Kolmosen avauskierroksen viikkoraportti

• Alueuutiset

Länsi-Suomen Kolmonen pääsi vauhtiin viime torstaina. Avauskierroksella nähtiin runsaasti maaleja ja muutama ainakin pieneksi yllätykseksi laskettava tulos mahtui joukkoon. Tällaisiksi voidaan laskea ainakin FC Ålandin reipas tappio Somerolla ja JyTy:n tasapeli Maskussa.

Masku – JyTy 2-2
Kauden Kolmonen starttasi Maskusta torstaina. Vahvasti esiintynyt vierasjoukkue oli aiheuttaa shokkihoitoa yhdelle kauden ennakkosuosikeista kotikentällään ja Masku välttyi tappiolta vasta Henri Hujalan 89. minuutilla tekemällä tasoitusosumalla. Verneri Parko vei Maskun johtoon juuri ennen taukoa ja ensimmäinen jakso kulkikin isäntien hallitessa. Toki JyTy puolusti mallikkaasti ja pystyi pitämään maskulaiset pääosin muotonsa ulkopuolella. JyTy:n vastaiskut olivat todella vaarallisia ja joukkueen ensimmäisen maalin viimeistelikin komean nopean hyökkäyksen päätteeksi Henri ”Pänä” Lehtonen, jonka nosto yli MaPS-vahti Ville Seppäsen oli taidokas. Myös vieraiden toinen maali reilut kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä syntyi vastahyökkäyksestä ja siinäkin Henri Lehtosen rooli oli merkittävä. Maalin viimeisteli lopulta tyylillä Kalle Karhunen.
Aivan ottelun loppuhetkillä JyTy:n kokenut ja tärkeä Petri Lehtonen loukkaantui pahasti tullessaan alas pallontavoittelutilanteessa ja luvassa on hänelle viikkojen pakkohuili.

JyTy:n Petri Lehtosen (vas.) paha loukkaantuminen varjosti joukkueen hyvää iltaa avausottelussaan Maskussa. Kuvassa "Pedro" vääntää Maskun Eemeli Laaksosen kanssa.

PaiHa – PIF 0-1
Sarjaan palannut Paimion Haka aloitti kautensa kotikentällään. Vastaansa Soikalla kotijoukkue sai yhden ennakkoon vahvimmista ryhmistä, Pargas IF:n. Stefan Strömborgin valmentama Saaristokaupungin ylpeys hallitsi peliä Paimiossa ja kotijoukkueen muutamat paikat tulivat pääasiassa vastahyökkäyksistä. Enimmäkseen peli pyöri PaiHa:n kenttäpuoliskolla. Avausottelun ratkaisu nähtiin PIF:n hallinnasta huolimatta vasta, kun viimeinen kymmenminuuttinen oli käynnistymässä. Vieraiden pallonhallintajakson päätteeksi peliväline ajautui laitaan Omar Farhanille, jonka tarkka keskitys löysi vielä viime kaudella Pallo-Iiroissa pelanneen Joonas Manzon. Manzon taidokas haltuunotto ja tarkka takakulmasijoitus takasivat PIF:lle avauspisteet.

TPK – RaiFu 3-0
Kolmosen sarjatason läpikotaisin tunteva Turun Pallokerho antoi Yläkentällä oppitunnin sarjanousija Raisio Futikselle. Jo ennakkokaavailuissa RaiFu:lle on kaavailtu vaikeaa kautta ja avauspeli antoi tästä viitteitä. Mahdollisuutta RaiFu:lle kuitenkin tarjottiin, sillä TPK-maalivahti Stefan Wahlsten poistettiin kentältä jo kymmenen peliminuutin jälkeen. Tilanteessa RaiFu sai pallon maaliin asti, mutta sitä ei hyväksytty, vaan tilanne jatkui ulosajon jälkeen vieraiden vapaapotkulla. TPK iski ensimmäisen kerran juuri ennen taukoa. Armoton maalitykki Marno Lastula viimeisteli Yläkentän isännät johtoon Henri Hellgrenin mallikkaasta esityöstä. Toisella jaksolla TPK ratkaisi pelin. Tunnin pelaamisen jälkeen Tatu Lemmetty tekaisi 2-0 ja vartti ennen loppua Eero Polvinen viimeisteli loppunumerot.

FC Inter2 – JIK 3-3
Liiga-Interin kakkosnippu sai lauantai-iltapäivässä todeta ahvenanmaalaisen nousijan, Jomala IK:n, väkevän alun. Saarelta matkannut JIK täräytti kaksi maalia ennen kuin Yläkentän ottelukello näytti kymmentä minuuttia. Ensin Jeremiah Helen sijoitti pallon alakulmaan nopean ja näppärän pallonsiirtelyn päätteeksi. Melkein heti perään Inter-puolustus kaatoi Lucas Erikssonin sääntöjen vastaisesti ”boxissa” ja seuranneen rangaistuspotkun mies itse sijoitti vasempaan alakulmaan. Ensimmäinen jakso kulki alun jälkeen vahvasti Inter2:n tahdissa, mutta maaleja ei enempää nähty. Toiselle puoliajalle Interin valmennusjohto oli siirtänyt topparina aloittaneen Oliver Kangaslahden kärkeen. Mies kiitti ja toi kahdella maalillaan (49. ja 61. minuuteilla) sinimustat tasoihin. FC Inter2 näytti jo vievän kenttätapahtumiin nähden ansaitun voiton, kun vahvasti esiintynyt Hushyar Aftab (viikkoraportin pääkuvassa) kavensi laidasta keskelle ja sijoitti pallon vieraiden maalin taka-alakulmaan. Kylmää vettä kaadettiin kuitenkin Inter-fanien niskaan, sillä pelin viimeisestä tilanteesta, kun lisäaikaa oli pelattu jo neljä minuuttia, pääsi Jomalan Frans Erikslund puskemaan korkean keskityspallon maaliin yli Inter-vahti Linus Virkin.

Oliver Kangaslahden siirto topparista hyökkääjäksi oli valmennusjohdolta onnistunut veto. Kuvassa nuori mies viimeistelee Interin toisen maalin Jomala-puolustuksen keskeltä.

SoVo – FC Åland 3-0
Somerolaisten ja FC Ålandin kohtaamiset olivat viime kaudella todella maalirikkaita. Åland voitti SoVo:n saarella hämmentävästi maalein 11-1, kun taas syksyllä Somerolla kotijoukkue oli 4-1 lopputuloksella parempi. Tämän kauden avauskohtaamisen vei selvästi nimiinsä SoVo. Lopputulos 3-0 ei sijaa selittelyille jättänyt ja tulos vei heti jonkin verran pohjaa pois FC Ålandin ennakoinneilta sarjan yhdeksi suosikiksi. SoVo sen sijaan osoitti, että se on tälläkin kaudella varteenotettava ryhmä, kun kärkipaikkoja jaetaan. Pablo Gomez-Marttila siirsi SoVo:n johtoon pelin 13. minuutilla. Toisella jaksolla ottelun hahmoksi nousi John George Digha. Mies naulasi ottelun kahdella maalillaan ennen kuin vartti toista puoliaikaa oli pelattu.

Wilpas – ÅIFK 0-1
Salon keltamustat eivät saaneet sarjaan yhtä lentävää alkua kuin viime vuonna. Salon Urheilupuiston tekonurmelle vieraaksi saapunut ÅIFK on saanut valmennukseensa kokeneen Jami Walleniuksen ja sarja käynnistyi huomattavasti mukavammissa merkeissä kuin vuosi sitten, jolloin ”Kanarialinnut” joutui odottamaan ensimmäistä voittoaan peräti kymmenenteen otteluun. Lauantain taistelu Salossa ratkesi yhteen maaliin. Sen puski varttia ennen loppua vieraiden kulmapotkusta Jens Skog. Paikkoja molemmilla ryhmillä oli lisämaaleihin ja ehkä paras siunaantui jo ensimmäisellä jaksolla Wilppaalle, kun sille vihellettiin rangaistuspotku. ÅIFK:n maalilla Samu Saari venyi kuitenkin komeaan torjuntaan.

Peimari United – TOVE 2-1
Peimarin kotiotteluun oli tuttuun tapaan kerääntynyt lauantaina komea kannustajajoukko, vaikka ottelupaikkana olikin vielä Sauvon sijaan Paimion Soikka. Peimari-fanien ei tarvinnut pettyä, sillä avauspisteet jäivät Paimio-Sauvon alueelle 2-1 voitolla. Ottelu kulki suhteellisen vahvasti kotijoukkueen tahdissa ja taukotulosta 1-0 voidaankin pitää ansaittuna. Peimarin avausmaali syntyi hetki ennen taukoa, kun oikeassa laidassa näkyvästi viilettänyt Edgar Mastianica nosti pallon pienestä kulmasta takakulmaan yli TOVE-vahti Paavo Yli-Kestin. Maali merkittiin lopulta pöytäkirjaan vieraiden omaksi maaliksi, mutta kunnia kuuluu eittämättä Mastianicalle. Toisella puoliajalla sama meno jatkui ja Ali Al-Take tuplasi Peimarin johdon 73. minuutilla. TOVE teki ottelun lopun vielä jännittäväksi, kun Atte Larinen kavensi pelin kolme minuuttia ennen täyttä aikaa.

Ali Al-Take (nro 11) viimeisteli Peimarin voittomaalin lauantaina.

Torstaina jatketaan

Kolmosen toinen sarjakierros potkaistaan käyntiin torstaina. PaiHa:n kova alkukausi jatkuu, sillä nyt se saa vieraakseen Maskun, joka on yrittänyt tointua yllätyksellisestä avausottelunsa tasapelistä. JyTy joutuu tulemaan pitkään toimeen ilman loukkaantunutta ”Pedro” Lehtosta ja TPK mittaa vaaleanpunaisten kevätvireen jatkumisen Yläkentällä. Kierros päättyy sunnuntaina Porissa, jossa sekä TOVE että Wilpas antavat taatusti kaikkensa avatakseen pistetilinsä.