Talenttivalmentaja kulkee pelaajan rinnalla

Julkaistu

  • Seuratoiminta

Eerikkilän urheiluopiston jalkapallohallissa on täysi kuhina. Vuonna 2003 syntyneiden poikien kehittymisen seurannan tapahtuman ottelu FC Jazz-KPV on juuri tauonnut. Pallo-Iirot ja KTP ovat aloittamassa omaa kohtaamistaan.

Porilaisen FC Jazzin talenttivalmentaja Miro Varhelahti (UEFA A) käy päättyneen pelin kulkua läpi muutaman porilaispelaajan kanssa. Päävalmentaja Seth Ablade (UEFA A) kokoaa samalla joukkuetta loppupalaveriin.
 
- Sami Hyypiä Akatemian tapahtumat ovat talenttivalmentajan työn kannalta hyviä. Täällä meillä on yhteistä aikaa pelaajien ja joukkuevalmentajien kanssa enemmän kuin normaalissa arjessa, FC Jazzin talenttivalmentajana vuodenvaihteessa aloittanut Varhelahti pohtii.
 
Vaikka Varhelahti, 29, on tuore talenttivalmentaja, hänellä on jo vuosien kokemus valmentamisesta. 
 
- Pelasin yhden kauden FC Jazzin B-nuorissa, mutta tajusin, ettei minulla ole pelaajana potentiaalia. Aloitin valmentamisen 16-vuotiaana pikkusiskoni joukkueessa Karhu-Futiksessa. Lupasin hoitaa hommaa, kunnes he löytävät ”oikean valmentajan”, mutta siinä menikin viisi vuotta, Miro naurahtaa muistellessaan valmentajauransa alkua.
 
- Valmensin koko lukioajan ja yo-kirjoitusten jälkeen menin seuralle työharjoitteluun. Kaikkiaan olin Karhu-Futiksessa kuusi vuotta ennen kuin muutin Turkuun opiskelemaan.
 
Turussa Miro opiskeli luokanopettajaksi ja tietysti myös valmensi. Ensin Turun Weikoissa, ja seuraavaksi FC Interissä.  Arki oli Turussa kiireistä, sillä Miro teki kaiken muun ohella keikkatyötä lastensuojelulaitoksessa.
 
- Lähdin Turkuun 2011 ja vuonna 2014 palasin Poriin eritysopettajan töihin. Samalla hain FC Jazziin, jonne pääsin E10-ikäluokan vastuuvalmentajaksi. Vuonna 2017 jätin opettajan työt ja siirryin päätoimisesti seuratyöhön. 
 
Raha ei Miron päätöstä vauhdittanut, vaan palo tehdä enemmän futistöitä.
 
- Halusin nähdä, miten paljon paremmin tätä työtä voi tehdä, kun voi käyttää kaiken ajan siihen. Yhden ikäluokan kyllä pystyy hoitamaan oman toimen ohella, mutta halusin tehdä enemmän. 
 
- En ole katunut päätöstäni, sillä koen vuoden 2017 olleen tähän mennessä tärkein omalle kehitykselleni. Erityisesti opin paljon lisää pelistä ja 11v11 -pelaamisesta. Hyvien pelaajien ja valmentajien kanssa työskentely opettaa aina. Lisäksi pitää antaa kiitosta myös Palloliiton Huuhkaja-päivä -konseptille sekä alueleireille, joissa mukanaolo on ollut todella iso juttu kehitykselleni, Varhelahti kiittelee.
 

Lähellä aluevalmennusta

 
Talenttivalmentajana Miro työskentelee läheisesti Palloliiton aluevalmennuksen kanssa. Lännessä aluevalmentajana toimii Teemu Eskola.
 
- Esimerkiksi täällä SHA-tapahtuman yhteydessä käymme läpi 03-ikäluokan pelaajia ja pelaamista. Sekä päivitämme muita ajankohtaisia tietoja, kuten nyt Fulhamissa testissä olleen Terry Abladen tilannetta, aluevalmentaja Eskola kertoo.
 
- Itse kehityin paljon seuravalmentajana, kun sain työskennellä silloisen aluevalmentajan eli Jarkko Wissin kanssa. Nykyisessä työssäni yritän tarjota motivoituneille, itseään palavasti kehittäville valmentajille mahdollisuuksia olla mukana erilaisissa pelaajakehitystapahtumissa, antaa heille vastuuta ja samalla sparrata heitä, Eskola jatkaa.
 
Talenttivalmentajia otetaan mukaan Palloliiton pelaajakehitystapahtumiin joka puolella maata. Myös nuorten maajoukkuetapahtumissa on käytetty heidän osaamistaan enemmän ja enemmän hyödyksi. 
 
- Liiton tapahtumat ovat tärkeitä myös oman näkemyksen laajenemisen kannalta. Niissä näkee, missä ikäluokan kärjen taso menee, oppii tuntemaan pelaajat ja pääsee ulos omasta arkikuplastaan, Varhelahti kiittelee.
 
Pelaajakehitystapahtumista talenttivalmentajat saavat yksilökohtaista informaatiota oman seuransa pelaajien vahvuuksista ja kehityskohteista. Tämän tiedon siirtäminen pelaajan arkeen on talenttivalmentajan tärkeä tehtävä.
 
- Talenttivalmentaja huolehtii potentiaalisten nuorten pelaajien kehittymisestä ja heidän päivittäisestä tekemisestään. Olen aina joukkuetreenissä yhtenä valmennustiimin jäsenenä tai johdan aamutreenejä.  Emme järjestä erikseen erillisiä ”talenttiharjoituksia”, vaan yksilövalmennus tehdään aina osana joukkuetta. Kentän ulkopuolella järjestän yksittäisille pelaajille video- ja palautepalavereja, Miro kuvaa työtään.
 
- Hyvä yhteistyö joukkuevalmentajien kanssa on äärimmäisen tärkeää. Joukkuevalmentaja vastaa isosta kokonaisuudesta. Kun harjoittelemme pelipaikkakohtaisesti tai jotakin pelinvaihetta, keskityn tiettyihin pelaajiin tai tiettyyn osajoukkueeseen. Tärkeintä on, että pelaajat toimivat aidossa pelinomaisessa ympäristössä, tekevät samoja tekoja, mitä oikeassa pelissä ja saavat yksilöllistä yksityiskohtaista palautetta toiminnastaan.
 
Kokonaisvaltaisvaltainen talenttivalmennus tukee pelaajaa vahvasti myös kentän ulkopuolella.
 
- Menen herkillä tuntosarvilla pelaajien käytöksen ja tekemisen suhteen. Jos maanantain aamutreeni ei mene putkeen, pitää minun ennen iltatreeniä kysyä, onko pelaajalla kaikki ok? Pelaajat tarvitsevat paljon yksilöllistä tukea – joillakin asiat ovat ravintoon tai harjoitteluun liittyviä, toisilla kehonhuoltoon tai kouluun. Aina pitää lähteä pelaajan tarpeesta.
 
- Talenttivalmentaja on rinnalla kulkija. En luennoi, vaan tuen, ohjaan, kyselen ja autan. Kun opin tuntemaan pelaajan ihmisenä, pystyn luomaan turvallisen henkilökohtaisen suhteen häneen. Silloin hän uskaltaa puhua myös lajin ulkopuolisista asioista, myös peloistaan ja epävarmuuksistaan.  Taustani puolesta koen, että minun vahvuuteni ovat juuri tässä. Ymmärrän ja osaan toimia yläkouluikäisten kanssa. Heidän elämässään tapahtuu valtavan paljon muutakin, mitä yksi treeni näyttää. 
 
Valmentajuuteen usein liittyvä riittämättömyyden tunne voi välillä riivata myös talenttivalmentajaa.
 
- Jotta voi olla lähellä pelaajia, siihen pitää käyttää säännöllisesti aikaa. Se on myös isoin haaste. Pelaajat ovat eri joukkueissa, ja pelaavat eri valmentajien alla. Mutta onneksi meillä joukkuevalmentajat ymmärtävät talenttivalmentamisen tarpeen, mikä helpottaa paljon.
 

FC Jazzista maailmalle

 
Suomen Palloliiton talenttivalmentajaohjelmassa käynnistyi vuodenvaiheessa kolmas kausi ja viides vuosi.
 
- Palloliiton talenttivalmentajaohjelma on erittäin hyvä. Talenttivalmentaja tekee asioita, jotka joukkuevalmentamisessa jäävät usein aivan liian vähälle huomioille. Silti ilman Palloliiton taloudellista tukea seuroilla voisi olla liian iso kynnys palkata talenttivalmentaja, koska joukkuevalmennuskin vie seuroilta paljon resurssia.
 
- Uskon, että talenttivalmennuksen tuki voi olla aivan äärimmäisen tärkeä ja ratkaiseva tekijä pelaajan huipulle pääsyssä. Mutta talenttivalmennuksen kautta kehittyy myös koko seuran valmennus. Itse saan osaamista liiton tapahtumien kautta. Lisäksi talenttivalmentajaverkosto tuo tärkeää vertaistukea ja hyviä malleja muista seuroista.
 
FC Jazzin pelaajakehityksen tilanteeseen Varhelahti on varsin tyytyväinen. Hyökkääjä Terry Ablade (-01) on pelannut vahvasti U17 maajoukkueessa ja ollut mukana viimeisen 13 kuukauden aikana peräti 26 maaottelussa. 
 
Vuoden 2017 aikana FC Jazzista siirtyi kaksi nuoren maajoukkuepelaajaa ulkomaille: laitapuolustaja Tuure Mäntynen (-00) Saksaan FC Kaiserslauterniin ja toppari Patrik Raitanen (-01) englantilaiseen suurseuraan FC Liverpooliin.
 
- Tällä hetkellä Terryllä on paljon kysyntää. Hän lähtee ulos, kun Terry ja me näemme asian hänen kehityksensä kannalta järkeväksi. Mitään kiirettä meillä ei hänen kohdallaan ole.
 
- Maaotteluilla on tärkeä merkitys pelaajakehitykselle - myös Terrylle on ollut. Maaotteluissa pelaajat saavat mitata tasoaan oman ikäluokkansa eurooppalaisia huippuja vastaan, Varhelahti toteaa.
 
Entä miltä FC Jazzin tulevaisuus huippupelaajien kasvattajana näyttää?
 
- Alueellisesti meillä on hyvä edustus eri liiton tapahtumissa, vaikka olemme pelaajamäärällisesti pieni seura. Yksittäisiä potentiaalisia pelaajia nousee meillä jokaisesta ikäluokasta, vaikka se ei välttämättä näy ”joukkuemenestyksenä”. Pienessä seurassa muutaman avainpelaajan poissaolo näkyy heti yksittäisen joukkueen iskukyvyssä.
 
- Mielestäni meillä on hyvät joukkuevalmentajat. Urheilupuolella olevat neljä päätoimista työntekijää on iso satsaus meidän kokoiselta seuralta. Meistä päätoimisista pitää saada vielä enemmän irti tulevaisuudessa. Päätoimisten ja joukkuevalmentajien yhteistä tekemistä pitää edelleen lisätä, kun haluamme kehittää seuraa seuraavalle tasolle. Toinen iso tekijä on seurayhteistyö, jonka olemme saaneet hyvin käyntiin koko Porissa. Koen, että olen tärkeä tekijä seurayhteistyön kehittäjänä ja haluan sitä olla myös jatkossa. Yhteistyö on aivan avainroolissa, kun haluamme tehdä parempaa porilaista pelaajakehitystä. 
 
  • Valmentajat