Takaisin
17.5.2018 klo 22.44

U17-tyttöjen Emma Immonen – ”Olemme kuin hurmoksessa”

Jaa:

Ⓒ SPL

Suomen U17-tyttöjen kapteenistoon kuuluva maalivahti Emma Immonen on joukkueensa kanssa perjantaina isossa paikassa, kun Suomi kohtaa EM-kisojen välierässä Espanjan.

PK-35 Vantaassa pelaava Emma Immonen opiskelee arjessaan Mäkelänrinteen lukiossa, ja sanavalmiina tyyppinä osaa kertoa, mitkä ominaisuudet hänelle kapteenin roolin ovat tuoneet.

 

- Huolehdin kentän ulkopuolella, että kaikilla on kaikki hyvin, teen asiat tarkasti ja yritän olla kaikkien kaveri ja positiivinen hahmo joukkueessa. Myös kentällä tsemppaan aktiivisesti joukkuetta ja pyrin ohjaamaan peliä aktiivisesti.

 

Suomen ottelupalavereissa ja treenien jälkeisessä loppuringissä Immonen ottaa usein rohkeasti puheenvuoron ja motivoi joukkuetta vahvalla itseluottamuksella.

 

- Se tulee multa aika luonnostaan, enkä sen enempiä niitä pohdi ennakkoon. Jos mulla on positiivinen ja tärkeä sanoma joukkueelle, kannan vastuuni, koska se voi auttaa joukkuetta suorittamaan paremmin. Joskus on hyvä, että viesti tulee pelaajalta pelaajalle, eikä aina valmentajalta pelaajalle. Se voi auttaa toisia pelaajia omaksumaan sen paremmin, Immonen sanoo.

 

Avoin keskustelukulttuuri

 

Immosen mukaan Suomen joukkueessa vallitsee avoin keskustelukulttuuri.

 

- Pystymme puhumaan rehellisesti toisillemme, eikä kukaan loukkaannu, koska kaikki haluavat kehittyä. Se kertoo mielestäni tietynlaisesta ammattimaisuudesta. Me tähtäämme huipulle, joten silloin pitää jo nuorena oppia ottamaan palautetta vastaan. Palautetta pitää myös pystyä antamaan, koska se pitää yllä korkeaa vaatimustasoa.

 

- Nuoressa joukkueessa voi olla aika harvinaista, että pystytään toimimaan näin rohkeasti ja suoraan, mutta se on meidän tapamme, Immonen kertoo. 

 

Suomen pelaamista leimaa rohkea ja ennakkoluuloton pelirohkeus. Mistä se kumpuaa?

 

- Olemme saavuttaneet yhdessä onnistumisia ja hyviä tuloksia vaikeissa paikoissa ennakolta meitä isompia maita vastaan, mikä on kasvattanut itseluottamustamme. Emme ajattele enää itseämme pikkumaana, vaan voimme voittaa kenet tahansa. Me olemme ennakkoluulottomia, ja luotamme omaan tekemiseen, Immonen kertoo.

 

”Annamme kaikkemme”

 

Suomen maalivahdit Immonen ja Anna Koivunen harjoittelevat ja valmistautuvat otteluihin ajoittain myös muusta joukkueesta erillään maalivahtivalmentaja Eemeli Reposen johdolla. Immonen on kääntänyt kovan kilpailutilanteen eduksi.

 

- Mitä parempi Anna on, sitä parempi mä olen. Mulle se antaa edellytykset kehittyä paremmaksi, mitä kilpailullisempi ympäristöni on. Jos pelissä Anna pelaa, se pitää hyväksyä ja tehdä kentän ulkopuolella kaikki mahdollinen joukkueen hyväksi ja viedä treeneihin mukanaan uutta intoa ja raivoa.

 

Immonen uskoo Suomen mahdollisuuksiin Espanjaa vastaan.

 

- Me olemme kuin hurmoksessa, koska olemme päässeet tänne asti. Sillä fiiliksellä me varmasti saamme etua Espanjasta, koska se on maana tottunut olemaan arvokisoissa pitkällä ja me taas emme. Me voimme pelata vapautuneesti, koska meillä ei ole mitään hävittävää. 

 

- Me on sovittu niin, että menemme kentälle ja annamme sinne kaikkemme. Sitten katsotaan mikä on tulos. Me emme mieti pelin aikana mitä tapahtuu hävitessä tai voittaessa. Me pelataan niin hyvin kuin pystytään.

 

Suomen valmennusryhmä on valmistanut joukkueensa huolella Espanjan kohtaamiseen.

 

- Espanja hyökkää aikaisempia vastustajiamme monipuolisemmin. Se tulee keskeltä ja laidoista ja yhtä tiettyä mallia ei ole, joten siinä pitää olla jatkuvasti todella varuillaan. Pitää puolustaa selustaa, mutta samalla puolustaa myös maalia, koska siellä on hyviä laukojia, Immonen päättää.

 

Suomi kohtaa EM-kisojen välierissä perjantaina 18.5. Espanjan ja Yle Areena näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Toisessa välierässä kohtaavat hallitseva mestari Saksa ja Englanti.

 

EM-turnauksen kolme parasta joukkuetta etenevät marraskuussa Uruguayssa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin.  Lue lisää UEFA:n verkkosivuilta.