U19-pojille tappio Makedoniaa vastaan

Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi tiistaina Skopjessa isäntämaa Makedonialle tuplamaaottelun avausosassa selkein lukemin 0-5 (0-1).

Isäntäjoukkue Makedonia siirtyi johtoon 14. minuutilla epäselvän tilanteen päätteeksi. Pallo ajautui sivuvapaapotkun jälkeen tulleen puskun kautta tolppaan ja siitä Suomen maalivahdin Johannes Luukkasen näppeihin, mutta avustava erotuomari katsoi pallon kuitenkin käyneen maalissa.

Toista jaksoa oli takana vajaat viisi minuuttia, kun Makedonia sai rangaistuspotkun, josta joukkueen johto venyi kahden maalin suuruiseksi.

Seuraavan reilun 15 minuutin sisään Makedonia lisäsi johtonsa jo 4-0-lukemiin. Vielä pelin loppuminuuteilla kotijoukkue viimeisteli yhden osuman ja aiheutti Suomelle näin ollen tylyn 0-5-tappion.

Suomen leirissä oltiin luonnollisesti pettyneitä tulokseen, mutta päävalmentaja Kimmo Lipposen mukaan lukemat eivät kerro kaikkea ottelusta ja joukkueiden välisestä tasoerosta.

- Ensimmäinen jakso oli erittäin hyvää puolustamista. Kaikki oli kohdillaan. Makedonia pääsi laukomaan yhdestä paikasta maalin lisäksi. Totta kai aina on pientä korjattavaa, mutta se mitä puolustamiselta haimme, toimi oikein hyvin. Tauolle mennessä oli luottavainen olo, Lipponen kertoi.

Ensimmäisen jakson pallolliseen pelaamiseen Lipponen ei ollut tyytyväinen. Toisella jaksolla pallollinen peli sen sijaan parani, ja Suomi sai luotua kolme erinomaista maalintekopaikkaa. Eetu Pellikka, Lassi Viholainen ja Onni Valakari eivät kuitenkaan onnistuneet pistämään palloa verkkoon yrityksissään.

- Positiivista oli se, että se mitä haimme puolustussuuntaan, toimi loistavasti 3-0-maaliin saakka. Siinä ei ollut siihen asti mitään puolustuksellista ongelmaa, Lipponen sanoi.

Suomi oli käynyt puolustukseen liittyviä asioita läpi maanantain harjoituksissa.

Ottelu pelattiin vastoin alkuperäistä suunnitelmaa liukkaalla tekonurmella ulkona. Tarkoitus oli pelata luonnonnurmella, mutta hyytävät sääolosuhteet Skopjessa eivät antaneet siihen mahdollisuutta.

Suomen paidassa nähtiin kaksi maajoukkuepelien ensikertalaista, kun Jere Hiltunen ja Ville Tikkanen pelasivat ensimmäiset maaottelunsa. FC Interiä edustava Viholainen esiintyi ensimmäistä kertaa U19-maajoukkueen paidassa.

Erityisesti Tikkasen sekä koko ottelun uurastaneen Kevin Kouassivi-Benissanin esitykset olivat Lipposen mielestä lupauksia herättäviä. Tikkanen tuli ottelun lopussa vaihtoon pienen tällin vuoksi.

- Hyvä peli Tikkaselta. Hän tuli ensimmäistä kertaa mukaan ja heti toppariksi hyvätasoista Makedoniaa vastaan. Kevin Kouassivi-Benissan pelasi nyt ensimmäistä kertaa laiturina U19-joukkueessa, ja ihan onnistuneesti. Hän oli tosi energinen laidalla.

Kesän EM-kotikisoihin valmistautuva Suomen joukkue kohtaa Makedonian toistamiseen torstaina 1.3. Ottelu alkaa kello 13 paikallista eli kello 14 Suomen aikaa.

- Makedonia on erittäin taisteleva ja todella fyysinen joukkue. Kyllä siinä kamppailla saa torstainakin, jos aikoo tuloksen kääntää paremmaksi. Täysin mahdollista se on, Lipponen linjasi.

Todennäköisesti myös torstain ottelu pelataan olosuhteiden pakosta tekonurmella, sillä Skopjessa on tullut lunta ja sää on kolea.

Makedonia-Suomi 5-0 (1-0)