Kolmosen viikkoraportti; kärkiottelussa tasattiin pisteet

• Alueuutiset

ÅIFK – FC Inter2   0-4
Oman päänsä koko kauden lähes puhtaana pitänyt ÅIFK romahti turkulaisten paikallisessa keskiviikkona. Inter2 takoi IFK:n verkkoon enemmän maaleja kuin keltapaidat olivat päästäneet kahdeksassa ensimmäisessä pelissä yhteensä. Inter2:n maalitalkoot aloitti Niklas Rantanen, kun vartti avausjaksoa oli pelattu. ÅIFK purki kulmapotkun rangaistusalueen kaaren tuntumaan ja Rantanen tälläsi siitä suoraan komeasti yläkulmaan. 0-2 syntyi heti toisen puolikkaan alkuminuuteilla. Sen viimeisteli kääntövedolla 16-rajalta Hushyar Aftab. Lisää kylvetystä ÅIFK:lle tarjoili Patrik Pakkala. Jeremias Kaari ryösti IFK-puolustukselta pallon rangaistusalueen kulmasta ja laukoi. Pakkala siirsi reboundin läheltä helposti sisään. Loppulukemat syntyivät 80. minuutilla. Lauri Vasa pelasi nätisti Almin Ceron läpi ja tämän alakulmasijoituksen edessä IFK-vahti Samu Saari oli voimaton.

JyTy – PaiHa 1-0
PaiHa on voittanut viimeksi 18.4. ja sillä on kuuden voitottoman ottelun putki päällä. Huolestuttavaa PaiHa:n kannalta on, että se on viime peleissään kärsinyt tappioita aika lailla samoista sijoista taisteleville joukkueille. JyTy puolestaan on onnistunut voittamaan pahimpia kilpakumppaneitaan ja näin kävi myös torstai-iltana Yläkentällä. Kuumassa ottelussa jaettiin peräti kahdeksan varoitusta ja kaksi niistä johti ulosajoihin asti. JyTy:n Salim Gouchamilla ja PaiHa:n Dionasilla oli molemmilla kortti alla, kun miehet tulivat tilanteen vierestä selvittelemään ihan muuta jälkitilannetta. Toiset keltaiset ilmaan ja Gouchamin ja Dionasin pelit päättyivät viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Avausjaksolla JyTy oli pahasti alakynnessä, mutta toisen puolikkaan loppuvaiheessa Kalle Karhunen nosti vastahyökkäyksestä pallon PaiHa-maaliin ja huipputärkeät pisteet jäivät Turkuun.

Wilpas- PIF 2-4
WIlpas ja PIF räiskivät maaleja urakalla ja PIF käänsi kotijoukkueen taukojohdon toisella jaksolla voitokseen. Gezim Voca vei PIF:n johtoon jo seitsemän minuutin jälkeen, mutta Wilppaan Severi Jaatinen kuittasi pelin tasoihin reilun puolen tunnin pelaamisen jälkeen. Kotijoukkue siirtyi vielä taukojohtoon avausjakson lisäajalla Teemu Kesäsen onnistuessa pilkulta. Päätösjaksolle vierasjoukkue tuli taisteluvalmiina ja tulosta syntyi. Gezim Voca tasoitti illan toisellaan pelin ja Omar Farhan siirsi punapaidat johtoon 70. minuutilla. Päätöslukemat viimeisteli Jonas Lehtinen neljä minuuttia ennen täyttä aikaa. Gezim Voca nousi kahdella osumallaan maalipörssin kärkipaikalle.

Gezim Voca on hurjassa maalivireessä. Perjantaina mies teki kaksi maalia Wilppaan verkkoon. Arkistokuva.

JIK – RaiFu 1-1
Reippaassa sateessa Ahvenanmaalla lauantai-iltapäivänä pelatussa ottelussa nähtiin kaksi maalia ja yksi ulosajo. RaiFu siirtyi johtoon avausjaksolla, kun Eetu Lehtinen osui kulman jälkitilanteesta. Sadepilvien lisäksi tummia pilviä vieraiden päälle alkoi syntyä, kun maalivahti Jonni Karvinen pelasi palloa kädellä alueen ulkopuolella ja katseli sen seurauksena punaista korttia. Toinen puolikas lähti käyntiin RaiFu:n kannalta huonosti, sillä Scott Beeks pääsi heti alkuun tekemään JIK:n tasoitusmaalin. Urhea taistelu vajaalla tuotti kuitenkin tällä kerralla tulosta ja RaiFu lieneekin tyytyväinen tasapelipisteeseen.

TOVE – SoVo 4-2
Kauden kahdella voitolla aloittanut SoVo ei niiden jälkeen kolmen pisteen pelejä ole pelannut ja lauantaina myös TOVE jätti somerolaiset pisteittä. Voitto nosti TOVE:n entistä vahvemmin keskikastiin. Kotijoukkue aloitti pelin vahvasti ja Niko Vainionpää pääsi tekemään Joonas Salon syötöstä avausosuman 10. minuutilla. Maali oli Vainionpäälle jo kauden neljäs. SoVo:n tasoitus tuli rangaistuspotkusta pelikellon näyttäessä 25 minuuttia. Maalin teki Sampha Kamara. SoVo sai maalin jälkeen otetta pelistä ja vyörytti tilanteita kotijoukkueen päätyyn. Tulosta tuli 42 minuutin kohdalla, kun palloa pelattiin näppärin syötöin oikeassa laidassa ja lopulta Werner Kaitila laittoi pallon maaliin. Juuri ennen taukovihellystä TOVE sai vielä sivuvaparin ja Joonas Salon antama pallo leijaili suoraan SoVo-maaliin. Toisella puoliajalla TOVE ratkaisi pelin. Ensin Sami Kirvesmäki teki tunnin kohdalla maalin rangaistuspotkusta ja SoVo:n kirin päätti lopullisesti vaihdosta kentälle tullut Kalle Grönlund kaukolaukauksellaan.

FC Åland – TPK 4-1
Pahassa syöksykierteessä oleva TPK joutui taipumaan myös FC Ålandille. Kokenut TPK-kärki Marno Lastula aloitti kuitenkin maalien teon lauantaina, kun avausjaksoa oli viisi minuuttia jäljellä. Lastulan maali riitti taukojohtoon, mutta toisella puoliajalla isännät menivät menojaan. Vain kolme minuuttia oli päätösjaksoa pelattu, kun Rezgar Amani tasoitti pelin John Blomqvistin esityöstä. Shajan Amani kaatoi kylmää vettä TPK:n niskaan vain kolme minuuttia myöhemmin ja maalin alusti velipoika Rezgar. Kaksi viimeistä maalia Åland täräytti rangaistuspotkuista. Ensin, vartti ennen loppua, asialla oli Rezgar Amani ja lisäajalla tulleen toisen pilkun kävi viimeistelemässä maalivahti Robin Wikström. TPK on valunut jo putoajan paikalle, kun taas Ålandin suunta sarjataulukossa on täysin päinvastainen.

Rezgar Amani on tehnyt tällä kaudella FC Ålandille jo seitsemän maalia. Lauantaina hän onnistui TPK:a vastaan kaksi kertaa. Arkistokuva.

Peimari United – Masku 0-0
Sarjakierros päättyi sunnuntai-iltana odotettuun kärkijoukkueiden otteluun Sauvon OP-Hakkispaanalla. Joukkueet tarjosivat viihdyttävän ja jännittävän taistelun, mutta maaleja ei kuitenkaan nähty. Tulos tarkoittikin sitä, että joukkueet jatkavat edelleen ilman tappioita ja sarjasijoitukset eivät vaihtuneet. Peimari on kärjessä ja Masku kakkosena kahden pisteen päässä. Kotijoukkue lienee sunnuntain ottelun tulokseen tyytyväisempi, sillä hienoisesti peliä hallinnut Masku loi muutaman huippuvaarallisen tekopaikan. Avausjaksolla Niclas Forss oli yksin läpi, mutta Gerson Lima Peimari-maalilla selvitti tilanteen hienosti. Sama kohtalo oli hetkeä myöhemmin Jari Oksasella hänen päästessään yrittämään maalia. Maskun maalissa pelannut Ville Seppänen joutui ensimmäisellä puoliajalla venymään vain yhteen huipputorjuntaan. Toisella puolikkaalla maalitilanteet olivat harvemmassa. Maskun parhaassa paikassa Eemeli Jäspi pääsi puskemaan läheltä vapaasti vähän yli ja aivan lopussa Maskun puolustus ei lukenut lainkaan Peimarin vapaapotkukuviota. Pikkuhiljaa vihdoin loukkaantumisen jälkeen pelikuntoon pääsevä Kolmosen viime kauden parhaaksi pelaajaksi valittu Bruno Rodrigues laukoi vapaasta paikasta kuitenkin niukasti ohi.

Eero Vornasen johtama Peimari-puolustus piti nollan sunnuntainakin. Vornanen palkittiin ennen ottelun alkua Kolmosen toukokuun pelaaja -palkinnolla.

Noin kolmannes sarjaa on nyt pelattu. Sarjataulukko näyttää tässä vaiheessa ainakin kärkiryhmien osalta melko lailla siltä, miten sitä ennen kautta povailtiin. Peimari United, Masku ja PIF ovat kolmen kärki ja FC Åland on vahvasti tulossa mukaan nousutaisteluun. Wilpas ei ole voittanut viimeiseen kolmeen peliin ja se on tällä vauhdilla putoamassa sarjan keskikastiin.

Häntäpään ryhmistä tässä vaiheessa ehkäpä TPK on yllättävin. Kaksi ensimmäistä peliään voittanut Kerho on niiden jälkeen hävinnyt kaikki pelinsä ja se pitää kuudella pisteellä perää yhdessä PaiHa:n ja RaiFu:n kanssa.

Pelejä ja pisteitä on toki valtava määrä jäljellä, joten sen suurempaa ennakointia ei tässä vaiheessa kautta ole viisasta tehdä.

Wilpas ja Masku ovat olleet reippaimmat maalaajat ja molemmat joukkueet ovat jo rikkoneet 20 tehdyn maalin rajapyykin. Peimari Unitedin puolustus on ollut kevään ajan sarjan pitävin, sillä heidän verkostaan pallo on poimittu vasta kolme kertaa.

Maalintekijäpörssin kärkeen ovat nousseet PIF:n Gezim Voca ja FC Ålandin Rezgar Amani. Molemmat ovat tehneet jo seitsemän maalia.

Seuraavan kierroksen ottelut

Alkavalla viikolla pelataan pois myös muutama rästiottelu ja näin FC Inter2, PIF, TPK ja SoVo ovat tulessa kaksi kertaa. Perjantaina Maskussa pelataan Turun Seutusanomien sivuilla näkyvä Kuukauden ottelu, kun Wilpas matkustaa Taponkedolle.