17-vuotias Maliina Heikkilä valtaa Palloliiton pääsihteerin paikan päiväksi

Suomen Palloliitto on mukana Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempauksessa, jossa tytöt astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin osana YK:n kansainvälistä tyttöjen päivän (11.10.) juhlintaa.

Maliina Heikkilä nousee päiväksi Palloliiton pääsihteeriksi.

Maliina Heikkilä nousee päiväksi Palloliiton pääsihteeriksi.Kuva: Plan International

13.9.2023 klo 11:46

Marco Casagrande luovuttaa paikkansa päiväksi 4. lokakuuta, kun 17-vuotias Maliina Heikkilä astuu Palloliiton pääsihteeriksi. Valtaus on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tempausta, joka nostaa esiin maailman tyttöjen kohtaamaan syrjinnän mutta myös heidän valtavan potentiaalinsa.

- Palloliiton tavoitteena on nostaa naisten ja tyttöjen osallisuutta jalkapallon jokaisessa roolissa. Monimuotoisissa jalkapallo-organisaatioissa tehdään keskimäärin parempia ja laajemman yhteisön huomioivia päätöksiä. Haluamme houkutella parhaat ja koulutetuimmat osaajat jalkapallon eri tehtäviin, sanoo Casagrande.

Suomessa #GirlsTakeover järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa. Planin nuoret valtaavat lokakuussa kuuden taloudellisen, poliittisen ja yhteiskunnallisen johtajan paikat. Maailmanlaajuisesti tytöt ja nuoret naiset ovat vallanneet jo tuhansien johtajien paikat yhteensä 70 maassa vuoden 2016 jälkeen.

Naisten osuus urheilun valmennus- ja johtotehtävissä pieni

#GirlsTakeoverin teemana on tänä vuonna tytöt ja urheilu. Sukupuolten tasa-arvo ei vielä toteudu urheilussa ja liikunnassa. Vaikka edistystä on tapahtunut, naiset ovat edelleen aliedustettuja urheilun johtotehtävissä ja valmentajina. ​​Naisten ja tyttöjen palkkatasot ja palkinnot ovat alhaisempia kuin miesten. ​

- Sukupuolittunut häirintä ja hyväksikäyttö ovat urheilun globaaleja ongelmia. Monissa maissa sosiaaliset normit ja arvostuksen puute estävät tyttöjä urheilemasta. Ongelmiin on viime vuosina tartuttu entistä tiukemmin, mutta tehtävää riittää Suomessa ja maailmalla. Urheilu on jokaisen tytön oikeus, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo. 

Suomessa kasvu tyttöjen ja naisten jalkapallon pelaajamäärissä on ollut vahvaa – viime vuonna jo yli 38 000 tyttöä ja naista pelasi jalkapalloa. Sen sijaan naisten määrä esimerkiksi jalkapallon valmennus- ja urheilujohdon tehtävissä on erittäin matala. Palloliiton ”Kestävää kasvua” -kehitysstrategian avulla tavoitteena on nostaa naisten ja tyttöjen osallisuutta jalkapallon jokaisessa roolissa vuoteen 2027 mennessä.

- Tarvitsemme systemaattisia tekoja tyttöjen ja naisten kuulemiseksi ja vuorovaikutuksen lisäämiseksi sidosryhmien kanssa. Miesten asemaa korostaneet asenteet eivät muutu toivomalla, vaan jalkapalloyhteisön uudistumista on johdettava määrätietoisesti. Uskon muutokseen, se on jo vahvasti käynnissä, Casagrande sanoo.

Tytöt osallistuvat aidosti päätöksentekoon

Palloliiton pääsihteeriksi päiväksi nouseva Maliina Heikkilä on lukiolainen Kirkkonummelta. Hän on toiminut urheilun parissa koko elämänsä niin valmentajana kuin urheilijana joukkuevoimistelun saralla. Heikkilä on ollut Planin toiminnassa mukana kolme vuotta ja osallistunut aktiivisesti tasa-arvoa edistävään toimintaan.

- Hain mukaan #GirlsTakeoveriin, sillä se on ainutlaatuinen mahdollisuus saada omia näkemyksiä kuultavaksi laajemmalle yleisölle ja päästä edistämään tasa-arvoa tärkeässä teemassa. Ja totta kai päästä tutustumaan mahtaviin ihmisiin, sanoo Heikkilä.

#GirlsTakeoverissa tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan päivän aikana tehtäviin päätöksiin. Valtauspäivänä 4.10. Heikkilä muun muassa pitää puheen Palloliiton johtoryhmälle sekä keskustelee naisten ja tyttöjen asemasta jalkapallossa Palloliiton ja Jalkapallon Pelaajayhdistyksen asiantuntijoiden kanssa.

- On mahtavaa päästä valtaamaan Palloliiton pääsihteerin paikka ja kehittämään Suomen suurimman urheilun lajiliiton toimintaa vielä tasa-arvoisemmaksi. Odotan merkityksellisiä keskusteluja urheilun tasa-arvosta ja uuden oppimista, Heikkilä kertoo.

Lisätietoa #GirlsTakeover-tempauksesta:

Planin tiedote.
plan.fi/girlstakeover
plan.fi/tyttöjenpäivä

Plan International on lastenoikeus- ja humanitaarinen järjestö, joka parantaa heikoimmassa asemassa olevien lasten, erityisesti tyttöjen, elämää. Plan tavoittelee oikeudenmukaista maailmaa, jossa kaikkien lasten oikeudet toteutuvat. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Plan perustettiin vuonna 1937. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1998. Kansainvälinen Plan työskentelee yli 80 maassa.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit