U19-poikien taival EM-kotikisoissa päättyi

Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkue koki tappion Portugalille EM-kotikisojen viimeisessä lohkopelissään lukemin 0-3. Samalla Suomen tie turnauksessa päättyi.

Portugali loi ensimmäisen maalipaikkansa jo kuudennella minuutilla. Pitkänhuiskea toppari David Carmo nousi voimakkaana esiin kulmapotkussa, mutta hänen puskunsa suuntautui kuitenkin yli maalin.

Suomi onnistui luomaan erinomaisen paikan, kun Eetu Vertainen ja Albion Ademi pelasivat hyvin keskenään. Ademi syötti rangaistusalueen rajalle Saku Ylätuvalle, joka pääsi laukomaan keskeltä hyvästä paikasta. Suomen kapteenin kuti meni kuitenkin maata pitkin pomppivana Diogo Costalle, jolla ei ollut vaikeuksia vangita palloa.

20. minuutilla Portugali sai vapaapotkun Suomen päädyn rangaistusalueen vasemman kulman tuntumasta. Joâo Filipe asettui pallon taakse, ohitti potkullaan Suomen muurin ja siirsi Portugalin johtoon. Osuma meni etunurkkaan.

Punapaitojen johto kasvoi 2-0:aan vajaa vartti myöhemmin. Filipe taituroi itsensä kohti Suomen maalia ja nosti pallon maalin eteen täysin vapaana olevalle José Gomesille. Portugalin kipparilla oli helppo työ puskea pallo maaliin ohi voimattoman Rasmus Leislahden.

Tauolla Suomen päävalmentaja Juha Malinen suoritti ensimmäisen vaihtonsa. Teemu Jäntin korvasi Joel Mattsson.

Tunnin kohdalla Vertainen pääsi laukomaan sydämensä kyllyydestä kohti maalia, eikä Costa onnistunut Portugalin maalilla vangitsemaan kovaa tykitystä. Paluupallo tuli Ylätuvalle, mutta hyökkääjä menetti pelivälineen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Leislahti esitti kaksi paraatipelastusta. Ensin hän venytti Mesaque Djun laukauksen tielle ja torjui seuranneesta kulmapotkusta tulleen tilanteen tekemällä itsensä isoksi läheltä tulleeseen ohjaukseen.

Leislahden huippuvire jatkui seuraavat minuutit, ja Klubi 04:n veskari sai esittää parastaan estääkseen Portugalin lisäosumat.

Reilut 15 minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Portugali pääsi kuin varkain kahdella miehellä Leislahtea vastaan, kun Suomen puolustuksessa tapahtui sekaannus. Dju sai syötön aivan maalin eteen, mutta hyökkääjä ei onnistunut sijoittamaan palloa tyhjään rysään vaan tuikkasi ohi.

Viimeisen vartin aikana Suomi sai luotua painetta vetäytyvän Portugalin maalille. Jaakko Oksanen sai pallon kertaalleen maaliin, mutta tilanne oli paitsio.

Aivan pelin lopussa Dju pääsi tekemään illan toisensa saatuaan syötön tyhjään maaliin. Tällä kertaa hän ei erehtynyt vaan kuljetti pallon sisään ja ratkaisi samalla pelin.

Tappion myötä Suomi jäi lohko A:n viimeiseksi, mikä tarkoittaa karsiutumista EM-turnauksesta. Lohkosta menevät kahtena parhaana joukkueena EM-välieriin lohkon voittanut Italia ja toiseksi tullut Portugali. Fifa play off -karsintaan pääsee lohkokolmonen Norja. Italia ja Norja pelasivat samaan aikaan sunnuntaina Seinäjoella, ja peli päättyi 1-1.

Lohko B:n sijoitukset selviävät maanantaina, kun lohkon kaksi viimeistä peliä pelataan.