Kolmosen viikkoraportti; syyskierros käyntiin

• Alueuutiset

Länsi-Suomen Kolmosen lyhyt kesätauko on ohi ja joukkueet palasivat tositoimiin viikonloppuna. Kärkiryhmistä Peimari United, Masku ja FC Inter2 avasivat kakkoskierroksen pelitkin voitoilla. Sarjan häntäpään ryhmistä vain PaiHa onnistui lisäämään pistetiliään syksyn avauskierroksella. TOVE ja FC Åland ottivat varaslähdön tauon jälkeisiin peleihin jo edellisviikonloppuna.

TOVE – FC Åland 1-3
Kevään rästiottelussa Åland haki Porista edellislauantaina voiton ja nousi tuolloin samalla sarjassa kakkospaikalle vain pisteen päähän Peimarista sarjan kärjessä. Kotijoukkue TOVE pääsi tauolle johdossa, kun puolen tunnin kohdalla Teemu Heinosen vapaapotku upposi Åland-maalin alakulmaan. Vieraat kuitenkin käänsivät pelin kakkosjaksolla. Ensin Rezgar Amani upotti 48. minuutilla pilkun sisään, kun TOVE:n Tuomas Kallioinen kohteli häntä rankkarialueella kaltoin. Muutama minuutti myöhemmin asialla oli Ted Göstas, joka pääsi vapaasti laukomaan vieraiden sivuvaparin jälkitilanteesta. Muutenkin selvästi toista jaksoa hallinnut Åland sinetöi pelin reilu kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä. Asialla oli Daniel Boman. FC Ålandille voitto oli neljäs peräkkäinen ja pitkää voittoputkea tahraa vain yllättävä kotitappio PaiHa:lle kesäkuun alkupuoliskolla.

JyTy – Masku 0-6
Varsinaisesti syyskierroksen avasi JyTy:n ja Maskun kohtaaminen Yläkentällä viime torstaina. JyTy:n jalat olivat jääneet kesälaitumille ja Masku ei antanut isäntäjoukkueelle minkäänlaisia mahdollisuuksia. Masku paketoi pelin käytännössä jo kymmenessä minuutissa. Jari Oksanen aloitti maalitalkoot kolmen minuutin kohdalla ja Yläkentän digitalikellon näyttäessä 11. minuuttia, teki Topias Tiainen ensimmäisen maalinsa Masku-paidassa. Tauon jälkeen maskulaisryhmä tyytyi pieneen johtoonsa vartin verran, kunnes hanat taas aukesivat. Tunnin kohdalla oli asialla Waltteri Peltola ja siitä vain kuusi minuuttia myöhemmin Jari Oksanen teki illan toisensa. Waltteri Peltolakin kirjautti nimensä maalintekijälistaan kahdesti, kun hän onnistui toistamiseen noin vartti ennen loppua. Päätöslukemat sai kunnian tehdä Verneri Parko 82. minuutilla. Niclas Forss ei tällä kerralla maalia itse tehnyt, mutta mies järjesteli Maskun maaleista peräti viisi.

PIF – PaiHa 2-2
Kesätauolle sarjan kolmospaikalta lähtenyt PIF putosi taulukossa pari pykälää, kun häntäpäässä sarjapaikastaan taisteleva PaiHa nousi kirvelevästi lisäajalla tasapeliin. PaiHa oli saanut otteluun mukaan uus-vanhan vahvistuksen, kun viime kauden Nelosen maalikuningas ja PaiHa:n sarjanousun takuumies Felipe Ribeiro palasi vihreävalkoiseen ryhmään. Maalin makuun mies ei vielä perjantaina ehtinyt, mutta kirjautti täydet peliminuutit. PIF:n Ville Ranta-Aho teki ottelun avausmaalin 19. minuutilla komealla tavalla. PIF-kapteenin pitkä ja vahva nousu vasemmalta laidalta päätyi tarkkaan, tolpan kautta maalin alakulmaan menneeseen laukaukseen. PaiHa:n tasoituskin juuri ennen taukoa oli komea. Juho Puolamäki toimitti pallon rangaistusalueelle, jossa irtopalloon pääsi ensimmäisenä Dionas. Hän tälläsi pelivälineen verkkoon PIF-maalivahti Arnold Uschanoffin käsien kautta. Jonas Lehtisen maali 71. minuutilla näytti jo jäävän voittomaaliksi. PIF:n 2-1 maalia edelsi hieno kombinaatio, jonka päätteeksi Lehtisellä oli helppo työ siirtää pallo maaliin lähes maaliviivalta. PaiHaan kesken kauden siirtynyt kokenut Jussi Luotonen oli kuitenkin sitä mieltä, että vähintään piste viedään Paimioon. Lisäaikaa oli pelattu jo pari minuuttia, kun vieraat saivat vapaapotkun rankkarialueen kulmasta ja seuranneesta ruuhkasta Luotonen sipaisi tasoituksen metristä sisään.

RaiFu – TPK 0-3
Sarjan jumbo RaiFu aloitti lisäpisteiden metsästyksen kotonaan TPK:a vastaan perjantaina. Pistetili ei kuitenkaan Kerttulan kuluneella tekonurmella lisääntynyt, vaan Kerho nappasi helpon voiton. Vain 13 minuuttia oli pelattu, kun RaiFu:n Otto Rouhiainen kaatoi TPK-laituri Samuel Sibakovin rangaistuspotkun arvoisesti. Robert Nygård asteli pilkulle, harhautti RaiFu:n veskarin väärään kulmaan ja sijoitti pallon oikeaan alanurkkaan. Vain viitisen minuuttia myöhemmin asialla olivat Sibakovin veljekset. Vahvan pelin oikeassa laidassa uurastanut Samuel Sibakov antoi tarkan keskityksen ja velipoika Mikael puski tarkasti vitosen viivan tuntumasta pallon sisään. Loppuluvut tunnin kohdalla viimeisteli kukapa muukaan kuin Marno Lastula. Maali oli Lastulalle jo kauden yhdeksäs.

TPK:n 0-2 maali syntyi Sibakovin veljesten yhteistyönä. MIkael puski  Samuelin keskityksen sisään.

TOVE – Peimari United 0-2
Sarjan kärkiryhmä Peimari United matkasi avaamaan syyskierroksen Poriin. TOVE:n tauko oli muita joukkueita lyhyempi, sillä jo viikko sitten siinä vaiheessa sarjassa kakkosena ollut FC Åland vieraili Toejoella hakemassa pisteet. Saman tempun teki myös Peimari perjantai-iltana Jazz-tunnelmaisessa Porissa. Vierasjoukkue ratkaisi pelin avausjakson puolivälissä kuuden minuutin sisään syntyneillä maaleilla. Ensin oli asialla Aki Varjonen, kun Toejoen kentän pelikello näytti 17. minuuttia. Toinen osuma oli kovaa vauhtia viime kauden tehojaan lähestyvän Bruno Rodriguesin taidonnäyte. Keväällä joukkueiden kohtaaminen päättyi niin ikään Peimarin voittoon (2-1). TOVE:lle tappio oli kolmas peräkkäinen ja suunnan pitää muuttua, mikäli porilaiset eivät halua pelata koko syksyä vain putoamista vastaan.

ÅIFK – Wilpas 1-2
Kaksi keltamustaa joukkuetta kohtasi perjantaina Yläkentällä. Wilpas otti ensimmäisen voittonsa sitten toukokuun 11. päivän ja pisteitä se tarvitseekin, jotta sijoitus pysyy vähintään vankasti keskikastissa. ÅIFK puolestaan on valunut sarjassa kolmanneksi viimeiseksi ja kolme pistettä olisi luonnollisesti sillekin tullut enemmän kuin tarpeeseen. Hyvältä IFK:n näkökulmasta näyttikin perjantaina tunnin verran. Victor Djibalene vei kotijoukkueen johtoon reilun puolen tunnin kohdalla ja taukoakin päästiin vielä viettämään ÅIFK:n johtaessa. Tuntia enempää isännät eivät kuitenkaan jaksaneet taistella. Kevin Kreen tälläsi vieraiden tasoituksen 61. minuutilla ja siitä kahdeksan minuuttia myöhemmin Wilppaalle vihellettiin pilkku. Sen viimeisteli sisään Teemu Kesänen. Kevätkierroksen sarja-avauksessa voiton tässä parissa vei niukasti ÅIFK ja nyt Wilpas kuittasi tuon kotitappionsa.

Wilppaan Kevin Kreen teki joukkueensa avausmaalin ÅIFK:n vieraana. Arkistokuva.

FC Åland – SoVo 0-1
Someron Voima oli tällä kaudella FC Ålandille mahdoton vastus. Keväällä Somerolla Voima voitti ahvenanmaalaisvieraat maalein 3-0 ja lauantaina SoVo kävi ryöstöretkellä saarella. Tulosta voitaneen pitää yllätyksenä, sillä niin vahvaa on FC Ålandin meno ollut ja toisaalta SoVo on pelannut kovin ailahtelevasti. Somerolaisten urakka helpottui lauantaina jonkin verran jo reilun puolen tunnin kohdalla, jolloin FC Ålandin Elias Eriksson katseli ensin toisen kerran keltaista korttia ja luonnollisesti heti perään punaista korttia. Ensimmäisen varoituksen hän oli saanut vain kymmenen minuuttia aikaisemmin. Vierasjoukkueen sankariksi nousi tuttu nimi. Maalipörssin kärkijoukoissa viihtyvä John Digha teki ottelun ainoan maalin avauspuoliajan lopussa ja tämä riitti vierasvoittoon. Tulos tarkoitti samalla sitä, että FC Åland menetti ainakin hetkeksi sarjan kakkospaikan.

JIK – FC Inter2  2-5
Vikingavallenilla kohtasivat lauantai-iltapäivänä Jomala IK ja FC Interin reserviryhmä. Inter2 jatkaa siitä, mihin se ennen kesäpaussia jäi eli hirmuisessa iskussa. Keväällä joukkueet pelasivat 3-3 tasapelin ja runsaasti maaleja nähtiin nytkin. Emil Peltonen aloitti vierasjoukkueen viiden maalin illan seitsemännellä peliminuutilla. Joona Järvistö jatkoi kymmenkunta minuuttia myöhemmin ja Jaakko Liukkonen teki jo 0-3, kun pelikello näytti 42. minuuttia. Taukolukemiksi sekään ei vielä riittänyt, vaan Mika Scoarnec ehti vielä tehdä yhden ennen taukovihellystä. Toisella puolikkaalla tehtiin vielä kolme maalia ja niistä ensimmäinen oli Interin Emil Peltosen illan toinen. Toinen jakso oli tuossa vaiheessa ehtinyt vanheta kymmenen minuuttia. Jomala pääsi tekemään vielä pelin loppuvaiheessa kaksi lohdutusmaalia. Ensin, 77. minuutilla, Tobias Eriksson kavensi 1-5 ja pelin viimeisen maalin, neljä minuuttia edellisestä, pääsi viimeistelemään kotijoukkueen Gustav Nordberg.

Seuraava kierros

Kolmonen jatkuu jo keskiviikkona ja silloin heinäkuun Kuukauden ottelussa kohtaavat FC Inter2 ja SoVo, jotka hakivat molemmat vierasvoiton Ahvenanmaalta lauantaina. Tämän ottelun ennakkotunnelmia julkaisemme sivuillamme alkuviikosta. Kipeästi pisteitä kaipaava RaiFu matkustaa lauantaina sarjakärjen vieraaksi Sauvon OP-Hakkispaanalle, jossa raisiolaisten pitäisi pystyä pieneen ihmeeseen pisteitä saadakseen.