Suomelle niukka tappio Italiaa vastaan EM-kisa-avauksessa

U19-pojat hävisivät EM-lopputurnauksen avausottelunsa maanantai-iltana Italiaa vastaan niukasti 0-1 Vaasassa.

Suomen maalilla pelannut Rasmus Leislahti joutui venymään huipputorjuntaan jo seitsemännellä minuutilla. Nicolo Zaniolo pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta Leislahti teki upean jalkapelastuksen lähes maaliviivalta.

Uudestaan Leislahti joutui torjuntahommiin vartin pelin kohdalla. Hän kurotti sormenpäänsä kovaa keskelle maalia tulleeseen palloon ja selvitti tilanteen kulmapotkuksi, kun Gianluca Scamacca kokeili onneaan.

Italia hallitsi kenttätapahtumia ensimmäisen 20 minuutin aikana. 21 minuutin aikana Suomi sai aikaan kaksi kulmapotkua, ja hyökkääjä Eetu Vertainen väläytteli näppäryyttään.

Suomelle aukesi erinomainen maalipaikka puolen tunnin kohdalla. Vertainen ajoi röyhkeästi läpi keskeltä ja syötti pystyyn Suomen kapteenille Saku Ylätuvalle, jonka laukauksen Alessandro Plizzari torjui.

Viisi minuuttia myöhemmin Vertainen sai itse huippupaikan rangaistusalueen sisällä, kun vasemmalta laidlta tullut keskitys jäi pyörimään alueelle. HJK:n hyökkääjän kova tykitys meni kuitenkin reilusti yli maalin.

40. minuutilla Italia oli lähellä siirtyä johtoon. Scamaccan laukaus pienestä kulmasta osui tolppaan, mutta Suomen onneksi paluupallo lauottiin yli.

Vertainen oli jälleen pahanteossa pari minuuttia Italian hyvän paikan jälkeen. Hänen ensimmäinen laukauksensa torjuttiin, ja kärkimies sai uudelleen pallon. Toinen kuti meni kuitenkin hiukan ohi.

Kun maalinteko ei onnistunut Suomelta, Italia rankaisi heti perään. Zaniolo karkasi yksin läpi ja sijoitti pallon varmasti ohi vastaan tulleen Leislahden.

Avausjakson lisäajalla Ylätupa sai vielä mahdollisuuden tuoda Suomen tasoihin, kun italialaispelaaja sortui heikkoon syöttöön kohti omaa maalia. Ylätupa pääsi nokikkain Plizzarin kanssa, mutta italialaiskoppari selvitti tilanteen.

Heti toisen jakson alussa Suomi sai luotua painetta vastustajan päähän. Plizzari nyrkkeili keskityspallon muutamaan metriin, ja Teemu Jäntti laukoi vasemmalla jalallaan suoraan ilmasta kohti maalia. Plizzarilla ei ollut suurempia vaikeuksia torjua palloa yli päätyrajan.

56. minuutilla Ylätupa sai syötön ja eteni jälleen erinomaiseen maalipaikkaan. Aiempaan tapaan Plizzari ei ollut yllätettävissä vaan torjui laukauksen.

Sen jälkeen koitti pidempi jakso, jonka aikana Leislahti sai olla rauhassa maalillaan, kun Suomi piti palloa Italian kenttäpuoliskolla.

Vaihdosta kentälle tullut Moise Kean sai 76. minuutin kohdalla kokeilla laukoa rangaistusalueen sisältä. Veto meni kuitenkin reilusti yli Suomen maalin.

Italian Matteo Gabbia pääsi 83. minuutilla laukomaan hyvästä paikasta. Leislahti torjui päin tulleen pyssytyksen, ja siitä Suomi käynnisti vastaiskun, joka päättyi kuitenkin siihen, että erotuomari katsoi Timo Stavitskin rikkoneen italialaispuolustajaa päätyrajan tuntumassa.

Jaakko Oksanen esitti huikean kaukolaukauksen lisäajalla kohti vasenta ylänurkkaa. Jälleen kerran tiellä oli Plizzari, joka selvitti vedon kulmapotkuksi. Vaasan stadionin yleisö haukkoi henkeään, kun tasoitusosuma näytti jo syntyvän.

Viimeiset minuutit Suomi pelasi vajaalla, kun Ylätupa loukkasi nilkkansa sen verran pahasti, ettei pystynyt jatkamaan peliä. Valkopaitojen loppukiri kuitenkin jatkui, mutta tarvittavaa osumaa ei onnistuttu tekemään. Näin ollen Italia otti 1-0-voiton.

Suomi jatkaa pelejään torstaina 19.7. Norjaa vastaan.