Jalkapallon erillismääräykset

Nämä ovat SPL Länsi-Suomen jalkapallon piirisarjojen erillismääräykset. Ne koskevat erikseen mainituilta osilta myös piirin sisäisiä karsintoja alueellisiin sarjoihin.
Lisää sääntöjä löytyvät alla olevien linkkien kautta.
Palloliiton kilpailutoiminnan säännöt ja määräykset
Palloliiton Kaikki Pelaa -säännöt
Etelä-Länsi Liiga ja Alueliiga löytyvät omilta sivuiltaan.
Aluesarjat (N3, P20II, P17II, T18II) ovat SPL Tampereen piirin vastuulla. Kyseisten sarjojen säännöt löytyvät Tampereen piirin sääntösivulta.

1. MÄÄRÄYSTEN SISÄLTÖ

SPL Länsi-Suomen piirin sarjoissa noudatetaan SPL:n kilpailumääräyksiä, paitsi niiltä kohdin kuin allaolevissa erillismääräyksissä tai sarjojen pelaamistavoissa toisin sanotaan. Sarjamanuaaleissa on tarkennuksia aikuisten sarjojen sääntöihin ja ohjeita otteluiden järjestämiseen. Piirillä on oma sarjamanuaali Kolmoseen ja Neloseen sekä yleinen aikuisten sarjoja koskeva manuaali muihin aikuisten sarjoihin.
Katso myös erilliset sääntösivut 8v8-sarjojen säännöistä.
Tiivistelmä sarjojen pelaajamääristä, maaleista, palloista, kentästä yms. täällä.

2. ILMOITTAUTUMINEN

Piirisarjoihin ilmoittaudutaan TASO-ohjelman kautta. Joukkueet eivät itse ilmoittaudu TASOssa, vaan seura (=TASOn seuratunnuksen haltija) ilmoittaa seurasta sarjoihin osallistuvat joukkueet. Tämä on samalla seuran maksusitoumus sen ilmoittamien joukkueiden aiheuttamien maksujen (sarjamaksu, ottelusiirrot, kenttämaksut, erotuomaripalkkiot, sakot, kurinpito yms.) maksamiseksi.
Joukkueen sarjanimenä täytyy olla P17/T18-sarjoista ylöspäin seuran virallinen nimi/nimilyhenne ja jos samasta seurasta on useampia joukkueita ikäluokassa, niin ne nimetään järjestysnumeroilla ylimmältä sarjatasolta alkaen. P/T15 ja nuoremmissa sekä KKI-sarjoissa (myös naisten 8v8) voi virallisen nimen/nimilyhenteen lisäksi käyttää myös lisänimiä, ei kuitenkaan YJ-joukkueiden nimissä. Samassa ikäluokassa samaa pelitapaa pelaavilla joukkueilla täytyy olla eri sarjanimet (numero, lisänimi), vaikka ne pelaisivatkin eri lohkoissa. 
Nuorten piirisarjoissa yhteisjoukkueelle sallitaan kahden seuran nimen käyttö (esim. RaiFu/MaPS YJ), mutta ei useamman. Ensin mainittuna tulee olla se seura, jonka alaisuudessa joukkue toimii eli jolta piiri esim. laskuttaa sarjamaksut ja erotuomarit. Mikäli yhteisjoukkueita on samassa ikäluokassa maksimimäärä eli kaksi, niin niillä voi olla nimet eri päin, jos seurat ovat sopineet myös vastuunjaosta joukkueiden suhteen samalla tavalla (esim. RaiFu/MaPS YJ P13 Liigassa ja MaPS/RaiFu YJ2 P13 Kakkosessa). Eri sarjatasoilla pelaavien samojen emoseurojen yhteisjoukkueiden nimistä on käytävä ilmi niiden välinen linkki. Edellä mainitut joukkeet eivät voi olla RaiFu YJ ja MaPS YJ tai RaiFu YJ ja MaPS YJ2, koska nimistä ei käy ilmi joukkueiden olevan samojen emoseurojen joukkueita.
Piiri tekee runko-ohjelman sarjoihin. Joukkueet/seurat täyttävät itse kotiotteluidensa tarkat tiedot suoraan Tasoon. Tietoja syötettäessä täytyy olla varma siitä, että kyseinen kenttävuoro on käytettävissä samoin kuin se, että ottelutieto tulee kirjatuksi kentän varausjärjestelmään. Joukkueet saavat edelleen kirjata esteitä Tasoon. Esteet näkyvät ottelutietoja syötettäessä ja on toivottavaa, että kotijoukkue pyrkii välttämään vastustajalle esteellisiä ajankohtia mahdollisuuksien mukaan. Silloin kun vastustajalla on koko runkoviikko esteellinen, niin kotijoukkue voi asetella pelin mihin ajankohtaan tahansa, kunhan vastustajalle ei tule ottelua peräkkäisiin päiviin.
Jos sama joukkue ilmoittautuu useampaan kuin yhteen sarjaan, niin sillä tulee olla riittävästi pelaajia ja taustahenkilöitä aloittamaan kaikkien sarjojensa pelit samaan aikaan.
Saman joukkueen eri sarjoihin tehtyjä ilmoittautumisia käsitellään kaikkia eri joukkueina (samanaikaiset ottelut, pelikiellot).
Jokainen seura/joukkue vastaa omista tiedoistaan TASOssa. Piirin tiedotus lähetetään sähköpostilla TASOsta otettavien listausten mukaan. Jokaisella seuran/joukkueen yhteyshenkilöllä täytyy olla voimassa oleva sähköpostiosoite järjestelmässä.

3. OTTELUPÖYTÄKIRJA

 • Jokaisen P/T12- ja vanhempien sarjojen ottelun molemmat joukkueet täyttävät TASOssa kokoonpanonsa.
 • Miesten Kolmosessa edellytetään LIVE-seurantaa, mutta sitä suositellaan kaikissa sarjoissa. Pöytäkirja on täytettävä viimeistään ottelua seuraavana päivänä kello 12:00 mennessä.
 • P/T11 ja nuorempien sarjoissa käytetään samalla tavalla TASOon kirjattavaa kokoonpanoa.
 • Kokoonpanon vahvistaminen tehdään nykyään aina allekirjoituksen sijaan sähköisellä kuittauksella ennen ottelun alkua. Se kannattaa tehdä vasta ottelupaikalla, kun kaikki pelaajamuutokset on tehty pöytäkirjaan. Alustavan kokoonpanon voi tallentaa ilman vahvistamista jo valmiiksi. Miesten Kolmosessa kokoonpanot on vahvistettava viimeistään 30min ennen ottelun alkua.
 • Kaikissa P/T12 ja vanhempien sarjoissa kotijoukkue kirjaa molempien joukkueiden merkinnät (maalit, varoitukset, ulosajot) TASOn sähköiseen ottelupöytäkirjaan.
 • Ottelun jälkeen molempien joukkueiden edustajien tulee käydä tilastomerkinnät läpi yhdessä erotuomarin kanssa, jotta ne ovat varmasti oikein.
 • Ohjeet, joita sähköisen pöytäkirjan käytössä tulee noudattaa, löytyvät täältä.
 • Mikäli olet epävarma sähköisen ottelupöytäkirjan täyttämisestä, voit tulostaa kentälle mukaan 1 kpl pöytäkirjoja varmuuden vuoksi. Jos sähköisen pöytäkirjan täyttäminen ei onnistu ottelupaikalla, niin on tärkeää, että ottelutapahtumat on kirjattuna, jotta ne voidaan myöhemmin täyttää pöytäkirjaan. Pöytäkirja on mahdollista täyttää myös ottelun jälkeen.

Pikaohjeet:

4. PELIPASSIT

Ilman pelipassia (entinen lisenssi) pelaavat pelaajat ovat edustuskelvottomia ja seuran/joukkueen tulee varmistaa, ettei sen riveissä pelaa tällaisia pelaajia. Pelipassittomista pelaajista lähetetään seuralle sadan (100) euron sakko/pelaaja ja sen lisäksi on hankittava pelipassi. Selvityspyyntö lähetetään aina ensin, mutta mikäli syynä ei ole esim. maksussa ollut viitenumerovirhe, sakko seuraa perässä.

5. NUORTEN PELIOIKEUS

Tämä koskee P/T12-T/P20 sarjoja. P/T11 ja nuorempien sarjoja koskeva sääntökohta löytyy Leikkimaailman-säännöistä.
Kaikissa tämän kohdan tapauksissa edellytetään, että vähintään alemmalla sarjatasolla pelaava joukkue pelaa piirisarjassa. Yhteisjoukkue rinnastetaan näissä sääntökohdissa oman seuran joukkueeksi.
Nuori pelaaja voi pelata oman seuransa saman ikäluokan ylemmällä sarjatasolla pelaavassa joukkueessa pelatun virallisen ottelun jälkeen seuraavana päivänä alemmalla sarjatasolla pelaavan joukkueen ottelussa ja seuraavana päivänä ylemmän sarjatason joukkueessa alemmalla sarjatasolla pelatun ottelun jälkeen. Ylemmällä sarjatasolla pelaavista joukkueista voi kuitenkin siirtyä alempaan joukkueeseen yhteensä enintään NELJÄ* kyseisten joukkueiden viimeisessä virallisessa ottelussa pelannutta pelaajaa, kun alempi pelaa 11v11-sarjaa. Silloin kun alempi joukkue pelaa 8v8-sarjaa**, niin pelaajia voi siirtyä enintään KOLME.
Edellä mainitut siirtymiset joukkueiden välillä ovat mahdollisia koko kauden ajan eli myös siirtoikkunan sulkeuduttua. Pelaajia voi myös siirtää saman seuran sisällä vapaasti ylhäältä alaspäin kevät- ja syyskierroksen välissä.
Jos samalla seuralla on kaksi tai useampi joukkue samalla sarjatasolla piirisarjassa, niin seuran pelaajat eivät voi liikkua näiden joukkueiden välillä. Piiri voi perustellun anomuksen saatuaan myöntää pelaajalle luvan vaihtaa tällaisessa tilanteessa joukkuetta sarjan sisällä. Siirtoa ei ole mahdollista tehdä kevätkierroksella 31.5. jälkeen eikä syyskierroksella 2.9. jälkeen. Anomuksen perusteena ei voi olla joukkueen sarjamenestys. Yksittäiselle pelaajalle voi anoa tällaista lupaa vain kerran kyseisen kalenterivuoden aikana.

*Tarkennus sääntötulkintaan: Jos alemmalla sarjatasolla on kaksi tai useampi peli ennen ylemmän sarjatason seuraavaa ottelua, niin tuosta viimeisestä ylemmän sarjatason ottelusta saa tulla silti vain neljä pelaajaa jokaiseen alemman sarjatason peliin. Ne neljä pelaajaa voivat kuitenkin olla eri pelaajat kahdessa peräkkäisessä alemman sarjatason pelissä. 
**P/T14 ja vanhemmissa 8v8-sarjaa ei lasketa näissä säännöissä alemmaksi sarjatasoksi 11v11-sarjoille. 11v11-sarjatasot ovat osa samaa kilpailua, koska niiden välillä on nousut ja putoamiset. 8v8-sarja on näissä ikäluokissa oma erillinen kilpailu.

6. SK-PELAAJASÄÄNTÖ

SK-pelaaja on pelaaja, joka on ollut rekisteröityneenä suomalaiseen seuraan yhteensä vähintään kolmen vuoden ajan 12 – 21 -vuotiaana.

Miesten Kolmosessa vähintään seitsemän SK-pelaajan on pelattava ottelussa eikä ottelupöytäkirjaan merkittyjen SK-pelaajien kokonaismäärällä ole merkitystä. Jos pelaaja on edustanut seuraansa yhtäjaksoisesti vähintään kolme (3) vuotta ja pelannut kyseisessä joukkueessa sinä aikana sekä lisäksi pelaaja opiskelee Suomessa tai saa säännöllistä toimeentuloa muusta kuin jalkapallon pelaamisesta, katsotaan hänet SK-pelaajaksi Miesten Kolmosessa. Seuran tekemä asiaa koskeva hakemus on käsiteltävä kilpailun järjestäjän toimesta ennen kuin pelaaja saa pelioikeuden. Mikäli pelaaja pelaa ennen hakemuksen käsittelyä, joukkueen katsotaan käyttäneen pelioikeudettomia pelaajia. Tällaisessa tapauksessa asia käsitellään SPL:n kilpailumääräysten 24 §:n mukaisesti. 

7. OTTELUSIIRTO

Ottelusiirrot ovat ns. siirtoviikon jälkeen maksullisia. Siirtävä joukkue hoitaa kenttävuoron vaihdon ja tiedottamisen vastustajalle. Piiri hoitaa asian ilmoittamisen erotuomarille. Luvatto­masta ottelusiirrosta laskutetaan piirin hinnaston mukaan!
Kaikki ottelusiirrot on aina tehtävä ottelusiirtolomakkeella.
Mikäli ottelu on syystä tai toisesta siirrettävä, tulee joukkueiden sopiman uuden ottelupäivän olla ennen sarjainfoon kirjattua sarjan takarajaa. Jos sarjassa ei ole ilmoitettu takarajaa, saa pelin pelata vain poikkeusluvalla otteluohjelmaan merkityn viimeisen ottelun jälkeen pelattavaksi.
Kotijoukkkueen vastuu poikkeuksellisissa tilanteissa:
Kotijoukkueella, joka on ottelutapahtuman järjestäjä, on vastuu informoida riittävän ajoissa vastustajaa ja erotuomareita sekä mahdollista tarkkailijaa esim. sääolosuhteiden takia pelikelvottomasta kentästä. Kotijoukkueen tulee ensin neuvotella ottelun pelaamisesta tai siirtämisestä vastustajan kanssa. Mikäli erotuomari joutuu tulemaan ottelupaikalle toteamaan kentän pelikelvottomaksi tai kotijoukkue ilmoittaa asiasta liian myöhään, tulee kotijoukkueelle maksettavaksi erotuomarin matkakulut.

8. EROTUOMARI

Mikäli erotuomari ei saavu otteluun ovat seurat velvollisia keskenään sopimaan soveliaan henkilön hankkimisesta ottelun erotuomariksi.
Mikäli erotuomari saman kauden aikana syytä ilmoittamatta jättää hoitamatta hänelle määrätyn tehtävän on hänen maksettava ensimmäisestä ja toisesta poisjäännistä piirikokouksen vahvistama maksu ja kolmannesta poisjäännistä joutuu hyllylle yhden vuoden ajaksi. Seurat ovat velvollisia ilmoittamaan erotuomarin poisjäännistä. Piiri perii erotuomarisakot.
Erotuomarin ollessa estynyt saapumaan hänelle määrättyyn tehtävään on hänen itse hoidettava sijainen tehtävään. Piiri ei hoida erotuomarille sijaista.

9. SARJASTA SULKEMISET JA LUOPUMISET

Joukkue suljetaan sarjasta kahden luovutuksen jälkeen, mikäli sarjan pelaamistapojen kohdalla ei muuta ole sanottu. Missään sarjassa ei kuitenkaan saa luovuttaa kumpaakaan joukkueen kahdesta viimeisestä ottelusta. Jos joukkue luovuttaa toisen sen kahdesta viimeisestä ottelusta, niin joukkueen jo pelattujen otteluiden tuloksia ei mitätöidä. Joukkue suljetaan kuitenkin pois kilpailusta ja sen saavuttamat pisteet nollataan. Luovuttaneelta tai sarjasta suljetun joukkueen seuralta peritään piirikokouksen vahvistamat luovutus- ja sarjastasulkemismaksut.
Joukkueen joutuessa luovuttamaan ottelun on siitä ehdottomasti ilmoitettava piiriin ja jos luovuttaminen näyttää ilmeiseltä lähellä tulevaa ottelua on siitä ilmoitettava piirin lisäksi seuraavan ottelun vastustajalle ja erotuomarille. Jos ilmoittamista ei ole suoritettu ja vastustaja saapuu "turhaan" ottelupaikalle on vierailija oikeutettu laskuttamaan aiheutuneet turhaan syntyneet todelliset matkakulut enintään 1eur/km. Erotuomarien mahdolliset matkakulut laskutetaan myös luovuttaneelta joukkueelta.
Kauden alussa pelattavissa ELL- ja AL-karsintavaiheissa sakot määräytyvät kyseisten sarjojen sääntöjen mukaan. Silloin kun ELL-karsinnassa pelataan piirin sisäistä karsintavaihetta, niin ottelun luovutus ei aiheuta seuran joukkueille osallistumiskieltoa ELL-sarjoihin.

10. VASTALAUSE

Vastalauseet pelatusta ottelusta tulee tehdä kirjallisesti piiriin liiton määräysten mukaisesti ja vastalausetta on seurattava kulloinkin piirikokouksen vahvistama vastalausemaksu.
Vastalausemaksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Tällöin vastalusemaksu peritään sääntöjä rikkoneelta osapuolelta.

11. PELIASUMÄÄRÄYKSET

Vieraileva joukkue vaihtaa pelipaitaa, mikäli pelipaidat ovat samankaltaiset, seuraavilla poikkeuksilla: kotijoukkue ei ole ilmoittanut pelipaidan väriä Tasoon tai kotijoukkueen pelipaidan väri on eri kuin Tasossa ja vierailevan joukkueen väri on siellä mainittu. Piirisarjassa hiekkakentillä saa käyttää nk. hiekkahousuja. Sukkien on oltava hiekkahousujen päällä.

12. POIKKEUSLUVAT JA YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET

Piirin yli-ikäisyyssäännöt
Piirin kaksoisedustussäännöt
Piirin farmisopimus
Liiton yhteisjoukkuemääräykset ovat käytössä Länsi-Suomen piirissä P/T12-20-ikäluokkien sarjoissa alla mainituin täsmennyksin. Piirin sarjoissa yhteisjoukkuesopimus on maksuton.
Yhteisjoukkuesopimus on tehtävä ja sopimuslomake toimitettava piiriin aina ennen kyseisen sarjan alkua. Sarjapaikka on sen seuran hallinnassa, jonka alaisuudessa yhteisjoukkue pelaa sarjassa.
Yhteisjoukkuemääräyksissä maksimissaan NELJÄ pelaajaa 11v11-sarjaan, KOLME pelaajaa 8v8-sarjaan saa siirtyä jo seuraavana päivänä ylhäältä alaspäin silloin, kun alempi joukkue pelaa piirin sarjoissa tai alueliigassa.
Tytöt voivat tehdä poikien piirisarjaan erillisen YJ:n, joka ei vaikuta siinä mukana olevien seurojen mahdollisuuksiin tehdä YJ-sopimusta poikajoukkueille samassa ikäluokassa eri seurojen kanssa.
Lomake yhteisjoukkuesopimuksen tekemiseksi Piirisarjaan, Etelä-Länsi -liigaan, Alueliigaan ja Aluesarjaan.
Huom! YJ-sopimus on seurojen välinen sopimus, joten allekirjoitukset sen mukaan omasta seurasta.

Katso myös liiton yhteistyöseuramääräykset.
Piirisarjojen hyväksytyt poikkeusluvat ja yhteistyösopimukset löytyvät täältä.

13. TURVAPAIKANHAKIJAT

Turvapaikanhakijoiden rekisteröinti ja peliokeus.

14. PALKINNOT

P/T14-15 11v11-sarjojen sekä P/T12-13 8v8-sarjojen piirin ylimpien sarjatasojen (=Liiga) syyskierroksen kolme parasta joukkuetta palkitaan mitaleilla (20/joukkue). Voittajajoukkue saa lisäksi pokaalin.

15. SARJANOUSUT JA KARSINTAOTTELUT

Aikuisten sarjoissa sarjanoususta voi kieltäytyä kahden viikon kuluessa sarjan päättymisestä silloin, kun sarjan päätyttyä ei pelata nousukarsintaa. Myöhemmin tapahtuva kieltäytyminen johtaa joukkueen putoamiseen piirin alimmalle sarjatasolle.
Nuorten sarjoissa sarjanoususta voi kieltäytyä kevätkierroksella seuraavana päivänä sarjan päättymisestä, mutta viimeistään kesäkuun loppuun mennessä. Syyskierroksella samoin kuin aikuisten sarjoissa ellei sarjan säännöissä toisin mainita.
Nousukarsinnasta (aikuiset ja nuoret) on kieltäydyttävä seuraavana päivänä sarjan päättymisestä. Joukkue, joka osallistuu karsintavaiheeseen ja luovuttaa karsintaottelun tai ei ota karsinnassa saavuttamaansa paikkaa vastaan, pudotetaan piirin alimmalle sarjatasolle.*
Kun karsintaottelu on määrätty esim. lohkovoittajien välille ja toinen lohkovoittaja kieltäytyy ottelusta, niin sen tilalle ei täydennetä lohkokakkosta. Silloin karsintaottelun toinen osapuoli jatkaa suoraan kyseisestä otteluparista.
Pelaaja ei voi osallistua karsinnan eri vaiheisiin eri joukkueissa. Tällä estetään se, että karsinnan aiemmassa vaiheessa paikkansa varmistaneista/pudonneista joukkueista ei siirretä pelaajia esim. määräaikaisilla siirroilla edelleen karsintaa jatkaviin joukkueisiin.

*Mikäli saman seuran joukkue pelaa saman ikäluokan ylemmällä sarjatasolla, eikä sen sarjataso ole selvillä karsinnan alkaessa, niin joukkue saa osallistua karsintaan ja luopua saavuttamastaan paikasta ilman edellä mainittuja sanktioita.

16. PELAAJAMÄÄRÄT

Alla on lueteltu eri pelitapojen minimipelaajamäärät, joilla ottelun saa aloittaa.

 • 11v11-ottelun saa aloittaa 7:llä
 • 8v8-ottelun saa aloittaa 6:lla
 • 5v5-ottelun saa aloittaa 4:llä

Jos pelaajien lukumäärä syystä tai toisesta vähenee alle määrän jolla ottelun saa aloittaa, ottelua ei voida jatkaa.

17. PELIKIELLOT

Aikuisten pelikiellot menevät SPL:n varoitukset ja kentältäpoistot -säännöstön mukaan. 
Nuorten piirisarjoissa noudatetaan lievempää taulukkoa, joka on esitetty alla. Numero kertoo kuinka monen ottelun pelikielto on automaattisesti seurauksena kentältäpoistosta.
Edellä esitetyn lisäksi on mahdollista tulla lisärangaistuksia kurinpitokäsittelyssä tapauskohtaisesti. Lisärangaistukset pelikieltojen ja toimitsijakieltojen osalta kolmeen otteluun asti päättää SPL Länsi-Suomen kilpailupäällikkö. Sen yli menevistä rangaistuksista päätöksen antaa SPL Länsi-Suomen piirin kurinpitäjä.

Koodi P/T17-20 P/T12-15 11v ja nuor
H 2 1 0
I 2 1 0
J 2 1 0
K 1 0 0
L 1 0 0
M 2 1 0
N 1 0 0

Alla kentältäpoistojen koodit:
H raaka peli
I väkivaltainen käytös
J vastustajan, tai jonkun muun päälle sylkeminen
K vastustajan maalin, tai ilmeisen maalintekomahdollisuuden estäminen pelaamalla palloa tarkoituksellisesti käsin
L kohti vastustajan maalia liikkuvan vastapelaajan ilmeisen maalintekomahdollisuuden estäminen rikkomalla tätä vapaa- tai rangaistuspotkun aiheuttamalla tavalla
M hävytön, loukkaava tai solvaava kielenkäyttö ja/tai eleet
N toinen varoitus samassa ottelussa

MUITA OHJEITA

1. PELAAJALUETTELOT JA URHEILUN PELISÄÄNNÖT

Joukkueiden ei tarvitse toimittaa pelaajaluetteloa piiriin ennen sarjakautta. Kilpailumääräysten mukaisesti pelaaja luetteloituu ottelupöytäkirjan mukaan siihen joukkueeseen, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelunsa.

Nuorten jalkapallojoukkueet laativat vuosittain ennen pelikauden alkua Urheilun pelisäännöt sekä vanhempien ja joukkueenjohdon että pelaajien ja joukkueenjohdon välille. Ainakin C15- ja nuorempien joukkueiden tulee saadakseen osallistumisoikeuden, toimittaa pelisäännöt ennen ensimmäistä virallista sarjaotteluaan. Pelisäännöt täytetään täällä.

MISTÄ KESKUSTELLAAN?

Miten jaamme peliajan pelaajien kesken kauden aikana? 
Miten ja millä perusteella pelaajia palkitaan?
Joukkueen menestyminen vs. yksilöiden kehittyminen?
Miten huomioimme lahjakkaimmat ja innokkaimmat?
Ovatko eri toimijoiden roolit selvät (vanhemmat, valmentajat, pelaajat, huoltajat jne.)? 
Mitkä ovat joukkueemme tavoitteet? 
Paljonko toiminta saa maksaa? 
Leikinomaisuus, tasavertaisuus ja kilpailullisuus omassa joukkueessamme?
Savuttomuus ja päihteet? Kiroilun nollatoleranssi?
Miten joukkueessamme käytetään sosiaalisista mediaa?
Missä some-kanavissa viestimme?
Miten ehkäisemme kiusaamista somessa?
Mitä somessa voi kertoa?
Mitä somessa ei tulisi kertoa?
Miten lapsilta/nuorilta kysytään heidän toiveistaan harrastuksen suhteen?
Miten lapset/nuoret saavat osallstua toiminnan suunnitteluun?
Mistä asioista pelaajat saavat päättää?

2. TULOSPALVELU

TASOssa ei ole tekstiviestillä toimivaa tulosilmoitusta, joten jos ottelupöytäkirjan tekeminen viivästyy jostain syystä, niin pelkän ottelutuloksen pystyy syöttämään myös ilman pöytäkirjamerkintöjä.

 • Kotijoukkue kirjautuu TASOon.
 • Valitsee ottelun joukkueen ottelulistalta.
 • Valitsee PÖYTÄKIRJA.
 • Rastittaa PELATTU.
 • Syöttää tuloksen ja painaa TALLENNA.

Ottelupöytäkirjan muut tiedot on mahdollistaa syöttää tai korjata kunnes erotuomari käy hyväksymässä ottelupöytäkirjan.

3. PUKUHUONEET

Hyvään tapaan ja Fair Play-henkeen kuuluu, että kotijoukkue järjestää vierasjoukkueelle mahdollisuuden vaihtaa varusteet ja käydä suihkussa ottelun jälkeen. Varsinkin Turussa on asiassa ollut ongelmia ja kotijoukkueen tuleekin olla aktiivinen ja toimia tässäkin Infossa kerrottujen ohjeiden mukaan pukuhuoneen järjestämiseksi.

Mikäli joukkueilta tulee valituksia, että pukukoppeja ei vierasjoukkueille ole järjestetty, joudutaan jatkossa miettimään voiko ko. kentillä järjestää otteluita.

KOTIJOUKKUEEN TEHTÄVÄ ON JÄRJESTÄÄ PUKUHUONE- JA PESEYTYMISTILAT MOLEMMILLE JOUKKUEILLE!

Pukutilojen avaimien kuittaus Turussa
 - Kupittaan alue: Sport-Kahvila (Kupittaan urheiluhallin keilahalli)
 - Parkin kenttä: Sport-Kahvila (Kupittaan urheiluhallin keilahalli)
 - Jäkärlän kenttä: Sport-Kahvila (Kupittaan urheiluhallin keilahalli)
 - Urheilupuiston Yläkenttä: Urheilupuiston henkilökunta
 - Impivaaran nurmikentän pukutilat ovat Impivaaran jalkapallohallissa
 - Muut kentät: Liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelu

Avaimet palautetaan käytön jälkeen takaisin paikkaan, josta ne haettiin. Pukutilojen avaimia ei saa luovuttaa joukkueelta toiselle.
Kaupunki laskuttaa erikseen myöhässä palautetuista avaimista sekä ylimääräisestä siivouksesta.

4. SEURASIIRROT

Pelaajasiirrot tehdään sähköisesti Pelipaikassa. Pelaaja ei ole edustuskelpoinen ennen kuin siirron kirjaamismaksu on maksettu.

Piirin siirtojen kirjaamismaksut: 
  Aikuiset 50 €
  Nuoret (D12 - A) 30 €
  Nuoret, leikkimaailma (E11 ja nuoremmat) 15 €
  Kortteli- ja harrastepassipelaajat  EI MAKSUA

Siirtoasioita seurassanne hoitavien on hyvä lukea kilpailumääräykset huolellisesti!