lupaa tapahtumarikasta ottelua, Kunnas sanoo.  

Myös Åland Unitedin kapteenistoon kuuluva konkari Anna Westerlund odottaa tasaista ja hienoa ottelua. Ahvenanmaalla finaalia on jo odotettu pitkään.  

– Alltid kul med cup final, vi spelar om en pokal och inte 3 poäng på söndag. Vi har väntat på finalen ett bra tag nu, så motivationen och hungern är där hos oss, Westerlund sanoo.  
 
(– Cup-finaalissa on aina hauskaa pelata, koska pelaamme pokaalista emmekä kolmesta pisteestä sunnuntaina. Olemme odottaneet finaalia jo jonkun aikaa, joten motivaatiota ja nälkää kyllä löytyy.) 

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit