Gnistan juhlii historian ensimmäistä Kakkosen Suomen Cupin voittoa

• Jalkapallosarjat

IF Gnistan juhli kotiyleisönsä edessä historiallista voittoa, kun JS Hercules kaatui Kakkosen Suomen Cupin ensimmäisessä finaalissa maalein 1-0. Gnistanin voittomaalin iski Gullit Zolameso.

Keli helli runsaspäistä yleisöä Oulunkylässä, Helsingissä, kun historian ensimmäinen Kakkosen Suomen Cupin finaali pelattiin. Paikalle oli saapunut peräti 564 katsojaa. Kotijoukkue Gnistanin keltainen väri korostui yleisössä. Varsinkin kotijoukkueen junioreita oli tullut varsin mukavasti paikalle. Juniorit pitivät myös huolta äänekkäästä kannustuksesta rumpuineen.

Gnistan aloitti ottelun vahvasti. Heti ensimmäisillä minuuteilla Gnistan sai vapaapotkun vasemmalta laidalta, kun Jesse Ahosta rikottiin. Ahonen lähetti keskityksen maalille, jossa parin pompun jälkeen Patrick Aaltonen pääsi avopaikasta tälläämään, mutta laukaus viuhui yli maalin.

Hyvä tekopaikka avautui myös Gnistan-kapteeni Tuomas Mustoselle 13. minuutilla, mutta Herculesin maalivahti Aleksanteri Patronen otti tärkeän torjunnan.

Kotijoukkueen vahva ote palkittiin 15. minuutilla. Erittäin pirteästi vasemmalla laidalla pelannut laitapuolustaja Ilmari Hieta murtautui boksiin sisään ja antoi millintarkan syötön takatolpalle, josta Gullit Zolamesolla oli helppo työ siirtää pallo maaliin. Kotiyleisö sai aihetta tuulettaa.

Pitkään kotijoukkue ei ehtinyt nauttia hyvänolontunteesta, kun Hercules sai loistavan sauman nousta tasoihin. Gnistan-toppari Pauli Kuusijärvi joutui rikkomaan 18. minuutilla boksin sisällä Juuso Pernua. Erotuomari Juuso Vuorinen vihelsi rikkeen, ja pallo vietiin pilkulle.

Sami Karjalainen asettui laukomaan rangaistuspotkua. Karjalaisen laukaus suuntautui vasempaan alakulmaan, mutta Gnistan-vahti Aatu Hakala venyi upeaan torjuntaan ja sai kotiyleisöltä raikuvat aplodit.

Ensimmäinen puoliaika oli hienoisesti Gnistanin hallintaa. Ottelun tärkeys näkyi molemmilla joukkueilla pienenä hermostuneisuutena.

Toinen puoliaika alkoi ensimmäisen puoliajan tapaan Gnistanin vahvalla hallinnalla. Gnistanin vasemalla laidalla pelanneet Hieta ja Ahonen olivat hyökkäys toisensa jälkeen uhka Herculesin puolustukselle. Ahonen petasi hyvän tekopaikan avausmaalin tehneelle Zolamesolle 16 rajan tuntumaan, mutta Zolameson laukaus meni hieman yli maalin.

Gnistan-huudot raikuivat entistä kovempaa toisen puoliajan edetessä. Gnistan hallitsi kenttätapahtumia vahvasti, mutta Hercules sinnitteli pelissä mukana ja pyrki hyödyntämään positiiviset tilanteenvaihdot nopeasti.

Kotiyleisö huokaisi helpotuksesta reilun tunnin kohdalla. Rangaistuspotkun missannut Karjalainen keskitti vasemmalta laidalta, ja Juuso Pernu viimeisteli pallon varmasti maaliin. Herculesin harmiksi tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi.

Gnistanille avautui useampi huippupaikka toisen puoliajan kääntyessä yli puolivälin. Aleksander Akbar pääsi useampaan otteeseen yrittämään maalintekoa, mutta Hercules-vahti Patronen otti tärkeitä torjuntoja, ja loput hoiti Hercules-puolustus. Hercules tuntui putoavan kyydistä, kun kotijoukkue vyöryi kohti Hercules-maalia. Gnistanin viimeistely kuitenkin ontui.

Katsomossa kotiyleisö pelkäsi maalipaikkojen tuhlailun vielä kostautuvan. Lopulta Herculesin kiri jäi melko vaisuksi. Gnistan hallitsi johtoasemassa hermonsa ja puolusti fiksusti. Lisäaikaa pelattiin lopulta kuusi minuuttia. Kotiyleisö laski sekunteja katsomossa, kun historiallinen mestaruus odotti tulemistaan.

Hercules sai vielä lisäajalle vapaapotkun hyvältä etäisyydeltä. Karjalainen lähetti pallon keskustaan, mutta upean pelin Gnistanin maalinsuulla pelannut Aatu Hakala nappasi syliinsä Hercules-pelaajan puskun. Hercules sai vielä viimeisillä sekunneilla kulmapotkun, johon nousi mukaan myös maalivahti Patronen. Gnistan kuitenkin selvitti tilanteen.

Lopulta erotuomari Juuso Vuorinen vihelsi ottelun päättyneeksi ja juhlat olivat valmiina alkamaan. IF Gnistan kruunattiin historian ensimmäiseksi Kakkosen Suomen Cupin mestariksi. Ottelun päätteeksi palkittiin myös Kakkosen Cupin paras maalintekijä, joka oli Herculesin Sami Karjalainen. Finaalin parhaaksi pelaajaksi valittiin rangaistuspotkun torjunut Gnistan-maalivahti Aatu Hakala.

Gnistan pokkasi mestaruudesta 5000 euron palkintorahan. Hopealle yltänyt JS Hercules pokkasi toisesta sijastaan tuhat euroa.