Jonne Kunnas analysoi Suomen vastustajat MM-kisoissa – ”Etsimme toistuvia tapoja toimita”

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Uruguayn MM-kisoissa Suomen vastustajien pelin analysoinnissa iso vastuu on valmentaja Jonne Kunnaksella. Kunnaksen tehtävä on löytää vastustajan pelistä toistuvat mallit, parhaat yksilöt sekä heikkoudet, joihin Suomi voi iskeä. 

Kun erotuomari vihelsi Ghana-Suomi-ottelun päättyneeksi ja Suomen pelaajat vajosivat häviön tuskasta kentän pintaan, tunne otti hetkeksi vallan myös valmentaja Jonne Kunnaksesta

- Ei siinä löytynyt mitään sanoja valmentajienkaan kesken, mutta yritimme tukea ja lohduttaa pelaajia, Kunnas muistelee. 

Kunnas toimii Suomen U17-tyttöjen valmennustiimissä päävalmentaja Marko Salorannan rinnalla ja tukena. Hänellä on vastuu Suomen vastustajien pelin analysoinnista.

Uruguayn MM-kisoissa se tarkoittaa, että Suomen ottelun päättyessä valmennustiimin valmistautuminen seuraavaan alkaa. Tunteen kouriin ei voi jäädä. Valmentaja tarvitsee työnsä tueksi tietoa. 

Suomen muun joukkueen poistuttua Ghana-ottelun jälkeen Charrúa stadionilta Kunnas ja videoanalyytikko Mauri Heinonen kiipeävät kierreportaat ylös stadionin kattotasanteelle. Sieltä he seuraavat, kuvaavat ja tutkivat Suomen seuraavan vastustajan Uruguayn pelaamista Uutta-Seelantia vastaan. 

Toistuvat mallit

Kunnas ja Heinonen ovat tehneet yhteistyötä Suomen vastustajien tarkkailussa jo pitkään. Heinonen kuvaa ja ”tägää” eli laatii videoklippejä ottelusta Kunnaksen ohjeiden mukaisesti LongoMatch-videoanalyysiohjelmalla.

- Nykyisin kun sanon Maurille, että ”tosta klippi”, hän on usein jo ottanut sen. Teemme havaintoja yhteistyössä, Kunnas naurahtaa. 

Kunnas tutkii vastustajan pelin eri vaiheita ja etsii tässä tapauksessa Uruguayn pelistä toistuvia malleja heidän pelin avaamis- ja etenemisvaiheestaan ja tavastaan pyrkiä maalintekotilanteisiin. 

- Hyökkäyspelaamisen mallien lisäksi tutkimme puolustamista vastustajan kenttäpuoliskolla, omalla kenttäpuoliskolla ja tilanteenvaihdoissa. Näistä etsimme siis toistuvia tapoja toimia. 

- Lisäksi etsimme vastustajan parhaat yksilöt ja heidän erityisominaisuutensa. Pelitavasta etsitään myös heikkouksia, joihin yritämme iskeä ja vastaavasti selkeät vahvuudet, jotka pyrimme minimoimaan. Erikoistilanteet merkitään myös huolella.

Aamuksi valmista

Uruguay häviää ottelun Uudelle-Seelannille 1-2. Heinonen ja Kunnas pakkaavat varusteensa ja pikkubussi kuljettaa heidät Suomen hotellille Montevideoon. 

Jo bussissa Heinonen käy materiaalia vauhdilla läpi ja poimii tarpeettomat klipit joukosta. Tässä vaiheessa klippejä ottelusta on satoja. 

- Sitten käynnistyy vaihe, missä valitsen käyttöön tulevat klipit ja työstän materiaalin valmiiksi valmennustiimin käyttöön. Siinä versiossa on lopulta noin 50-60 klippiä riippuen vastustajan erikoistilanteiden määrästä. Siitä jalostamme vielä edelleen lopullisen version joukkueelle.  

- Pelaajien esitykseen päätyy yksi tai kaksi klippiä pelin eri vaiheista, missä näkyvät vastustajan selkeästi toistamat mallit. Lopullisen esityksen pituus pelaajille riippuu siitä, muuttaako vastustaja jotakin pelin aikana, Kunnas selittää prosessia. 

Esimerkiksi Uruguaysta Suomella on kuvattuna kaksi peliä MM-turnauksesta, mutta sen lisäksi tutkittuna jo viisi ottelua, jotka Uruguay on pelannut viimeisen vuoden aikana. 

- Olen tehnyt ne jo Suomessa valmiiksi ja nyt vertaan niitä täällä nähtyihin. Jos löytyy yhteneväisyyksiä, hyvä, mutta jos on tullut jotain muutoksia, koitan poimia myös ne. Sitä kautta saamme muodostettua ajatuksen, miten Uruguay tulee todennäköisesti pelaamaan meitä vastaan. 

Yhden ottelun purkaminen esitysvalmiiksi muulle valmennusryhmälle vie itse ottelun lisäksi aikaa viitisen tuntia. 

- Se on varmaan minimi. Joku voi viedä aikaa enemmänkin. 

Ghana-ottelun jälkeisenä yönä Kunnas pääsee nukkumaan kolmelta yöllä. 

- Materiaali pitää olla heti seuraavana aamuna valmennustiimillä valmiina. Siinä ei ole aikaa hukattavaksi. Ottelusuunnitelmaa pitää ryhtyä rakentamaan heti ja pelaajien kanssa tuleva vastustaja tutkitaan huolella. 

Pelisuunnitelma vireillä

Uuden-Seelannin ja Ghanan kohdalla Suomella oli haasteita ennakkomateriaalien hankinnassa, mutta tarvittava tieto molemmista joukkueista lopulta saatiin. Tietoa kerättiin kesällä myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoista, missä Uusi-Seelanti oli mukana.

- Uutta-Seelantia vastaan meillä oli prässin osalta useita vaihtoehtoja, mikä vaikeutti arviointia tulevasta. Muut pelin lainalaisuudet toteutuivat odotetusti ja olimme löytäneet heidän vaarallisimmat yksilönsä, Kunnas kertoo. 

- Analysoimme Ghanan pelin Uruguayta vastaan, mutta Uruguay ei avannut peliään kertaakaan lyhyenä, eikä ottelussa tullut tilannetta, jossa Ghana olisi prässännyt korkealta, joten sitä jouduimme puntaroimaan. 

- Se, miten Ghana tilanteen lopulta pelasi, olisi pitänyt sopia meille hyvin. Toisella jaksolla onnistuimmekin omassa avaamisessamme ja pystyimme etenemään tiloihin, joihin olimme suunnitelleet.  

Kunnaksen mukaan muista Suomen alkulohkon joukkueista Uusi-Seelanti on kuvannut vastustajiensa ottelut paikan päällä. 

- Ghanan ja Uruguayn edustajia ei teknisellä kuvausalueella ole näkynyt, mutta he todennäköisesti hyödyntävät FIFAn järjestelmää, johon kaikkien joukkueiden MM-ottelut tallennetaan. 

Ghana-ottelun jälkeisenä aamuna Kunnaksella oli muulle valmennusryhmälle esitys Uruguayn toistuvista pelin vaiheista ja erikoistilanteista valmiina. Pelisuunnitelman laatiminen Uruguayn päihittämiseksi on käynnissä. 

Suomi kohtaa MM-kisojen viimeisessä ottelussaan tiistaina Maldonadossa Uruguayn.

Suomen ottelut MM-kisojen alkulohkossa A (Suomen aikaa):

13.11. klo 21.00 Uusi-Seelanti – Suomi, Estadio Charrúa, Montevideo 1-0 (1-0)
16.11. klo 21.00 Suomi – Ghana, Estadio Charrúa, Montevideo 1-3 (0-2)
20.11. klo 22.00 Suomi – Uruguay, Estadio Domingo Burgueño Miguel, Maldonado

Yle näyttää Suomen alkulohkon ottelut. 

FIFAn U17-tyttöjen MM-kisasivut >>



 

 

  • U17WWC
  • T2001