Suomen Cupin erillismääräykset / Finlands Cups särskilda bestämmelser

MIESTEN RESPECT SUOMEN CUPIN ERILLISMÄÄRÄYKSET 2018

1 § Soveltamisala

Määräykset koskevat miesten Respect Suomen Cupia (jäljempänä Cup).

2 § Kiertopalkinto

Cupin voittanut joukkue saa haltuunsa Suomen Cupin kiertopalkinnon. Joukkueen on palautettava kiertopalkinto Suomen Palloliittoon samana vuonna 31.12. mennessä.

3 § Osallistumisoikeus

Cupiin voivat osallistua Palloliiton jäsenseurojen aikuisten joukkueet, jotka osallistuvat liiton tai piirien viralliseen kilpailutoimintaan, ei kuitenkaan JKKI-joukkueet.

4 § Ilmoittautuminen ja oikeudet sekä velvollisuudet

Ilmoittautuessaan Cupiin seura hyväksyy samalla seuraavaa:

  • Palloliitolla on oikeus lohkovaiheesta lähtien määrätä, millä palloilla ottelut on pelattava.
  • Suomen Palloliitto omistaa kaikki oikeudet liittyen Respect Suomen Cupin finaaliin.
  • Cupin finaalissa joukkueet ovat velvoitettuja käyttämään Respect Suomen Cupin finaalin hihamerkkiä pelipaidoissaan. Suomen Palloliitto vastaa hihamerkkien tekokustannuksista ja seurat kiinnityskustannuksesta paitoihin.

Ennen lohkovaihetta sovitaan joukkueiden kanssa TV-oikeuksista ja muista vastaavista taloudellisista oikeuksista.

5 § Pelioikeus

Pelaaja voi pelata vain yhdessä seurassa ja joukkueessa Cupissa. Pelaajan katsotaan pelanneen ottelussa, jos hän on pelannut osankin siitä. Edellisestä poiketen pelaaja voi kuitenkin alkukierrosten jälkeen vaihtaa seuraa tai seuran sisällä joukkuetta ja pelata lohkovaiheessa ja sen jälkeen toisessa joukkueessa Cupia. Lohkovaiheesta lähtien voi pelata vain yhdessä joukkueessa Cupia.

6 § Vastalauseet

Vastalauseet on tehtävä kilpailumääräysten mukaisesti.

Koska cupkilpailun pelirytmi edellyttää tulosten nopeata varmistumista, niin kilpailumääräyksistä poiketen vastalause on aina tehtävä 24 tunnin kuluessa ottelun päättymisestä. Samoin vastine on annettava 24 tunnin kuluessa vastinepyynnön tiedoksisaannista. Liiton toimiston tekemästä päätöksestä ei voi valittaa vastalauselautakunnalle.

7 § Peliformaatti

Kilpailu koostuu neljästä eri vaiheesta, joista jokaiselle on määritelty erilaisia kilpailutapaan liittyviä määräyksiä ja sääntöjä. Alkukierrokset pelataan elo-lokakuussa, lohkovaihe tammi-maaliskuussa, ja pudotuspelivaiheet maalis-huhtikuussa. Finaali pelataan syyskuussa, jolloin seuraavan kauden Suomen Cupin alkukierrokset ovat jo käynnissä.

7.1. Cupin alkukierrokset

Alkukierroksilla pelaavat Kakkosen ja sitä alemman tason joukkueet, cup – järjestelmää käyttäen. Ottelut arvotaan alueellisista arvontakoreista, joihin joukkueet on jaettu, kun joukkueita on jäljellä yli 16. Korien muodostamisessa huomioidaan soveltuvin osin maantiede, SPL:n piirien rajat sekä riittävä määrä joukkueita kuhunkin koriin. Siitä kierroksesta lähtien, kun joukkueita on 16, arvonta suoritetaan valtakunnallisesti, ilman alueellista korijakoa.

Kotietu

Kun joukkueita on jäljellä yli 16, alempisarjalainen saa aina kotiedun. Tästä eteenpäin arvonta määrittelee kotijoukkueen. Nelonen ja sitä alemmat sarjat rinnastetaan saman tasoisiksi. 

Pelitapa

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee seuraavalle kierrokselle.

Alkukierroksen otteluita pelataan, kunnes sen neljä parasta joukkuetta ovat selvillä. Nämä neljä joukkuetta saavat paikan tammikuussa alkavassa lohkopelivaiheessa.

Alkukierroksilla pelaavat joukkueet ovat velvoitettuja pelaamaan otteluita tarvittaessa marraskuun ensimmäiseen sunnuntaihin asti (viimeinen virallinen varapäivä), mikäli pelipäivien asettelussa on ilmennyt ongelmia varsinaisessa suunnitellussa/ilmoitetussa aikataulussa pysymisessä.

Mikäli kotijoukkue ei voi järjestää ottelupaikkaa, ottelu voidaan pelata vierasjoukkueen järjestämänä. Tällöin kotijoukkueeksi arvottu seura vastaa kuitenkin kenttävuokrasta ja erotuomaripalkkioista sekä vierasjoukkueeksi arvottu seura omista matkakustannuksistaan.

Mikäli pelipäivän ja/tai pelipaikan sopimisessa ilmenee vaikeuksia, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta ja pelipaikka.

Palloliitolla on oikeus määrätä peli pelattavaksi puolueettomalla kentällä Cupin jokaisessa pelivaiheessa, kun olosuhde- ja /tai kilpailuteknistä esteistä johtuen pelin järjestäminen kotijoukkueen haluamalla kentällä ei ole mahdollista.

7.2. Lohkopelivaihe

Joukkueet ja lohkot:

Lohkopelivaiheeseen valikoituvat joukkueet seuraavasti:

Kauden 2017 Veikkausliigajoukkueet (12), Ykkösen joukkueet (10), Ykkösen nousukarsintajoukkueet (4) ja cupin alkukierroksilta neljä (4) joukkuetta, eli yhteensä 30 joukkuetta.

Lohkopelivaihe pelataan tammi-maaliskuun aikana (tarkempi aika määritelty aina kausittain kilpailun kilpailuselosteessa). Lohkopelivaiheen 30 joukkuetta jaetaan Palloliiton kilpailuvaliokunnan päätöksellä viiteen alueelliseen lohkoon, eli kuusi joukkuetta/lohko seuraavin yleisperiaattein:

Veikkausliigajoukkueet 3-3-2-2-2 (vähintään kaksi ja enintään kolme Liigajoukkuetta/lohko)

Ykkösen joukkueet 2-2-2-2-2 (vähintään yksi ja enintään kaksi Ykkösen joukkuetta/lohko)

Ykkösen nousukarsintajoukkueet ja Cupin alkukierroksilta jatkoon päässeet 1-1-2-2-2 (enintään kaksi joukkuetta/ lohko)

Lohkopelivaiheessa voi pelata enintään kaksi joukkuetta yhdestä seurasta.

Ranking

Sijoitusranking muodostuu perustuen edelliskauden menestykseen sarjassa ja alkukarsintojen perusteella seuraavasti:

Liigajoukkueet 1.-12.

Ykkösen joukkueet 13.–22.

Ykköseen nousseet kaksi joukkuetta 23.–24. *

Ykkösen nousukarsinnan hävinneet joukkueet 25.–26. *

Cupin alkukierrosten neljä joukkuetta 27.–30. **

* vertailussa sarjassa saadut pisteet, maaliero, tehdyt maalit.

** Paremmuus joukkueiden kesken ratkaistaan vertailussa, jossa parempi on aina pudottanut ylemmällä tasolla pelaavan joukkueen edellisellä kierroksella. Vertailua jatketaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jos tällä systeemillä ei joukkueiden välille saada rankingjärjestystä, se arvotaan.

Täydennysmenettely

Täydennysmenettelyn toteutus tapahtuu seuraavasti:

Mikäli on tarvetta tehdä täydennystä johonkin lohkoon, mahdollisen yksittäisen joukkueen poisjäännin takia, alustavia lohkojakoja voidaan muuttaa, kuitenkin lohkojaon yleisperiaatteita huomioiden, viimeistään viikko ennen lohkovaiheen ensimmäisen pelattavan ottelun alkamista.

Mikäli lohkoon tehdään täydennys ja/tai muutos ennen lohkopelivaiheen alkua, lohkon sisäinen ranking tarkistetaan aina uudelleen, ja otteluohjelmaa korjataan tarvittaessa mahdollisen muutoksen mukaisesti valmiiseen ottelukaavioon.

Mahdollinen täydennys aina tehdään syksyn alkukierrosten perusteella, jossa paremmuus joukkueiden kesken ratkaistaan vertailussa, jossa parempi on aina pudottanut ylemmällä tasolla pelaavan joukkueen edellisellä kierroksella. Vertailua jatketaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jos tällä systeemillä ei joukkueiden välille saada rankingjärjestystä, se arvotaan.

Mikäli täydennystä ei tehdä, ja lohko on yhden joukkueen vajaa, otteluohjelma määritellään normirankingin mukaisesti valmiiseen ohjelmakaavioon, ja pois jääneen joukkueen pelit poistetaan ohjelmasta. Esimerkiksi
jos pois jäänyt joukkue on esimerkiksi lohkon joukkue #3, kaaviosta poistetaan joukkueen #3 ottelut, eli jäljelle jääneitä joukkueita ei numeroida uudelleen välille 1.-5.

Pelitapa

Lohkossa pelataan yksinkertainen sarja (viisi ottelua) niin, että edellisvuoden sijoitusrankingin mukaan, kolmella parhaalla seuralla kussakin lohkossa kullakin on kolme kotiottelua, ja muilla kaksi.

Palloliitolla on täysi oikeus asetella pelejä myös toiseen järjestykseen, jos/kun seurojen myöhään solmimat farmisopimukset aiheuttavat pelijärjestyksen, jossa farmijoukkueiden kohtaaminen tapahtuisi  liian myöhäisessä vaiheessa kilpailua.

Pelikaavio:

Kierros 1

2.

-

4.

 

3.

-

5.

 

1.

-

6.

       

Kierros 2

6.

-

2.

 

3.

-

1.

 

5.

-

4.

       

Kierros 3

1.

-

5.

 

2.

-

3.

 

4.

-

6.

       

Kierros 4

4.

-

1.

 

2.

-

5.

 

6.

-

3.

       

Kierros 5

1.

-

2.

 

3.

-

4.

 

5.

-

6.

Lohkopelivaiheessa pelataan sarjamuotoisesti, ja peliaika on 2 x 45 minuuttia. Voitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja häviöstä nolla pistettä.

Otteluohjelma/seitsemän pelipäivää/viisi peliä

Joukkueet on numeroitu 1-6. perustuen lohkon sisäiseen ranking-järjestykseen, jossa parhaalla ranking-kertoimella oleva joukkue on numero 1, ja toiseksi paras on numero 2 jne.

Pelipäivällä tarkoitetaan ajankohtaa, joka muodostaa kierroksen otteluille runkopäivät. Kyseessä on viikonlopun ympärille tehty ajankohta, joka käsittää viikonpäivät perjantai, lauantai, sunnuntai ja maanantai. Pelipäivät on aina määritelty ilmoittautumisen yhteydessä julkaistavassa virallisessa kilpailuselosteessa. Ottelun siirtäminen määriteltyjen pelipäivien ulkopuolelle voidaan hyväksyä anomuksesta, jos siihen on painavia syitä.

Lohkopelivaiheen viidelle kierrokselle varataan peliaikaa seitsemän pelipäivää, joista viimeinen pelipäivä on kaikille sama ja pakollinen lohkopelivaiheen päättävä viimeinen 7. pelipäivä. Lohkovaiheen viimeisen pelin ajankohdasta sovitaan pelaavien joukkueiden kesken, ja mikäli seurat eivät pääse yksimielisyyteen pelin pelaamisesta, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta.  

Muiden neljän kierroksen pelaamiseen tehdään viitteellinen ohjelma ja seurat saavat vapaasti neuvotella em. neljän pelin pelaamisesta ilmoitetun kuuden pelipäivän aikana, kuitenkin niin, että

  1. yhden pelipäivän aikana saa pelata enintään yhden pelin
  2. kilpailu tulee aloittaa viimeistään 2. pelipäivänä

Mikäli seurat eivät pääse yksimielisyyteen jonkin pelin pelaamisesta, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta.  

Lopullisen lohkovaiheen ohjelman vahvistaa aina kilpailun hallinto.

Olosuhdemääräykset
Olosuhdevaatimukset on määritelty erillisissä olosuhdemääräyksissä.

Mikäli kotijoukkue ei voi järjestää ottelupaikkaa, ottelu voidaan pelata vierasjoukkueen järjestämänä. Tällöin kotijoukkueeksi arvottu seura vastaa kuitenkin kenttävuokrasta ja erotuomaripalkkioista sekä vierasjoukkueeksi arvottu seura omista matkakustannuksistaan.

Puolivälieräkarsintavaiheen pelit luokitellaan olosuhdevaatimusten osalta lohkovaiheen pelien vaatimustasolle.

Lohkopelivaiheesta eteenpäin

Lohkojen voittajat etenevät suoraan puolivälieriin (5 joukkuetta). Jokaisesta lohkosta 2. sijoittuneet ja paras 3. sijoittunut joukkue (6 joukkuetta) etenevät puolivälieräkarsintaan. Paremmuus määritellään lohkossa saatujen suhteellisten pisteiden, maalieron, tehtyjen maalien perusteella.

7.3. Puolivälieräkarsinta

Pelitapa

Puolivälieräkarsinnan kuusi joukkuetta asetellaan kaikki samaan arvontakoriin, josta joukkueet arvotaan yksiosaiseen otteluun, jonka voittaja etenee puolivälieriin.

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee puolivälieriin.

Mikäli puolivälieräkarsinnassa on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 

7.4. Pudotuspelivaihe

Puolivälierät

Puolivälierien kahdeksan joukkuetta asetellaan kaikki samaan arvontakoriin, josta joukkueet arvotaan yksiosaiseen otteluun, jonka voittaja etenee välieriin.

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Mikäli puolivälierässä on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 

Välierät

Välierän neljä joukkuetta asetellaan kaikki samaan arvontakoriin, josta joukkueet arvotaan yksiosaiseen otteluun, jonka voittaja etenee finaaliin.

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Palloliitto varaa itselleen oikeuden määritellä välierien ottelustadionit ja tarkat alkamisajat.

Finaali

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

8 § Vaihto-oikeus

Cupissa joukkueella on oikeus kolmeen (3) pelaajavaihtoon alkukierroksista lähtien. Tästä poiketen, mikäli joukkue on jo tehnyt 3 vaihtoa varsinaisen peliajan puitteissa, on sillä oikeus tehdä neljäs vaihto jatko-ottelussa.

9 § Talous

Alkukierroksilla joukkueet vastaavat omista kustannuksistaan, paitsi jos toinen osapuoli on piirisarjan joukkue. Tällaisessa tapauksessa noudatetaan seuraavaa sääntöä:

Otteluiden talous jaetaan tasan joukkueiden kesken paikallispeleissä, joissa joukkueiden etäisyys toisistaan on alle 70 km. Yhteiseen talouteen kuuluvia menoja ovat kenttävuokra, erotuomarikulut, järjestysmieskulut, yhteisesti sovitut mainoskulut ja vierailijan matkakulut 1 euroa/km/joukkue. Yhteiseen talouteen kuuluvia tuloja ovat yleisötulot.

Lohko- ja pudotuspelivaiheen kustannusten jakamisesta ja muusta taloudesta määrätään myöhemmin erillisessä liitteessä, jonka liittohallitus vahvistaa erikseen ennen lohkovaiheen alkua.

10 § Maksut

Osallistumismaksut sekä luovutus- ja keskeyttämismaksut vahvistetaan vuosittain erikseen.

11 § Muut määräykset

Cupissa ovat voimassa muutkin Suomen Palloliiton säännöt ja määräykset soveltuvin osin. 

 

* * *

RESPECT FINSKA CUPENS SÄRSKILDA BESTÄMMELSER 2018
 

1 § Tillämpningsområden

Herrarnas Respect Finska Cupen berörs av dessa bestämmelser (senare Cup).

2 § Vandringspris

Vinnaren av Cupen får till sitt förfogande Finlands Cupens vandringspris. Laget skall returnera vandringspriset till Finlands Bollförbund senast 31.12. samma år.

3 § Deltagarrätt

I Cupen kan delta alla Bollförbundets medlemsföreningars vuxenlag, vilka deltar i förbundets eller distriktets officiella tävlingsverksamhet, dock icke Oldboyslag.

4 § Anmälan och rättigheter samt skyldigheter

Genom att anmäla sig till Cupen godkänner föreningen samtidigt följande:

  • Fr.o.m. gruppspelet har Bollförbundet rätt att bestämma med vilken matchboll matcherna spelas
  • Finlands Bollförbund äger alla rättigheter gällande Respect Finska Cupens final.
  • I Cupfinalen är lagen skyldiga att använda Respect Finska Cupens finalmärke på speltröjorna. Finlandsbollförbund ansvarar för märkets tillverkningskostnader och föreningarna för kostnaden att sätta fast märket på tröjorna.

Före gruppspelet bestäms TV-rättigheter tillsammans med lagen och om andra motsvarande ekonomiska rättigheter.

5 § Spelrätt

Spelaren kan endast spela i en förening och i ett lag i Cupen. Spelaren anses ha deltagit i matchen om spelaren har spelat en del av den. Undantag från detta är att spelare kan byta förening eller lag inom föreningen och spela i gruppspelet och därefter i andra laget. Fr.o.m. gruppspelet kan man bara spela i ett lag i Cupen.

6 § Protester

Protester skall göras enligt tävlingsbestämmelserna.

Eftersom cuptävlingens spelrytm kräver snabbt fastställande av resultaten, med undantag från tävlingsbestämmelserna, skall protesten göras inom 24 timmar efter match. På samma sätt skall bemötandet ges inom 24 timmar från det att bemötandet begärts. Beslut taget av förbundets kanslis kan inte överklagas till besvärsutskottet.

7 § Spelformat

Tävlingen består av fyra olika skeden, varav till varje skede har definierats olika regler och bestämmelser. Grundomgångarna spelas augusti - oktober, gruppspelet i januari-mars, och utslagsskedet i mars-april. Finalen spelas i september, medan följande säsongs Finska Cups grundomgångar redan är igång.

7.1 Cupens Grundomgångar

I grundomgångarna, som spelas i cup-format, deltar lag från Tvåan och lägre nivåer. Matcherna lottas regionvis ur lottningskorgar, i vilken lagen är indelade, när det är fler än 16 lag kvar. Vid indelning i korgarna beaktas i tillämpliga delar geografin, FBF:s distriktsgränser samt tillräckligt antal lag i varje korg. Fr.o.m. den omgången då 16 lag är kvar är lottningen nationellt utan regional korgindelning.

Hemmafavör

När mera än 16 lag är kvar får laget på den lägre nivån alltid hemmafavör. Efter det bestäms hemmalaget genom lottning. Fyran och lägre serier jämställs med varandra, dvs. räknas som samma nivå.  

Spelsätt

Speltiden är 2 x 45 minuter. Om matchen slutar oavgjord följer 2 x 15 minuters förlängning. Om ett lag gör fler mål än det andra i förlängningen är detta lag vinnare av matchen. Om även förlängningen sluta lika följer straffsparkstävling. Vinnande lag avancerar till följande omgång.

Grundomgångarna spelas så länge att fyra lag återstår. Dessa fyra lag får plats i gruppspelskedet som börjar i januari.

De lag som spelar i grundomgångarna är skyldiga att spela matcher, om så behövs, tills den första söndagen i november (senaste officiella reservdag), om det uppkommit problem med bestämmandet av matchdagar enligt den egentliga planeringen/hålla sig till meddelade tidtabell.

Om inte hemmalaget kan ordna matchplan kan matchen arrangeras av bortalaget. I dessa fall står ändå den förening som lottats som hemmalag för planhyra och domararvoden samt den förening som lottats som bortalag för sina egna resekostnader.

Om det är problem vid bestämmande av speldag och/eller spelplats har bollförbundet rätt att bestämma när och var matchen skall spelas.

Bollförbundet har rätt att bestämma att matchen skall spelas på neutral plan under varje spelskede i cupen, då anläggnings- och / eller tävlingstekniska hinder omöjliggör att matchen skall ordnas på den av hemmalaget önskad planen.

7.2. Gruppspels

Lag och grupper:

Till gruppspelet kvalificerar sig lagen enligt följande:

Från säsongen 2017: Veikkausliiga lagen (12), Ettans lag (10), Ettans kvallag (4) och från cupens grundomgångar fyra (4) lag, dvs. tillsammans 30 lag.

Gruppspelet spelas i januari-mars (exaktare tider bestäms alltid säsongsvis i tävlingsinfo). De 30 lag som är med i gruppspelet indelas efter beslut av Bollförbundets tävlingsutskott in i fem regionala grupper, dvs sex lag per grupp efter allmänna principerna:

Veikkausliigalagen 3-3-2-2-2 (minst två och högst tre ligalag/zon)

Ettans lag 2-2-2-2-2 (minst ett och högst Ettans lag/zon)

Ettans kvallag och lagen från grundomgångarna 1-1-2-2-2 (högst två lag/zon)

I gruppspelet kan delta högst två lag från samma förening.

Ranking

Placeringsrankingen baseras på framgången i föregående säsongs serie och på basen av grundomgångarna enligt följande:

Ligalagen 1.-12.

Ettans lag 13.–22.

Till Ettan avancerade två lag 23.–24. *

Förlorarna i Ettans kval 25.–26. *

Fyra lag från cupens grundomgångar 27.–30. **

* jämförelse erhållna poäng, målskillnad, gjorda mål i serien.

** Det lag som i tidigare omgången vunnit över ett lag på högre nivå rangordnas bäst. Jämförelsen görs så långt som möjligt för att få fram rangordningen. Om man genom detta system inte får fram rangordning mellan lagen lottas denna.

Kompletteringsförfarande 

Gruppspelet kompletteras enligt följande:

Om det finns behov att komplettera en grupp, pga. att ett lag lämnar bort, kan preliminära gruppindelningar ändras senast en vecka före gruppspelets första match, dock skall allmänna principen för indelning av grupperna beaktas.

Om gruppen kompletteras och/eller ändras före gruppspelet börjat, kontrolleras alltid den inre rankingen i gruppen och ändringar görs i matchprogrammet om behov finns enligt det färdiga matchschemat.

Eventuell komplettering gös alltid på basis av grundomgångarna där det lag som i tidigare omgången vunnit över ett lag på högre nivå rangordnas bäst. Jämförelsen görs så långt som möjligt för att få fram rangordningen. Om man genom detta system inte får fram rangordning mellan lagen lottas denna.

Om kompletteringen inte görs och gruppen spelas som ofulltalig, bestäms matchprogrammet enligt normala rankingen och matcherna för det lag som lämnat bort tas bort ur programmet. T.ex. om laget som lämnat bort är gruppens #3, så tas matcherna för lag #3 bort ur schemat, dvs. resterande lag numreras inte på nytt i ordningen 1.-5.

Spelsätt

I grupperna spelas en enkel serie (fem matcher för varje lag) så att det lag som enligt föregående års placeringsranking är bland de tre bästa i varje grupp får tre hemmamatcher och övriga får två hemmamatcher.

Bollförbundet har rätt att bestämma att matcherna spelas i en annan ordning, om/när föreningarna har sent ingått farmavtal och detta betyder att farmavtalslagen möter varandra i ett för sent skede i tävlingen.

Spelschema:

Omgång  1

2.

-

4.

 

3.

-

5.

 

1.

-

6.

       

Omgång  2

6.

-

2.

 

3.

-

1.

 

5.

-

4.

       

Omgång  3

1.

-

5.

 

2.

-

3.

 

4.

-

6.

       

Omgång  4

4.

-

1.

 

2.

-

5.

 

6.

-

3.

       

Omgång  5

1.

-

2.

 

3.

-

4.

 

5.

-

6.

Gruppspelet spelas i serieform och speltiden är 2 x 45 min. För vinst får man tre poäng, oavgjort en poäng och noll poäng för förlust.

Matchprogram/sju dagar/fem matcher

Lagen är numrerade 1-6, baserat på lagens ranking inom gruppen. Bäst rankade laget har nr 1, näst bäst nr 2 osv.

Med speldag anses tidpunkt som bildar grund dagar för omgångens matcher. Det är frågan om tidsperiod runt helgen vilket inkluderar veckodagarna fredag, lördag, söndag och måndag. Speldagarna är alltid bestämda i officiella tävlings-info som publicerats i samband med anmälan. Flyttande av match utanför bestämda speldagar kan godkännas om det finns vägande skäl.

För gruppspelets fem omgångar reserveras sju speldagar, varav den sista är samma för alla och den sista omgångens speldag. Tidpunkten för gruppspelets sista match bestäms gemensamt mellan gruppens lag, om föreningarna inte kommer överens om speldag har Bollförbundet rätt att bestämma matchdag.        

För de fyra övriga omgångarna görs ett vägledande program och föreningarna får fritt förhandla om spelande av tidigare nämnda fyra matcher under de sex meddelande speldagarna, dock så att:

  1. under en speldag får högst en match spelas
  2. tävlingen skall påbörjas senast på andra speldagen

Om föreningarna inte kommer överens om speldag har Bollförbundet rätt att bestämma matchdag.

Gruppspelets slutgiltiga program fastställs alltid av tävlingens arrangör.

Planbestämmelser      

Krav på planerna är bestämda i skilda planbestämmelser. Om inte hemmalaget kan ordna matchplan kan matchen arrangeras av bortalaget. I dessa fall står ändå den förening som lottats som hemmalag för planhyra och domararvoden samt den förening som lottats som bortalag för sina egna resekostnader.

Matcherna i kvartsfinalskvalskedet klassificeras för planbestämmelsernas del på samma nivå som i gruppspelet.

Efter gruppspelet

Gruppsegrarna avancerar direkt till kvartsfinalerna (5 lag). Varje grupps tvåa samt bästa 3 placerat lag (6 lag) till kvartsfinalskval. Rangordningen bestäms av erhållna relativa poäng, målskillnad, gjorda mål i gruppen.

7.3. Kvartsfinalskval

Spelsätt

Alla sex kvartsfinalskvalslagen placeras i samma lottningskorg, varifrån lagen lottas till en utslagsmatch vilkens vinnare avancerar till kvartsfinal.

Speltiden är 2 x 45 minuter. Om matchen slutar oavgjord följer 2 x 15 minuters förlängning. Om ett lag gör fler mål än det andra i förlängningen är detta lag vinnare av matchen. Om även förlängningen sluta lika följer straffsparkstävling. Vinnande lag avancerar till kvartsfinal.

Om lag som ingått farmavtal eller samarbetsföreningsavtal med varandra eller två lag från samma förening är kvar i kvartsfinalskvalskedet placeras de att spela mot varandra utan egentlig lottning, endast hemmalag lottas.

7.4. Utslagsskede   

Kvartsfinal

Kvartsfinalernas åtta lag placeras i samma lottningskorg, varifrån lagen lottas till en utslagsmatch vilkens vinnare avancerar till semifinal.

Speltiden är 2 x 45 minuter. Om matchen slutar oavgjord följer 2 x 15 minuters förlängning. Om ett lag gör fler mål än det andra i förlängningen är detta lag vinnare av matchen. Om även förlängningen sluta lika följer straffsparkstävling.

Om lag som ingått farmavtal eller samarbetsföreningsavtal med varandra eller två lag från samma förening är kvar i kvartsfinalskedet placeras de att spela mot varandra utan egentlig lottning, endast hemmalag lottas.

Semifinal

Semifinalernas fyra lag placeras i samma lottningskorg, varifrån lagen lottas till en utslagsmatch vilkens vinnare avancerar till final.

Speltiden är 2 x 45 minuter. Om matchen slutar oavgjord följer 2 x 15 minuters förlängning. Om ett lag gör fler mål än det andra i förlängningen är detta lag vinnare av matchen. Om även förlängningen sluta lika följer straffsparkstävling.

Bollförbundet förbehåller sig rätten att bestämma semifinalernas matchstadion och exakta matchdatum och starttid.

Final

Speltiden är 2 x 45 minuter. Om matchen slutar oavgjord följer 2 x 15 minuters förlängning. Om ett lag gör fler mål än det andra i förlängningen är detta lag vinnare av matchen. Om även förlängningen sluta lika följer straffsparkstävling.

8 § Spelarbyten

I Cupen har laget rätt till tre (3) spelarbyten fr.o.m. grundomgångarna. Undantaget från detta får laget om det redan gjort alla 3 byten under egentlig matchtid, göra ett fjärde byte under förlängningen.

9 § Ekonomi

Under grundomgångarna ansvarar lagen för sina egna kostnader, med undantag av fall, där någondera av lagen spelar på distriktsnivå. I dylika fall följs följande regel:

Matchens ekonomi fördelas jämnt i ”lokalderbyn”, där distansen mellan lagens hemort är mindre än 70 km. I den gemensamma ekonomin räknas kostnader för planhyra, domarkostnader, ordningsmän, tillsammans överenskomna reklamkostnader samt det gästande lagets resekostnader enligt 1€/km/laget. Som gemensamma intäkter räknas biljettintäkterna.

Delande av kostnader och om ekonomin i grupp- och utslagsskedet bestäms senare i skilt bilaga, vilken förbundsstyrelsen bekräftar skilt före gruppspelet börjar.

10 § Avgifter

Deltagaravgifterna samt avgiften för walk-over och avgifter för att avbryta tävlingen beslutas årligen skilt.

11 § Övriga bestämmelser

I Cupen är även övriga av Finlands Bollförbunds regler och bestämmelser ikraft i tillämpade delar.