Suomelle upea voitto Turkista EM-kenraalissa

Suomen U19-pojat voittivat Seinäjoella pelatussa EM-kenraalissaan Turkin 2-0. Suomen maalit laukoi Eetu Vertainen.

Ottelun alku sujui varsin tasaisissa merkeissä. Turkki oli lievästi niskan päällä ja Sinik Dogukan laukoi 11. minuutilla, mutta Rasmus Leislahti torjui kudin. Tätä edelsi erikoinen tilanne, jossa turkkilainen toimitti pallon maalille suomalaispuolustuksen ahdistamana. Peliväline oli tippua maaliin, mutta Leislahti nyrkkeili sen kulmaksi.

Avausmaali nähtiin 19. minuutilla. Turkkilaiset rikkoivat Jaakko Oksasta noin 25-metrissä ja Eetu Vertainen ja Saku Ylätupa asettuivat juonimaan vapaapotkua. Vertainen tälläsi pallon etuyläkulmaan maalivahdin käsien kautta. Turkki haki tasoitusta, mutta seuraavankin kunnon paikan loi kotijoukkue. Albion Ademi antoi sisäänpäin kiertävän kulmapotkun ja Vertainen jatkoi. Turkkilaiset pelastivat tilanteen maaliviivalta.

Suomi karkasi 2-0-johtoon hyvän hyökkäyksen päätteeksi, kun pelikello oli jo ehtinyt 45. minuutille. Tilanne eteni vasemmalta laidalta Abukar Mohamedin ja Ademin kautta Vertaiselle, joka kuljetti ja laukoi pallon matalana vasempaan alakulmaan.

Suomi onnistui hyökkäyspäässä, mutta myös puolustuksessa. Esimerkiksi tunnin kohdalla vastustaja lähti nopeaan hyökkäykseen, mutta Valtteri Vesiaho säilytti maltin ja ohjasi pelaajansa laitaan ja vaaralliselta näyttänyt tilanne kuivui kasaan. Vertainen vapautti seuraavaksi puolesta kentästä täyteen vauhtiin kiihdyttäneen Timo Stavitskin, joka jätti puolustajansa ja pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Sijoitus painui kuitenkin ohi oikeasta alakulmasta. Stavitski laukoi tulisesti myös reilun tunnin kohdalla, mutta tämänkin kudin turkkilaisvahti torjui.

Vahvan ottelun pelannut Vertainen riisti keskialueella topparilta pallon ja eteni hieman. Nopea yritys yllättää maalivahti jäi kuitenkin hieman vajaaksi ja lisämaalia ei tullut. Turkkilaisista yrittämään ehti Oktay Muhayer, mutta Leislahti torjui hyvin. Suomen nopeat laiturit aiheuttivat läpi ottelun vastustajalle harmia. Stavitski nousi ensin ja laukomaan pääsi 16-alueen kulmille noussut Albion Ademi. Maalia ei nähty myöskään, kun Ademi juoksi läpi kentän ja laukomaan pääsi Alex Bradley. Bradley laukoi yli myös seuraavasta tilanteesta, ennen kuin Turkki alkoi luoda loppukiriään.

Leislahti torjui aivan lopussa vapaapotkun eteensä, mutta jatkamaan päässyt turkkilainen latasi pallon reilusti yli maalin.

Suomi avaa EM-kisat maanantaina 16.7. Vaasassa Italiaa vastaan. Turkki kohtaa Englannin 17.7. Seinäjoella.

Katso Huu-tv:stä Juha Malisen, Valtteri Vesiahon ja Eetu Vertaisen haastattelut.

Ottelukooste löytyy artikkelikuvan kautta.

Suomi-Turkki 2-0 (2-0)
19' 1-0 Eetu Vertainen
45' 2-0 Eetu Vertainen